14.6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Editorial PRIMUL NUMĂR

PRIMUL NUMĂR

Editorial de Marius Marinescu

    Eram mic. Abia ce-mi luasem buletinul. Simțeam de câteva luni că se pregătește ceva important. E drept că în casa unui ziarist nu prea e liniște, dar acum parcă era altceva. Lumina din sufragerie nu se stingea decât atunci când afară aproape se lumina. Masa era plină de hârtii. Subiecte, idei de machetare, caricaturi, poze…un mic haos pe masa mare, din lemn masiv, cumpărată cu bani luați de la CAR.

   Când se auzea din dormitor “Ioane, hai la culcare!”, știam că se va stinge lumina și se va lăsa liniștea. Doar pentru câteva ore.

   Și totul o lua de la capăt. Erau chinurile facerii. Pentru că DA, FIX acum 30 DE ANI vedea lumina tiparului primul număr al celui care avea să devină cel mai longeviv ziar prahovean, făcut cu bani aduși de acasă (tot luați de la CAR și ei).

   Așa a luat naștere, într-o JOI, ZIARUL PLOIEȘTII! Pe 10.10.1991.

   Primul sediu a fost în capătul lui Vasile Lupu, într-un birou mic, cu trei mese și trei mașini de scris, aflat în clădirea fostei sinagogi de lângă Liceul Cuza. Ziarul costa 5 lei și se vindea direct de la poartă. Pus pe un scaun, cu o piatră peste, ca să nu-l ia vântul și cu o cutie de tablă goală lângă. Nu le păzea nimeni. Până seara ziarele dispăruseră iar în cutie erau toți banii. Era un vis împlinit al unor oameni care au crezut în ei. Fiecare în el însuși și unul în celălalt. Oameni care au făcut istorie în presă deși nu asta și-au propus. Nu i-a interesat decât să-și facă meseria de ziarist. Nu au fost oameni de afaceri iar asta i-a costat sănătatea și liniștea familiei. “Ori ziarist, ori altceva.” Nu le poți face pe amândouă în același timp. Subiectul de presă se naște în minte și prinde rădăcini în suflet. Iar acolo rămâne până mori. Jurnalismul este o “boală” incurabilă, care te omoară, puțin câte puțin, dar îți și dă motiv ca să trăiești. Auzeam des și chiar ajunsesem să simt vorbele astea.

    Nu are rost să fac acum vreo comparație cu ceea ce a ajuns astăzi o parte a presei. Vorbesc de cei care trăiesc din și prin meseria asta onest, cu bun simț, cu nevoia de a spune liber ceea ce cred, oameni care încă mai speră în adevăr și în verificarea informației din trei surse.

   Ei bine, ZIARUL PLOIEȘTII a fost o adevărată școală de jurnalism. Aproape toți cei care au astăzi nume în presa locală au trecut pragul Casei de Presă PLOIEȘTII.

   Astăzi trăim însă alte vremuri. Cuvântul fiecăruia dintre noi ajunge imediat la mii, zeci de mii sau chiar milioane de oameni. Într-un fel, fiecare dintre noi poate fi “reporter”. Poate face o poză, o poate edita și, cu două vorbe sau chiar și fără, o poate “arunca” pe net. Frumos, interesant și poate, chiar viral.

   Cu toate astea, jurnalismul este și va rămâne o meserie. Una pentru care, oricât de talentat ai fi, ai nevoie de școală. De trai muncit din greu în teren, în redacție, târâș în tranșeele anchetelor, printre surse, oameni de bună credință sau infractori bănuiți ori dovediți, lovindu-te de mincinoși dar și sperând la aflarea adevărului printre onești.

   O muncă plină de provocări zilnice, în care trebuie să fii incisiv, obiectiv dar și rapid. Pentru că da, subiectul, ca și adevărul, zboară. Nu prea îți dă a doua șansă. Ori îl lovești, ori te lovește el pe tine.

   Ăsta este crezul cu care am crescut eu și alții ca mine în redacția ZIARULUI PLOIEȘTII.
Iată-ne, neschimbați, după 30 DE ANI, ÎMPREUNĂ!
Aceiași și cu un singur stăpân:
TU, CITITORULE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Săptămână plină de evenimente rutiere în Prahova

Pe DN1, la Sinaia, cu permisul suspendat Polițiștii din cadrul Poliției Stațiunii Sinaia au oprit pentru control, pe DN1, pe raza localității, un autoturism, la...

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...