fbpx
30.4 C
Ploiești
sâmbătă, 11 iulie, 2020
Acasă Actualitate Primăria Ploiești a cumpărat Creșa Upetrom

Primăria Ploiești a cumpărat Creșa Upetrom

Primarul Adrian Dobre a anunțat că Primăria Ploiești a cumpărat Creșa Upetrom pe care deja o folosea în beneficiul a 120 de copii din oraș, dar pe o chirie 15.916 lei/lună (3.000 euro/lunar, scrie Dobre). Imediat au apărut în spațiul public informații cum că reprezentanții autorităților locale și-au depășit mandatul, licitând imobilul la o sumă cu 6,68 mai mare decât cea pentru care primiseră împuternicire de la Consiliul Local Ploiești. Adevărul este că lucrurile s-au precipitat în sensul în care s-au petrecut într-un timp extrem de scurt: pe 18 mai 2020 Upetrom a trimis o adresă către municipalitate privind intenția administratorului judiciar de a vinde imobilul în care funcționează creșa; pe 19 mai a fost aprobată Hotărârea CL de participare a Primăriei Ploiești la licitație; pe 20 mai a fost termenul limită de depunere a ofertelor; pe 22 mai 2020 a avut loc licitația; pe 23 mai primarul Adrian Dobre scrie despre reușita autorităților de a achiziționa creșa. Dar în legătură cu prețul, primarul susține că nu a fost o limită de ofertare, lucru deocamdată sau parțial contrazis de documente. Mă rog, e posibil ca formularea din HCL să nu fie cea mai fericită, astfel că nu se știe dacă suma menționată este limita maximă a prețului oferit sau prețul acceptat de pornire a achiziției. Rămâne de văzut dacă CL Ploiești va aproba tranzacția, fiindcă e nevoie, se pare, și de această nouă procedură. Pe de altă parte este pusă în discuție și seriozitatea sau profesionalismul consilierilor, aprobând un preț cât pentru un apartament cu două camere, deși suprafața construită este de vreo opt ori mai mare, iar cea desfășurată,  de vreo 22 de ori, bașca terenul din curtea imobilului. Dar haideți să vedem ce spun actorii acestei tranzacții, dar și documentele oficiale.

 

  • Ce scrie primarul Dobre

Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Adrian Dobre scrie: „Sunt bucuros să vă anunț că, ieri, am câștigat licitația pentru achiziția Creșei Upetrom din Ploiești, mai ales că am fost anunțați că va fi scoasă la vânzare cu o zi înainte de licitație, în cadrul procedurilor de insolvență a societății Upetrom.
Am reușit, astfel, să readuc creșa în proprietatea ploieștenilor. Ei au construit-o, din banii și prin munca lor, a celor care au lucrat la Uzina 1 Mai. Iar ca un amănunt, care însă nu este un simplu detaliu, am licitat împotriva dezvoltatorilor imobiliari:

-Suma licitată este de 1.337.000 lei, cu ea am reușit să depășim celelalte 4 oferte propuse în cadrul negocierii;
-1.337.000 lei reprezintă plata chiriei pentru aproximativ 7 ani de zile, chirie pe care Primăria municipiului Ploiești o plătește lunar societății Upetrom (3000 euro/lună);
-Cu această sumă am achiziționat imobilul de peste 900 mp în care funcționează creșa + peste 2.500 mp de teren;
-Dar cel mai important este faptul că avem locuri asigurate pentru micuții ploieșteni, iar personalul va avea în continuare un loc de muncă stabil, dacă, in următoarea ședință, Consiliul Local va aproba achiziția.

Trebuie să știți că eu, alături de viceprimarii George Pană și Cristian Ganea, am fost mandatat de Consiliul Local pentru a participa la licitație, fără să ni se impună o sumă limită, așa cum se speculează deja în mediul online. Nici nu ar fi fost posibil de altfel, orice sumă devenită publică prin HCL ar fi fost imediat aflată de ceilalți ofertanți interesați.
În mod bizar, viceprimarul Ganea a renunțat în ultimul moment, iar la licitație am fost prezent doar eu cu George Pană.

Am încredere că membrii Consiliului Local înțeleg oportunitatea, dar și necesitatea acestei achiziții. Să nu uităm că cererea pentru locuri la creșă este în continuă creștere în Ploiești.”

 

  • HCL 168 vine totuși cu un preț

 

Cu referire la inexistența unei sume, primarul Dobre este parțial contrazis de HCL 168 din 19 mai 2020, dacă textul care apare pe site-ul Primăriei este și cel rezultat în urma ședinței. În acest document se arată destul de limpede să s-a stabilit o sumă, dar probabil aceasta este de ofertare, nu suma maximă în interiorul căreia se va negocia:

„Art. 1 Se aprobă participarea Municipiului Ploiești la procedura de supraofertare în vederea achiziționării imobilului situat în Ploiești, Piața 1 Decembrie 1918 nr.1, constând în teren și construcția amplasată pe acesta, situate în incinta Nord, înscrise în CF nr.126330 a municipiului Ploiești, respectiv: teren, în suprafață de 2.621 m.p. (Lot I), având nr. cadastral 5422/7-construcția amplasată pe acesta, C 20 – creșă, cu număr de inventar 1001230, cu o suprafață construită de 379,08 m.p. și o suprafață desfășurată de 914,56 m.p., având număr cadastral 5422/7-C20, prin oferirea prețului de 168.000 lei +TVA (care reprezintă prețul deja oferit crescut cu 5% – pasul de supraofertare).

Art. 2(1) Se aprobă împuternicirea primarului Adrian Florin Dobre și a viceprimarilor Cristian Mihai Ganea și George Pană în vederea reprezentării municipiului Ploiești la etapa de negociere directă programată în data de 22.05.2020, la sediul administratorului judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services S.P.R.L, cu sediul în București, Bulevardul Poligrafiei, nr.1A, Ana Tower, sector 1.

(2) Pentru efectuarea acestor demersuri persoanelor împuternicite conform alin. 1 li se va asigura suportul tehnic de către personal din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Art. 3(1) Se rectifică bugetul local al municipiului Ploiești în sensul că se diminuează capitolul „Reparații Școli” cu suma de 210.000 lei și se suplimentează capitolul „Active nefinanciare învățământ” cu suma de 210.000 lei.

(2) Bugetul municipiului Ploiești urmează a fi rectificat la momentul aprobării negocierilor purtate în vederea achiziționării imobilului sus-menționat cu diferența sumei rezultată din negocierile purtate.”

 

  • Și totuși… Consilierii vorbesc explicit că nu este o limită la negociere

 

În ședința de CL se vorbește totuși despre faptul că la negocierea directă suma ar putea fi alta decât limita recomandată de aleși și nu poate fi făcută publică din cauza unei eventuale concurențe la licitație. Ba chiar Dobre discută despre acest aspect și mai ales amintește că prețul de cumpărare va fi oricum aprobat sau respins într-o altă ședință a aleșilor locali. La un moment dat chiar există un comentariu în acest sens al unuia dintre consilieri: „în textul hotărârii, ați văzut, n-au limită la mandat; dacă noi în consiliu apreciem că suma negociată este corectă, o adoptăm; dacă considerăm că nu este corectă, n-o adoptăm. Dar nu putem să punem o limită maximă acum pentru simplul motiv că asta ar însemna să strigăm în piață că vrem să cumpărăm cu… atâta.” Un alt ales apreciază că „mandatul în sine e unul de negociere”. Și managerul de oraș a comentat acest aspect, că nu se va specifica suma maximă de negociere în HCL, fiindcă ar mai exista un ofertant și suma deci nu poate fi făcută publică.

Reamintim că, în 2017, Upetrom 1 Mai SA a intrat în insolvență, după șapte ani de pierderi consecutive. PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services IPUR a fost desemnat administratorul judiciar al societății deținute de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...