3.3 C
Ploiești
marți, 28 noiembrie, 2023
spot_img
AcasăTara de dincolo de taraPrimul test, la doi ani de guvernare pro-europeană

Primul test, la doi ani de guvernare pro-europeană

Primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 s-a consumat, scrutinul fiind validat. Din cei 898 de primari care urmau a fi aleși, 623 de candidați au câștigat alegerile din prima, a anunțat Comisia Electorală Centrală în conferința de presă din după amiaza zilei de luni, 6 noiembrie. În alte 265 de localități, pe 19 noiembrie, va fi organizat al doilea tur de scrutin cu doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur. Aceștia vor fi incluși în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate. În 8 localități a fost înregistrată o prezență la urne mai joasă de pragul de 25% și vor avea loc alegeri repetate. La alegerile locale din acest tur au participat la vot circa 1.500.000 alegători, ceea ce reprezintă peste 41,4%, dintre care 55,36% femei și 44,64% bărbați.
În cadrul primului tur PAS au obținut sprijin în peste 390 de localități. Mai drept, 244 de primari PAS au câștigat din primul tur, iar 153 candidați merg în turul doi de scrutin. Partidul de guvernământ poate lua în calcul și vreo 20-30 de primari independenți, învingători din primul tur, dar care sunt de o clară orientare proeuropeană. În 19 raioane PAS a obținut mandate în consiliile raionale, dar și în capitală, unde vor deține 20 mandate, la egalitate cu Mișcarea Alternativa Națională, partidul care a câștigat, pe muchie, funcția de edil. Ori, conform rezultatelor preliminare, Ion Ceban a obținut un al doilea mandat la limita de 50,62%, pe locul doi plasându-se candidat PAS Lilian Carp, cu 28,23%.
Deși se bucură că a câștigat al doilea mandat, Ion Ceban s-a putea să nu aibă o viață chiar atât de ușoară ca în primul mandat. Or, noul Consiliu Municipal Chișinău (CMC) va fi reprezentat de tocmai 7 formațiuni politice: MAN și PAS cu câte 20 mandate, PSRM cu 6 și PCRM cu 2 mandate, iar PP „Renaștere”, PPDA și „Partidul Nostru” cu câte un mandat. Își va confirma Ceban mult reclamata-i calitate de proeuropean, făcând alianță covârșitoare cu PAS, PPDA și poate Partidul Nostru (42 mandate) sau se va deconspira până la capăt, pledând pentru o tovărășie cu PSRM, PCRM și „Renaștere” (29 contra 22 mandate)?
O situație similară se atestă și la Bălți, unde „independenta” Alina Corșicova (de fapt a doua interpusă a grupului Shor după ce partidul „Șansa” a fost retras din competiția electorală) se aștepta să câștige din prima funcția de primar, însă nu s-a plasat decât pe locul doi. Ea a fost devansată de Alexandr Petkov, candidatul „Partidului Nostru”, dar care provine istoric de la PCRM. Cei doi se vor confrunta în turul secund, dar în consiliul municipal cele mai multe mandate va avea „Partidul Nostru” – 11. Cu cine va face alianță, dacă pe locul doi este PSRM cu 9 mandate, urmat de PAS cu 6 mandate, PP „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei” (o altă clonă a lui Shor) 4 mandate, PP „Renaștere” și Partidul Schimbării cu câte 2 mandate și PCRM cu unul singur? Se va alia cu socialiștii (20 mandate) sau cu PAS și Partidul Schimbării (19 mandate contra 16), astfel „capitala nordului” aliindu-se cursului pro-european?
Alegerile locale generale au confirmat din primul tur că Republica Moldova urmează parcursul european. „Am văzut o susținere masivă a parcursului european, oamenii își doresc să construiască Europa acasă, vor să trăiască acasă ca și în Europa”, susține premierul Dorin Recean. Șeful Guvernului se arată convins că și după turul doi rezultatele nu vor stagna procesul de aderare la Uniunea Europeană. Și Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale și vicepreședinte PAS, consideră că forțele pro-europene au reușit să ia în localități cele mai multe mandate per general. „Cea mai importantă concluzie este că mesajul pro-european a câștigat detașat în toată țara. Mergem înainte spre Moldova Europeană! Câteva concluzii, la cald: PAS a câștigat alegerile în republică – în 19 raioane suntem pe primul loc; am luat un scor bun pentru CMC, vom avea o fracțiune puternică, 20 de consilieri municipali care vor lupta pentru o capitală europeană; peste 240 de primari, cel mai mare număr după primul tur. Echipa PAS, echipa Europa!”, a scris demnitarul pe contul său de Telegram.
Totuși, cea mai mare provocare în această campanie a fost tentativa de fraudare a alegerilor și de compromitere a procesului electoral din partea unor factori din exterior, a declarat Igor Grosu, președintele PAS, la scurt timp după închiderea secțiilor de votare. Misiunea de observare Promo-LEX a înregistrat 1.145 de incidente, cu mult mai multe decât în 2019.
La celălalt capăt de opinii, liderii opoziției nu și-au schimbat nici pielea, nici năravul. „Am votat pentru candidatul care va fi în stare să realizeze proiecte în satul meu de baștină, Etulia. Din păcate, acestea au fost cele mai necinstite și nedemocratice alegeri din toți anii de independență a Moldovei”, comentează bașcana Evghenia Guțul de fapt decizia autorităților centrale de a exclude din competiție toți candidații partidului „Șansa”, principala clonă a oligarhului fugar Ilan Shor. Mă rog, cine ar aprecia caracterul democratic și cinstit al alegerilor?! Altminteri, liderul PP „Șansa”, Alexei Lungu, a anunțat că a depus o plângere penală la Procuratura Generală împotriva membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale și ai CEC, care au și decis excluderea din competiție. Și liderul PSRM, Igor Dodon, cu trei dosare penale și mai multe capete de acuzare în cârcă, exercitându-și dreptul la vot, a chemat chiar de la urna de votare cetățenii să iasă la vot pentru a începe „decapturarea țării”. Iar după ce PAS a anunțat că e învingător în mai multe raioane și primării, s-au declanșat deja obișnuitele atacuri: regimul Sandu-PAS a suferit o înfrângere zdrobitoare; în ultimii câțiva ani și-au pierdut peste 200 de mii de susținători; rezultatele PAS (calculate de Dodon?) arată că 75% din populație li se opune etc, etc. „Nu vă bucurați! Nu veți guverna!” și-a încheiat socialistul halucinantul delir și a chemat alegătorii să nu dea nici un vot PAS-ului în turul doi. Dec!, lăsat în libertate de justiția moldovenească, de n-ar produce, de trei ori pe zi fake-uri marca Dodon?
În concluzie, scrutinul local din noiembrie este extrem de important. Dincolo de miza prezidențialelor din anul viitor și a alegerilor parlamentare din 2025, el testează percepția populației după doi ani de guvernare pro-europeană, perioadă în care Moldova a reușit să devină țară candidată pentru aderarea la UE. În același timp, dincolo de aprecierile optimiste ale guvernării proeuropene sau criticile mai puțin întemeiate ale opoziției, nu mai puțin important este cum vor fi calificate rezultatele finale ale acestui exercițiu de oficialii europeni la summitul Consiliului European din decembrie, unde așteptăm un vot pozitiv majoritar pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente