fbpx
vineri , 3 iulie 2020
Home / Mozaic / Povești cu parfum de istorie! Pe Toma Caragiu l-am iubit cu toții, el a iubit o singură femeie!

Povești cu parfum de istorie! Pe Toma Caragiu l-am iubit cu toții, el a iubit o singură femeie!

Despre marea lui dragoste, actorul spunea că i-a fost sortită. O ghicioare îi prevestise că o va întâlni pe Elena, dar și că va muri la cutremur.

Că a iubit scena mai mult ca oricine, știam sau intuiam despre Toma Caragiu. Din poveștile colegilor, din peliculele vechi pe care le-am savurat în copilărie și cu care mă hrăneam, ca mulți dintre dumneavoastră, căci nu aveam altă bucurie și desfătare decât cele câteva ore de program tv în care se strecurau și acele momente din arhiva de aur a comediei românești.
De ce vreau să ne întoarcem în timp și să respirăm puțin acel parfum de epocă? Poate pentru că mulți dintre noi, în unele clipe, avem nevoie să ne întoarcem în trecut, să ne reîncărcăm bateriile din amintirile copilăriei și din iubiri cu iz de roman.
Nu, Toma Caragiu nu a fost, până la urmă, nici mare iubăreț și nici trubadurul etern, dar o dragoste ca a lui mai rar. Marele și inegalabilul artist a fost căsătorit cu două femei, însă doar una i-a fost dragoste nebună și pentru totdeauna. Despre Elena,Toma Caragiu a spus de fiecare dată că întâlnirea cu ea n-a fost deloc întâmplătoare.

Când viața bate filmul…
Povestea lor a început la Teatrul din Ploieşti, în 1963. Pe atunci, ea era căsătorită cu Paul Ioachim, iar Toma Caragiu era însurat și el cu Maria Bondar, cu care înfiase o fetiţă împreună. Niciunul dintre ei nu era însă fericit acasă, așa că dragostea lor, spun cronicarii vremurilor și au povestit apoi colegi și cunoscuți, s-a consumat pe ascuns mai întâi. Prin turnee, în culisele spectacolelor… Toma Caragiu știa însă cu mult înainte că ea îi era sortită până la moarte, după ce avusese o vizită neașteptată, o femeie care venise să-i vorbească.
”Aştepta în secretariat mai bine de două ore. Mi-a spus că o cheamă Aphrodita şi e trimisă de Leontin, un spirit din sfera a şaptea, care vrea să mă anunţe că va veni în viaţa mea cineva care mi-a fost predestinat. Se va numi Elena. «Vei avea o mare dragoste care te va înălţa şi împlini cu o nouă entitate, Eleto». Vor fi 14 ani de succes. După aceea va veni un cataclism, ca un uriaş accident, multă omenire va pieri odată cu tine.”, le mărturisise Toma prietenilor lui, într-o bună zi. Și ce profeție îi făcuse acea femeie..
Fericirea lor s-a împlinit până la urmă, în 1964. Au devenit soț și soție și s-au iubit ca doi nebuni, în continuare, cu patimă și voluptate, cu artă chiar după cum povestea chiar Elena în fragmente din cartea pe care a publicat-o. Amănunte ludice, de iubire carnală, pe care cu greu ți le-ai fi putut închipui. Și a venit cutremurul din 1977…
Soarta a vrut așa: ca Elena să plece la Sinaia pentru a se întâlni cu nişte producători, iar marele actor să rămână acasă. În timpul cataclismului, Toma Caragiu și prietenul lui Alexandru Bocăneţ au fugit pe scări ca să-și salveze viața, însă din nenorocire, au sfârșit sub dărâmături. Ce durere și ce destin implacabil, pentru că, amară ironie, din toată clădirea, doar apartamentul actorului a rămas intact după seism.


Elena n-a mai suportat să rămână în țară și a plecat în Franţa, apoi s-a stabilit în America. Și-a găsit și o altă dragoste, pentru că la nici un an de la moartea lui Toma s-a căsătorit.

Distribuie:

Check Also

USTUROIUL VERDE

ANTIBIOTICUL SI ANTIOXIDANTUL NATURAL DIN USTUROIUL VERDE Allium sativum este denumirea ştiinţifică a usturoiului, plantă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *