10.7 C
Ploiești
vineri, 3 decembrie, 2021
Acasă Mozaic Inedit PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

PREMIUL NOBEL pentru LITERATURĂ 2021, acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

Abdulrazak Gurnah a primit Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 „pentru explorarea plină de compasiune și fără compromis a efectelor colonialismului și a sorții refugiaților din Golf între culturi și continente”. Gurnah s-a născut în 1948 și a copilărit pe insula Zanzibar din Oceanul Indian. La sfârșitul anilor 1960, acesta a ajuns în Anglia ca refugiat. Gurnah a publicat 10 romane și numeroase nuvele, tulburările refugiaților fiind o temă principală a scrierilor sale.
Devotamentul romancierului Gurnah pentru adevăr și aversiunea sa față de simplificare sunt izbitoare. Asta îl poate face adesea sumbru și necruțător, iar în același timp scriitorul urmărește cu multă compasiune și dăruire soarta indivizilor. Romanele sale evită descrierile stereotipice și deschid calea pentru noi perspective asupra culturilor diverse din Africa de Est, acestea fiind atât de necunoscute în multe colțuri ale lumii.
În universul literar al lui Gurnah, totul este în continuă schimbare, de la amintiri până la nume și identități. O explorare fără sfârșit, determinată de pasiune intelectuală, este prezentă în toate lucrările sale, la fel ca atunci când a început să scrie ca refugiat la vârsta de 21 de ani.
În noiembrie 1895, Alfred Nobel și-a semnat testamentul, lăsând o mare parte din avere pentru o serie de premii, Premiile Nobel. Așa cum a scris Nobel în testamentul său, o parte din sumă avea să fie dedicată „persoanei care avea să producă cea mai importantă operă în domeniul literaturii într-o direcție ideală”.
Care este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură?
Premiul Nobel pentru Literatură a fost împărțit la doi indivizi cu doar patru ocazii. Împărțirea premiului este un fenomen mai des întâlnit în celelalte categorii ale Premiilor Nobel.
De ce este Premiul Nobel pentru Literatură atât de rar acordat la mai mulți laureați? Ultima oară s-a întâmplat în 1974. Cel mai probabil, acest fapt are de-a face cu natura literaturii. Premiile pentru știință sunt adesea acordate la mai mulți laureați, având în vedere că reușita a fost posibilă în echipă sau pentru descoperiri ce au legătură una cu alta.
În total, 117 de indivizi au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Literatură între 1901 și 2020.
Până acum, cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Literatură a fost Rudyard Kipling, cel mai bine cunoscut pentru „Cartea Junglei”, care avea 41 de ani atunci când a primit premiul în 1907. Pe de altă parte, cel mai în vârstă laureat este Doris Lessing, care avea 88 de ani atunci când a primit premiul în 2007.
Winston Churchill, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură
De-a lungul anilor, doi oameni au refuzat Premiul Nobel pentru Literatură. Boris Pasternak, care a primit premiul în 1958, „a acceptat inițial, însă a refuzat mai târziu, fiind forțat de autoritățile țării sale, Uniunea Sovietică”.
Totodată, Jean Paul Sartre, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1964, a refuzat premiul pentru că acesta refuza în mod constant toate onorurile oficiale.
De asemenea, mulți cred că Winston Churchill a primit Premiul Nobel pentru Pace. Însă, acesta a primit de fapt Premiul pentru Literatură din 1953. Între 1945 și 1953, Churchill a fost nominalizat de 21 ori la categoria Literatură și de două ori la Premiul Nobel pentru Pace.
www.descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Lucrările la CN „I. L. Caragiale”, preț majorat pentru a treia oară

Șantierul este programat să se deschidă la anul Ce înseamnă să nu faci o investiție la timp! Vom vedea exemplul clar al proiectului «Restaurare parțială...

Zece teorii şocante ale conspiraţiei

    Nu de puţine ori evenimente importante care au marcat cursul istoriei au stârnit vii controverse. La fel şi o serie de fapte...

Patru noi locuri de joacă, în Ploiești

Rominserv, companie membră a K.M.G. International (Rompetrol), în parteneriat cu Primăria Ploiești, urmează să amenajeze 4 locuri de joacă în oraș, pe strada Gh....

Turcia nu poate fi jandarmul SUA în Afganistan

Erdogan, care a făcut declaraţii după şedinţa cabinetului său, a dat vestea opiniei publice: ”Ne-am înţeles cu Biden asupra faptului că nu avem nicio...

Scrumiere stradale, în Ploiești

Luna trecută, municipalitatea anunța că, în baza unui parteneriat cu British American Tobacco, va începe programul „Alege asumat un oraș curat”. Ei bine, mai...