10.5 C
Ploiești
sâmbătă, 16 octombrie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Puterea de la Chișinău gata să dea start motoarelor schimbării

Puterea de la Chișinău gata să dea start motoarelor schimbării

Articol de Nicolae Misail

    Republica Moldova, cel de-al doilea stat românesc, va fi condus de două femei, ambele cu masteratele făcute în SUA, la Harvard Kennedy School şi ambele au lucrat pentru Banca Mondială. Acest lucru nu mai poate fi pus la îndoială, după ce Președintele Maia Sandu a desemnat-o din nou pe Natalia Gavrilița pentru funcția de premier. Votarea premierului și a garniturii executivului în Parlament e ca și garantată, în condițiile în care PAS deține o majoritate foarte confortabilă, cu 63 de deputați din 101. Și cum noua guvernare este montată pe turații sporite, se așteaptă ca executivul să „intre în pâine” pe deplin chiar în această săptămână, preconizat a fi validat în cadrul ședinței extraordinare de joi, 5 august, a legislativului de la Chișinău.

Echipa guvernamentală va fi asumată strict de PAS

   Așadar, Chișinăul va avea un Guvern funcțional chiar începând din prima săptămână a lui august. „Avem nevoie de pornirea motoarelor repede, dar cu respectarea tuturor procedurilor și rigorilor, inclusiv cu dezbateri în Parlament, cu prezentarea din timp a programului și a listei”, a declarat jurnaliștilor vicepreședintele PAS, Sergiu Litvinenco, posibil viitor ministru al justiției. Intenție ce s-a confirmat foarte curând. Chiar dacă premierul desemnat, după semnarea decretului prezidențial, avea la dispoziție, conform legii, 15 zile pentru a definitiva structura Guvernului și echipa, programul de activitate a executivului, Natalia Gavriliță a făcut publică chiar marți, 3 august, lista ministerelor și a noilor miniștri, proiectul programului de guvernare, așa încât până vineri, 6 august (când va avea loc sesiunea extraordinară a legislativului), în ritmul turațiilor anunțate de Litvinenco, să poată fi expus consultărilor publice cu sindicatele, patronatele, mediul de afaceri. Dacă programul de guvernare însumează practic programul electoral al PAS, apoi structura se deosebește de cea propusă în ianuarie. Deși anterior atât Igor Grosu, cât și alți fruntași ai PAS declarau că în executiv vor fi cooptate persoane și din partide extraparlamentare, odată investit ca spicher, Grosu și-a schimbat întrucâtva demersul. „În Guvern vom avea oameni care s-au afirmat în afara țării, oameni care au obținut acolo experiență și au dat curs invitației noastre. Când am făcut anunțul ca oameni din partide extraparlamentare să ni se alăture, ne-am referit la întreg actul guvernării, invitația n-a fost lansată prin prisma unor membri ai Guvernului. Garnitura guvernamentală va fi asumată strict de PAS”.

   Noul executiv va număra 13 ministere și nu 9 ca în versiunea din ianuarie. Astfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a fost divizat în trei ministere – al Agriculturii și Industriei Alimentare, al Mediului și al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar cel al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în alte 2 ministere – al Sănătății și al Protecției Sociale. Și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a fost divizat în două ministere separate – cel al Educației și Cercetării și cel al Culturii. Și nominalizările sunt pe jumătate modificate față de garniturile anterioare. Ca nume noi figurează viceprim-ministrul Vladislav Kulminski (Reintegrare) și cunoscutul regizor Sergiu Prodan la Cultură. În actuala garnitură a fost readus la MAEIE Nicu Popescu, fost ministru de externe în Guvernul Sandu.

Un nou legislativ în legalitate deplină

   Dar până la votarea executivului, ultimei verigi ale puterii de la Chișinău, tot joia, pe 29 iulie, Parlamentul s-a instalat în legalitate deplină. Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când un legislativ e constituit legal la jumătatea termenului prevăzut de legea supremă, adică nu la 30, ci la 15 zile de la alegerea noului Parlament.

   La ultima ședință reglementară (legislativul se întrunește în două sesiuni ordinare – de primăvară, începe în februarie și nu poate depăși sfârșitul lui iulie; de toamnă, începe în septembrie și nu poate depăși sfârșitul lui decembrie – N. M.) deputații au ales organele de conducere ale Parlamentului. Spicherul legislativului a fost ales Igor Grosu, președinte interimar PAS, cele 64 de voturi fiind asigurate de colegii de formațiune și deputați de la PP „ȘOR”. Deputații din BECS au refuzat să participe la acest exercițiu pe motiv că „nu are rost”. În schimb, câțiva socialiști au asigurat cele 67 de voturi pentru vicepreședintele din partea PAS, Mihail Popșoi, mai mult din teamă ca nu cumva fracțiunea majoritară să blocheze alegerea celui de-al doilea vicepreședinte, din partea BECS, Vlad Bătrâncea, pentru care însă nu au votat „șor”-iștii. Tot în cadrul acestei ședințe deputații au decis asupra componenței celor 11 comisii parlamentare și au votat președinții lor, precum și asupra componenței Biroului permanent, în care PAS va avea 8 reprezentanți, BECS 4 și PP„ȘOR” 1. În Parlamentul nou ales au fost constituite trei fracțiuni – ale PAS, președinte Mihail Popșoi, BECS, președinte Zinaida Greceanîi, și PP „ȘOR”, președinte Ilan Shor. Dacă nominalizarea lui Ilan Shor, deputat fugar, condamnat la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și anunțat în căutare internațională, ca lider de fracțiune și, mai pe deasupra, membru al Comisiei control al finanțelor publice, este scandaloasă și umbrește oarecum imaginea majorității PAS, care au acceptat în tăcere alegerea șor-iștilor, apoi lipsa celor doi ex-președinți și lideri de partide, Vladimir Voronin și Igor Dodon, trezește suspiciuni.

Socialiștii se mai dau mari și tari. Până când?

   În schimb, și după înfrângerea usturătoare în anticipate, Dodon nu contenește să se dea încă „mare și tare”. Iar mai corect, să saboteze revenirea Republicii Moldova la normalitate și la un ritm de dezvoltare prosperă. Abia revenit, noaptea, pe ascuns, din Turcia, unde socialistul și familia sa s-au aflat într-o vacanță de lux, cazați în una din cele 4 vile prezidențiale cu dotări ultra all inclusive (fiecare cu o suprafață de 800 metri pătrați, cu vedere spre mare, închirierea căreia costă 107.719 de lire turcești, echivalentul circa 10.600 de euro), și, la întrebarea de ce a lipsit de la ședința de constituire a legislativului, tratând presa cu același răspuns devenit proverbial „De-atâta!”, Dodon a ordonat colegilor de partid un nou gest de afront în adresa Președintelui Maia Sandu. Astfel din ordinul lui, fracțiunea BECS a respins invitația șefei statului la consultările anunțate și a făcut public presei că BECS o va aștepta „în oficiul fracțiunii la Parlament, așa cum am făcut eu în 2019”. Nu fără a mai secunda, prin gura lui Corneliu Furculiță, și cu un mesaj de avertizare: „Să se pregătească de pe acum (membrii Guvernului – N.M.), să-și facă bine temele, că vor veni foarte des în Parlament”. Se pare că socialiștii au uitat de câte ori au respins în legislatura precedentă, în care au avut majoritate, inițiativele de a chema miniștrii la raport, mai ales privind combaterea pandemiei Covid-19, dar și alte probleme arzătoare la ordinea zilei. În schimb acum se pregătesc să se erijeze într-o opoziție „constructivă și combativă”, aplicând diverse mecanisme, instrumente, inclusiv moțiuni simple asupra miniștrilor. „Opoziția trebuie să critice guvernarea. Care ar fi scopul dacă noi am vota această guvernare?”. Să vedem cum le va reuși, cu doar 32 de mandate. Căci, după cum se arată, au rămas și fără foștii aliați din ultimele luni de guvernare.

   Cu sau fără socialiști, sau chiar fără cei de la PP „ȘOR”, guvernul Gavrilița va fi votat. Căci de cât de repede va fi constituită puterea completă la Chișinău depinde și îndeplinirea, în regim de urgență, a unor condiții necesare debursării celei de-a doua tranșe a asistenței în valoare de 50 de milioane de euro de a Uniunea Europeană, a celor 60 de milioane promise de guvernul României, precum și deblocarea unui nou program al FMI pentru Republica Moldova. Apropo, în urma unei discuții recente a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu directorul general al FMI Kristalina Georgieva, Chișinăul poate beneficia, până la sfârșitul lui august, de o finanțare specială în proporție de 236 milioane de dolari.

Fracțiunea „ȘOR” – un chelner la masa PAS?

   Opoziția „constructivă și combativă” s-a năpustit și asupra celeilalte „opoziții constructive”. Adică a foștilor aliați ai PSRM din ultimele luni de guvernare. „Decizia celor din fracțiunea „ȘOR” de a se declara în „opoziție constructivă induce ideea unei înțelegeri între ultimii și cei din PAS pentru o eventuală majoritate constituțională”, se spune într-o declarație a PCRM, făcută publică îndată după votarea organelor de conducere a legislativului. Și comunisto-socialistul Vasile Bolea este deranjat de votul fracțiunii „ȘOR” în favoarea spicherului Grosu, considerând că gestul ar trăda negocieri de culise între cele două fracțiuni. Mai ales după afirmația Marinei Tauber că deputații din PP „ȘOR” vor vota și guvernul PAS. „Deputații fracțiunii „ȘOR” vor asigura puterii toate voturile necesare pe viitor, le va asigura o majoritate constituțională în privința modificării Constituției, astfel încât averile obținute ilegal să fie confiscate. Eu mă întreb ce se va întâmpla cu persoanele care și-au dobândit fraudulos averile până la modificarea Constituției? Legea nu va avea efect retroactiv. Este important ca prin această modificare să nu înceapă goana după vrăjitoare”, se arată îngrijorat socialistul Bolea. De cealaltă parte, deputatul PAS Vladimir Bolea exclude orice alianță cu reprezentanții fracțiunii „ȘOR”. Acesta și-a exprimat speranța că atunci când va exista un proiect de modificare a Constituției, el va fi aprobat cu voturile tuturor deputaților. „Noi n-am avut nicio discuție cu cei din fracțiunea „ȘOR” pe subiectul votării pentru Igor Grosu. Când suntem acuzați că am negocia, să se ia în considerare că ei n-au primit nici funcția de vicepreședinte al Parlamentului, nici șefia vreunei comisii. Pentru proiectele de modificare a Constituției mizăm, inclusiv, pe deputații PCRM-PSRM”, a replicat Vladimir Bolea. Or, potrivit programului electoral PAS, printre primele 10 legi adoptate după preluarea guvernării se regăsesc excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție și confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica. Iată de unde vine „grija” socialistului pentru o guvernare corectă și o Lege fundamentală „perfectă”, pe care chiar socialiștii doreau insistent, un an în urmă, să o modifice.

Se caută un procuror general bun pentru Republica Moldova

   Dar primele acțiuni hotărâte ale puterii de la Chișinău urmează a fi reforma justiției și lupta cu corupția. Sunt condiții eminamente necesare pentru relansarea economiei. Însă justiția, divizată și ea în mai multe clanuri mafiote, se pare că încearcă să dea primele semne de schimbare, dar se mai împiedică de o practică nocivă: amânarea deciziilor. Pe 2 august Procuratura Anticorupție a solicitat arestarea și anunțarea în căutare a oligarhului interlop Veaceslav Platon. Magistrații Judecătoriei Buiucani și-au amânat decizia până în data de 12 august, dându-i controversatului om de afaceri un termen 10 zile să revină, totuși, în țară și să se prezinte în fața instanței. Platon este acuzat și pe un alt dosar decât Landromatul – de „corupere activă” și „escrocherie”. Se va aplica tactica amânărilor și în privința lui Platon, replicând-o pe cea a Curții de Apel Cahul privind oligarhul fugar Ilan Shor? Sau poate e cazul „să anunțăm în căutare un procuror general bun pentru Republica Moldova?” postează pe contul său de Facebook viitorul ministru al justiției Sergiu Litvinenco. Or, justiția de la Chișinău „luptă” deja cu 5 fugari „marcanți”, de rând cu Plahotniuc, Shor și Platon, mai sunt anunțați în căutare internațională și liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc, fostul director al penitenciarului 13 Igor Pântea. După ce actualul procuror general Alexandr Stoianoglo l-a achitat și lăsat să fugă pe Platon, câți vor mai fugi de justiție? Altminteri, Stoianoglo „adună” tot mai multe critici pentru lipsă de rezultate în dosare de rezonanță și că Procuratura Generală nu ar fi suficient de independentă. Va rezista criticilor, își va prezenta demisia sau va fi demis?

   Dar despre aceasta mai detaliat în unul din articolele viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul…

Preluarea de către Hidro Prahova a distribuției apei la Șoimari mai durează     Luni, la Primăria Șoimari, a avut loc întâlnirea dintre autoritățile locale...

De ce s-a întors China împotriva Israelului?

Susţinându-i pe palestinieni, China zgândăreşte în mod cinic cea mai emoţionantă chestiune din politica Orientului Mijlociu, pentru a distrage ţările musulmane de la propria...

Mă doare-n băşcălie!

Pamflet de Edit Pilaff Cancelarul conservator austriac, Sebastian Kurz, a demisionat întrucât e suspectat că, înainte de a deveni șeful guvernului, a plătit din bani...

CSM Ploiești, 3 victorii din 3 meciuri în Liga Națională de baschet masculin

    Echipa de baschet seniori a CSM Ploieşti a reușit, duminică seară, la Miercurea Ciuc, cea de-a treia victorie consecutivă din acest debut...

Misiune imposibilă: premierul desemnat, Dacian Cioloș, are 10 zile să formeze un nou guvern

    După consultările de luni de la Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier pe liderul USR Plus, Dacian Cioloș. Acesta are...

Se caută voluntari!

    Primăria Ploiești a făcut apel public către ploieștenii care doresc să sprijine voluntar activitățile menite să prevină și să combată efectele pandemiei...