5.7 C
Ploiești
vineri, 9 decembrie, 2022
Acasă Actualitate Punctul de pensie va crește cu 12,5% din 2023

Punctul de pensie va crește cu 12,5% din 2023

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR a făcut ceea ce deja anticipasem, în privința pensiilor: fiindcă indexarea cu rata inflației de 15% era prea solicitantă pentru buget, deși pentru mărirea salariilor cu 25% nu a fost, s-a gândit să umble cu cioara vopsită și să acorde o creștere a punctului de pensie de 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Deci nici cal, nici măgar. Punctul de pensie care nu e indexare va fi de 1.784 de lei, față de 1.586 lei, în prezent. Premierul Nicolae Ciucă, pe care-l credeam militar cu adevărat, s-a molipsit de năravurile clasei politice și aruncă o gogoașă cât domnia sa de mare. Citiți și vă cruciți: „PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.” Deci domnul fost general vrea să ne convingă că 12,5% e mai mare decât 15,8%!

Dar haideți să vedem cam ce înseamnă procentul acesta, acordat tuturor pensionarilor, speciali sau nu: la 1000 de lei, creșterea va fi de 125 lei; la 5.000 lei, pensia va crește cu 625 lei; la o pensie de magistrat, de 12.000 lei, creșterea va fi de 1.500 lei. Dar nu vă plângeți, că PSD-PNL-UDMR, beneficiari de salarii de 10 ori mai mari decât al unui pensionar-inginer, vă aruncă niscai ciosvârte.
Iată ce spune generalul-premier: „anul viitor vom continua acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei. Sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.”
Și pomana continuă: „persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului. Vom acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.”
Pe urmă vă atinge și la punctul sensibil, copiii patriei: „am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.”
Dar ca să pricepeți de ce coaliția de guvernare nu indexează pensiile cu rata inflației, ci o îngroapă în punctul de pensie, chestiunile fiind două lucruri complet diferite, plângeți un pic de milă: „perioada pe care o traversăm este una marcată de multiple crize la nivel mondial și trebuie să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută.”
Dar n-a mai fost marcată când Guvernul a dat drumul la angajări la stat. N-a mai fost marcată când a majorat anumite lefuri bugetare cu 25 până la 30%. N-a fost marcată nici când Parlamentul a aprobat majorarea indemnizațiilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene.
Impactul bugetar al acestor majorări se ridică la 17,5 miliarde lei.

Populisme de doi bani, Ciucă & Ciolacu
Ce spune președintele PSD, Marcel Ciolacu, cel care pesemne îi va lua locul premierului Ciucă, în rotativa lor de tarabă? Iată: „am spus încă din septembrie că majorarea pensiilor trebuie făcută diferențiat, sprijinindu-i mai mult pe cei care au pensii mai mici. Am fost consecvenți și am reușit să-i convingem și pe partenerii de Coaliție de justețea propunerii PSD.” Ce înțelege Ciolacu prin „diferențiat” nu știm, de vreme ce punctul de pensie crește egal pentru toată populația vârstnică a țării. Dacă domnia sa pune ajutoarele-pomeni în rândul creșterii se înșeală, fiindcă acestea vor dispărea odată ce trece criza.
Premierul Ciucă s-a molipsit egal și se ia la întrecere cu Ciolacu în minciuni: „PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%.” Nu știm ce matematică se face la Guvern, doar pentru noi, cei mai din popor, 12,5% nu poate fi niciodată egal sau mai mare decît 15,8%!

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole recente

Centrul de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități

Consiliul Județean Prahova și-a dat acordul pentru înființarea Centrului de Zi ECHINOX Ploiești pentru persoanele adulte cu dizabilități și includerea acestuia în organigrama Direcției...

Donează pentru copiii la care Moș Crăciun nu ajunge

PAROHIA SFÂNTUL GHEORGHE NOU PLOIEŞTI, Str. Boldescu Nr. 1 PRAHOVA Cod fiscal 13848321 Cont RO49RNCB0205143001350001 BANCA BCR PLOIEŞTI Pr. Paroh Oprea Gabriel Tel: 0732995501 Mail: goprea70@gmail.com

Fotbal / Petrolul părăsește Cupa României

Petrolul Ploiești părăsește ediția din acest an a Cupei României la fotbal, după ce a pierdut ultimul joc din Grupa A, 0-1 cu FC...

A provocat un accident rutier pe strada Cameliei și s-a ales cu dosar penal

Polițiștii rutieri din cadrul Biroul Rutier Ploiești au fost sesizați despre faptul că pe strada Cameliei din municipiu s-a produs un accident rutier soldat...

Situație oarecum hilară, la Ploiești, privind fosta Casă a Căsătoriilor

În urmă cu o lună, Consiliul Local Ploiești și Consiliul Județean Prahova au prorogat două hotărâri privind exercitarea sau nu a dreptului de preemțiune...

Cel mai valoros diamant vândut vreodată la o licitaţie

Recordul anterior la preţul pe carat pentru un diamant roz, de 2.656.909 de dolari (pentru Winston Pink Legacy, de 18,96 carate, vândut în 2018),...