Deși anticipam acest moment, ratarea fondurilor europene de către municipalitatea ploieșteană se conturează a fi cel mai mare eșec din istoria recentă a orașului. De fapt, este eșecul conducerii Primăriei Ploiești. Conducere care nici măcar n-a avut onoarea să iasă public și să le spună ploieștenilor că a pierdut proiecte de 390.036.981,45 lei, din care fonduri nerambursabile de 294.139.880,81 lei (fonduri europene-256.999.855,77 lei și fonduri de la bugetul național-37.140.025,04 lei)! Și care nu are demnitatea să-și dea demisia pentru această contraperformanță. Desigur, se va da vina pe pandemie, pe război, pe scumpiri etc. Oameni buni, pandemie a fost și în Oradea sau Sibiu, Târgoviște ori Brașov, Cluj sau Iași, Timișoara ori Buzău. Sau poftim, la Gorgota ori Sinaia, la Drăgănești ori Azuga. Primăriile de acolo au reușit să ducă la bun sfârșit proiectele angajate, numai Ploieștiul nu. E drept, acei primari au avut chef de treabă!
Ziarul nostru spunea de acum doi ani că Primăria va pierde fonduri europene importante, chit că autoritățile europene au prelungit cu un an termenul de finalizare a investițiilor (31 decembrie 2023). Și alți colegi din mass-media susțineau același lucru, iar Primăria Ploiești era ocupată cum să combată presa, nu cum să grăbească proiectele. Iată că tot jurnaliștii află la modul cert, prin Observatorul.ph, că municipalitatea pierde banii europeni, o sumă care echivalează cu mai mult de jumătate din bugetul anual al orașului. Dar nu află de la autoritatea locală, ci de la Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, de la Călărași. Foarte curios este că Primăria Ploiești nu a cerut acordul Consiliului Local ca să ia o astfel de decizie. Nu? Consiliul Local a aprobat proiectele, Consiliul Local trebuia și să aprobe renunțarea la investiții…
Rateu din cauza Covid sau a…vidului administrativ?
Revenind, Primăria Ploiești, a ratat investiții care ar fi îmbunătățit semnificativ aspectul și așa deplorabil al orașului: terminale multimodale la Spitalul Județean și la Podul Înalt; refacerea piețelor de la Gara de Vest și Gara de Sud, modernizarea străzilor Gh. Gr. Cantacuzino și Libertății, modernizarea depoului TCE etc.
Motivele invocate de autoritatea municipală sunt cele arhicunoscute: criza Covid 19, creșterea accelerată a prețurilor, ce a venit la pachet cu nevoia de actualizare a indicatorilor tehnico-economici (scumpiri ce ar fi fost suportate din bugetul local, componenta europeană rămânând una fixă), neatribuirea contractelor de lucrări.
Am dori să le reamintim celor de la Primăria Ploiești că pandemie a fost și la Cluj-Napoca.
Da, Primăria Ploiești putea invoca lipsa banilor pentru cota de cofinanțare a proiectelor. În același timp trebuie să îi reamintim că a aruncat bani mulți (cel puțin 300 de milioane de lei, în ultimii trei ani) ba pe subvenția la transportul în comun, ba în subvenționarea căldurii cu aproape 70% (putea ajunge la rezonabila subvenție de 50/50), ba în spectacole de tot felul (luna și festivalul), ba în sporuri pentru salariați, inclusiv către cei care rulau (spre eșec) fondurile europene etc. Ar fi o mulțime de exemple să le demonstrăm celor de la Primăria Ploiești că bani aveau; lor le-a lipsit pofta de muncă. Mă rog, cine știe, poate n-au fost în stare (profesional și intelectual) să implementeze niște proiecte! O fi fost cam mult vid provocat de Covid…
Primăria nu e în stare să renunțe corect la proiecte: abandonează strada Libertății etapa I, dar nu și etapa II!
Am putea spune că nici măcar să renunțe la proiecte nu știe Primăria Ploiești. Ori să-și pună de acord cifrele comunicate ADR cu cele din fișele proiectelor europene. De exemplu, Primăria renunță la proiectul „Asigurarea mobilității traficului, legături rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății) inclusiv modernizare piețe gări, ETAPA I”, dar nu renunță și la „Asigurarea mobilității traficului, legături rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății) inclusiv modernizare piețe gări, ETAPA II”. Păi dacă nu face etapa I, cum ar putea să o realizeze pe a doua până la 31 decembrie, când nici măcar nu s-a pus cazmaua în pământ?
Pe urmă, sunt neconcordanțe între cifrele comunicate ADR Sud-Muntenia (cele pe care ADR le-a retransmis în Prahova) și fișele de pe site-ul Primăriei (proiecte europene):
-reabilitare bază materială transport auto (depou și autobază): 105.002.825,00 lei cifră ADR, 91.410.227,31 lei fișă proiect;
-reabilitarea locuințelor sociale din cartierul Ploiești Nord, bl 27 A, Aleea Cătinei: 6.966.941,20 lei cifră ADR, 4.745.705,44 lei fișă proiect;
-eficientizare energetică Grădiniță 23: 4.503.128,08 lei cifră ADR, 4.140.392,03 lei fișă proiect;
-eficientizare energetică CN „Alexandru Ioan Cuza”: 4.849.416,35 lei cifră ADR, 4.529.844,80 lei fișă proiect;
-eficientizare energetică Liceul Tehnologic 1 Mai +sala de sport: 2.156.366,53 lei cifră ADR, 1.953.308,49 lei fișă proiect;
-eficientizare energetică Liceul Tehnologic de Servicii „Sf. Apostol Andrei”: 1.402.174,68 lei cifră ADR, 1.283.168,04 lei fișă proiect.
-asigurarea mobilității traficului, legături rutiere și de transport public între Gara de Sud și Gara de Vest (strada Libertății) inclusiv modernizare piețe gări: 50.444.649,00 lei cifră ADR, fișă proiect.
Câteva concluzii
Se cade să precizăm că sunt câteva proiecte, din cele pe care spune Primăria că n-a avut cum să le finalizeze, aprobate din 2018 și 2019 și 2020 (mandat primar Adrian Dobre). Să vii să spui acum, la finalul anului 2023, că nu ai avut timp și bani să le aplici ni se pare o indolență crasă! Înțelegem că era o dificultate pentru proiectele complicate (depou, multimodale), dar să nu fii în stare să eficientizezi energetic niște clădiri, asta ține de „noaptea incompetenței”. Pe urmă, admitem că nu a fost vreme pentru proiectele aprobate târziu, în 2022 (GAL Ploiești, zone defavorizate). Dacă știai însă că nu mai este timp de aplicare, de ce ai mai semnat, tu, Primărie, aceste contracte de finanțare?
Articol de Maria Bogdan