7.3 C
Ploiești
miercuri, 19 martie, 2025
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletPrietenia, antidepresiv natural

Prietenia, antidepresiv natural

Oare cât de importantă ar trebui să fie prietenia în viață noastră?
Eu cred că este ca o piesă indispensabilă pentru un motor de mașină, care ne duce acolo unde ne dorim, care ne oferă posibilitatea să călătorim și să experimentăm emoții de tot felul.
Prietenia în general este o relație unică, și oricât de mult am încerca să găsim o definiție standard nu prea reușim, ținând cont de varietatea de categorii de prietenii și a contextelor de viață unde se formează ele.

Poate vă întrebați ce legătură are prietenia cu psihologia?
Ei bine are o legătură foarte mare și ideea articolului mi-a venit urmărind dinamica relațiilor de prietenie a propriului copil, care, la doar 11 ani, navighează cu naivitate și entuziasm, dar și cu precauție prin marea de experiențe și trăiri care vin la pachet cu conceptul de prietenie în pre-adolescență.
A gustat deja și dulcele și amarul în ”meniul” prieteniei.
Fiind alături de el în anumite situații, am început să mă gândesc mai profund la propria poveste de viață și rolul prieteniilor în viața mea, implicit cea a oamenilor în general.
Fiecare dintre noi are câte un prieten în fiecare etapă a vieții noastre, și cu siguranță cei mai norocoși sunt aceia care au cel puțin un prieten în toate etapele vieții, din copilărie până la maturitate.
Cea mai ”coaptă” prietenie de suflet pe care o trăiesc, împlinește anul astă 29 de ani, iar cea mai proaspătă, un anișor. Cu siguranță și una și cealaltă, precum și celelalte prietenii magice cu care am fost binecuvântată, au contribuit la omul care sunt astăzi.
Din punct de vedere psihologic, prietenia este o relație afectivă și de conectare între oameni, relație împletită cu sentimente de simpatie, respect, iubire, valori comune, încredere reciprocă, altruism și empatie.
Din păcate nu întotdeauna conștientizăm efectul real și benefic al prieteniei asupra sănătății mintale, mai ales după ce am trecut prin pandemia Covid 19 și a restricțiilor de socializare pe care le-am experimentat în acea perioadă, când anxietatea și chiar depresia și-au arătat colții mai mult ca niciodată.
Prietenia, ca orice altă relație din viața noastră, are nevoie de multă conștientizare, de asumare, de înțelegere și acceptare a propriilor greșeli.
Un prieten este acea persoană cu care poți fi sincer, poți da voce gândurilor, poți fi vulnerabil, fară teama de a fi judecat, dar nici aprobat indiferent de situație, vorba lui Plutarch: ”Nu am nevoie de un prieten care se schimbă când mă schimb și eu, care dă din cap când dau și eu. Umbra mea face asta foarte bine.”
Prieteniile mai au un rol vital în viețile noastre ca adulți, oferind o dezvoltare și o conexiune sănătoasă pentru femei și relaxare și umor pentru bărbați.
Profesorul emerit Robin Dunbar, din cadrul Departamentului de Psihologie Experimentală a Universității Oxford, a identificat șapte piloni ai prieteniei.
Acești piloni sunt: limbajul, mediul din copilărie, istoricul educațional, hobby-urile sau interesele, gusturile muzicale, simțul umorului și perspectiva asupra lumii.
Se pare că este foarte important câte dintre acestea avem în comun cu o persoană astfel cu atât este mai puternică prietenia și iubirea în relația de prietenie.
Tot profesorul Dunbar spune că : „Prietenia este cel mai important lucru care ne afectează sănătatea psihologică și bunăstarea, precum și sănătatea și starea noastră fizică”.
Petrecerea timpului cu prietenii ne eliberează endorfine în creier și ne face fericiți.
Prietenia, ca și dorul, are multe forme.
Uneori simțim dorul, în relație cu prietenii noștri, pentru că nu intotdeuna îi avem aproape sau nu ne vedem des cu ei, dar intensitatea sentimentelor este aceeași, și sper că toți avem măcar un prieten cu care, chiar dacă nu ne vedem fizic și un an sau chiar mai mulți, atunci când ne întâlnim avem senzația că nu ne-am văzut de o zi sau o săptămână. Legătura se reia lin și frumos de unde am lăsat-o, fără reproșuri sau alte așteptări fictive.
Asta face prietenia să fie magică, acel șir de trăiri și amintiri care ne leagă și ne dezleagă dorul de multe ori.

Mai jos voi așterne opt dintre cele mai frumoase straie relaționale pe care poate îmbrăca un prieten bun, din punctul meu de vedere:
1. Confidenții sau acei prieteni, foarte rari și puţini la număr, care sunt un fel de psihologi la îndemână, și cărora le putem încredința cele mai profunde temeri, chiar secrete.
2. Motivatorii sunt acei prieteni care luptă alături de noi. Sindromul Impostorului și alți sabotori interni, deseori responsabili de șuturile în fund datorită cărora facem pași mari înainte pentru îndeplinirea visurilor.
3. Înțelepții sau deschizătorii de minte sunt acei oameni care ne provoacă mereu să ne depășim propriile limite, să învățam permanent lucruri noi, care ne ajută să construim constant cea mai bună versiune a noastră.
4. Susținătorii sau genul de prieteni ”majorete exuberante” care ne ajută să vedem mereu partea plină a paharului.
5. Camarazii sau acei prieteni mereu prezenți atât în momentele fericite cât și în cele triste.
6. Colaboratorii sau prietenii cu aceleași interese sau pasiuni, cei cu care lucrăm la proiecte comune și ne depășim limitele.
7. Apărătorii sau ”îngerii fară aripi”, acei prieteni care ne apără când suntem vorbiți pe la spate sau suntem discreditați gratuit în diferite contexte.
8. Energizanții sunt acei prieteni care ne stimulează corpul și mintea prin activități ce ne redau vitalitatea și pofta de viață.
Studiile au arătat că a avea prieteni care ne susțin și înțeleg poate ajuta la reducerea sentimentelor de singurătate, depresie și anxietate.
Dacă avem de-a lungul vieți măcar un prieten care să îndeplinească toate rolurile menționate mai sus, atunci suntem nu doar norocoși, ci cu adevărat bogați.
Eu așa mă simt.

Care sunt beneficiile prieteniei?
Nenumărate și neprețuite, dar iată câteva care ne schimbă viața la propriu: reducerea riscului de probleme de sănătate precum diabetul, atacul de cord sau AVC, stimularea unui stil de viață sănătos sau avertizarea în cazul unui comportament nesănătos scapăt de sub control, cum ar fi consumul de alcool sau alte substanțe, sprijin emoțional în momente de criză cu împărtășirea momentelor fericite, și nu în ultimul rând, creșterea stimei de sine, validarea și aprecierea atât de necesare pentru a depăși perioadele mai provocatoare sau triste ale vieții.
O prietenie este suma experiențelor și a momentelor transformate în amintiri. Nu se pierd niciodată, indiferent de dinamica relației dintre doi prieteni.

Cum se simte pierderea unei prietenii?
Ca un doliu. Doare foarte tare. Dar e și lecție de viață necesară uneori.
Prietenia e ca un pod indispensabil peste râurile vieții noastre. Necesită timp, materiale de calitate, implicare în construcție și multă atenție și iubire pentru conservarea ei.
În seara în care am scris articolul, am întrebat un prieten deosebit, ce definiție ar da el prieteniei, și răspunsul lui m-a impresionat. Îl împart cu voi, pentru că e cu adevărat pansament pentru suflet.
”Pentru mine prietenia este locul în care se oglindesc părți din tine. Loc de confesiune reciprocă fără prejudecăți și judecăți de valoare, unde nu rămân pentru prea mult timp lucruri nespuse. Locul care îți dă sentimentul cel mai apropiat de cel din sânul familiei. Loc de descătușare și descoperire a ta și a altui univers. Loc de visare dar și de nostalgie ori tristețe . Locul unde grija și susținerea în momentele grele vine ca reflex din ambele părți. Locul unde iubirea capătă altă formă, mai statornică, mai vindecătoare.”
Mulțumesc!
Eu voi subscrie la ce a spus atât de frumos, Elbert Hubbard, și voi încheia spunând că ”Un prieten adevărat este cel care știe totul despre tine, dar tot te iubește.”

Vă îmbrățișez cu sufletul,
Psih. Cristina-Irina Budurin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente