13.8 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăActualitatePoveștile cu „Glas Srpska”  vor fi citite și de români

Poveștile cu „Glas Srpska”  vor fi citite și de români

Cetăţenii români vor avea în curând ocazia să citească despre diverse evenimente din Republica Srpska, în timp ce în acelaşi timp ştiri din cultura, sportul şi economia acestei ţări vor fi distribuite populaţiei locale.

Acesta este rodul colaborării a două companii media, respectiv cotidianul „Glas Srpske” și revista românească „Ziarul Ploieștii”, în care vor fi publicate toate evenimentele de mare interes pentru Republica Srpska.

Scopul acestei cooperări este ca poporul român să fie informat despre situația reală din Srpska, să se familiarizeze cu evenimentele și oportunitățile actuale, dar și să apropie în acest fel aceste două popoare.

„Glas Srpska” spune că, pe omul de afaceri Marius Marinescu, Consul Onorific al Bosniei și Herțegovinei în România și proprietar a două publicaţii, îl leagă multe lucruri de viața de jurnalist. Una dintre revistele mele este „Ziarul Ploieștii” și este în formă tipărită, publicată o dată pe săptămână. A doua publicaţie este site-ul www.zpl.ro, care apare zilnic, online. În descrierea postului meu, din poziția de consul onorific, obligația mea este de a promova interesele BiH, în special ale Republicii Srpska, care include cooperarea cu „Glas Srpska” – a spus dl. Marinescu. El a adăugat că în acest fel cititorii „Glas Srpska” vor avea ocazia să descopere România.

De exemplu, anul trecut am semnat un acord între Centrul Olimpic Jahorina și stațiunea de schi românească „Sinaia”. Cu acest acord am convenit ca abonamentele de schi sa fie valabile atât în România cât și în Jahorina, pentru toţi deţinătorii – a spus dl. Marinescu.

El l-a citat pe marele istoric român Nicolae Iorga, care spunea că „România are doi prieteni – primul sunt sârbii, iar al doilea este Marea Neagră”. Această propoziție spune totul despre relațiile dintre cele două popoare ale noastre, despre cum vedem noi relațiile noastre cu sârbii, indiferent de situația și momentul actual, care este dificil, și sunt convins că sârbii vor depăși această criză.

Orice nu este normal nu dureză mult timp. Normalitatea este ceea ce duce la pace, înțelegere și fraternizare – a spus dl. Marinescu și a adăugat că jurnaliștii săi sunt deja pregătiți să trimită materialul și primele știri care vor fi publicate de cel mai vechi cotidian din Bosnia și Herțegovina.

Directorul general „Vocea Srpska” Boris Dmitrašinović a mulțumit delegației României pentru oportunitatea de a face ca cele mai importante informații despre Srpska să ajungă la cititorii din țara lor. „Așteptăm cu nerăbdare cooperarea și suntem pregătiți. Mă bucur enorm că „Glas Srpska” se va citi și în România. Oriunde avem prieteni, există posibilitatea ca adevărul să ajungă la ei. România se află într-o mare expansiune economică și experiențele lor ne vor aduce cu siguranță beneficii” – a spus Dmitrašinović.

Fraternizarea
Ambasadorul BiH în România, Milorad Živković, a spus că vor folosi această vizită de trei zile cu consulul onorific pentru a purta cât mai multe discuții posibil, printre altele, cu membrul președinției BiH Željka Cvijanović și reprezentanți ai instituțiilor Republicii Srpska, atât în ​​Sarajevo de Est, cât și Bania Luka.
„Vom discuta și cu reprezentanții Camerei de Comerț RS. Vom încerca, de asemenea, să creem o înfrățire a celor două municipalități, precum și să extindem această cooperare, care este largă, dar nu a fost suficient de folosită până acum. Așa că, cred că, această vizită de trei zile va avea succes și că va continua în perioada următoare” – a spus Živković.

BANJALUKA, mai, 2024

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente