fbpx
miercuri , 27 mai 2020
Home / Inedit / Primul organism hibrid om-maimuţă din lume

Primul organism hibrid om-maimuţă din lume

Oamenii de ştiinţă afirmă că au creat primul organism hibrid om-maimuţă din lume, într-un laborator din China, informează The Independent, preluat de active News (Vlad Pârâu).

 

Cercetătorii, al căror scop este să folosească animale pentru a crea organe pentru transplantul care să salveze vieţi omeneşti, consideră crearea hibridului un pas important. Aceştia au promis că îşi vor continua experimentele folosind primate. Echipa ştiinţifică a dezvăluit că a injectat celule stem umane, capabile să creeze orice tip de ţesut într-un embrion de maimuţă.
Experimentul a fost oprit înainte ca embrionul să devină îndeajuns de matur pentru naştere. Embrionul fusese în prealabil modificat genetic, pentru a se dezactiva genele care controlează creşterea organelor. Studiul a suscitat îngrijorări de natură etică, pe fondul temerii că celulele stem umane ar putea migra către creier.
Angel Raya, de la Centrul de Medicină Regenerativă din Barcelona, a afirmat că experimentele pe organisme constituite din celule provenite de la două specii s-au lovit de „bariere etice”. „Ce se întâmplă dacă celulele stem se eliberează şi formează neuroni umani în creierul animalului? Ar avea acesta conştiinţă? Şi ce se întâmplă dacă aceste celule stem se transformă în celule spermatice?”,a relatat acesta reporterilor ziarului El Pais.
Pe de altă parte, Estrella Nunez, de la Universitatea Catolică din Murcia, în calitate de colaborator al proiectului, a spus că au fost implementate mecanisme care să genereze autodistrugerea celulelor umane în cazul migrării acestora către creierul hibridului. Ea a afirmat că rezultatele sunt promiţătoare. Cercetarea a fost costisitoare, beneficiind în mare măsură de finanţare din partea Universităţii. „Dacă punem laolaltă cercetarea om/porc, om/şobolan şi om/maimuţă, se ajunge la un total de sute de mii de euro”, a spus colaboratoarea.
La rândul său, dr. Angel Raya a relatat că oamenii de ştiinţă au stabilit prin convenţie un prag la a 14-a zi de gestaţie, o perioadă de timp considerată insuficientă pentru ca embrionul să poată dezvolta un sistem nervos central uman. Toţi embrionii hibrizi sunt distruşi înainte de atingerea acestei vârste.
Juan Carlos Izpisua, care a creat primul hibrid om-porc din lume, în 2017, şi a condus cel mai recent experiment, a declarat: „În prezent, încercăm nu doar să înaintăm şi să continuăm experimentele cu celule umane şi celule de rozătoare şi porci, ci şi cu primate non-umane. Spania este o ţară pionier şi lider mondial în aceste investigaţii.

Distribuie:

Check Also

Cârtiţa de sub zidurile Kremlinului (iI)

Oleg şi Antonia, doi amanţi pasionaţi: cine pe cine a recrutat? De acum, identitatea „cârtiţei” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *