fbpx
10 C
Ploiești
joi, 29 octombrie, 2020
Acasă Actualitate Povestea centurii ocolitoare de la Vălenii de Munte

Povestea centurii ocolitoare de la Vălenii de Munte

Autoritățile locale din Vălenii de Munte vorbesc din nou despre centura ocolitoare a orașului. Subiectul este unul vechi și a avut, cel puțin deocamdată, soarta multor altor investiții din Prahova și din România. Adică, fie a fost nevoie de decenii întregi pentru realizare, fie nu s-au mai înfăptuit deloc.Cum ar spune românul, de la vorbă la faptă e cale lungă!

Ideea unei centuri ocolitoare a orașului Vălenii de Munte, care să preia traficul greu ce tranzitează centrul orașului, a apărut prin anul 2008-2009, fiind lansată în spațiul public de parlamentarul Mihai Cristian Apostolache. La acea vreme, după ce a avut angajamentul Ministerului Transporturilor pentru o asemenea investiție, fostul deputat a primit, în iunie 2009, de la ministrul Radu Mircea Berceanu, un refuz sec: „lipsa resurselor financiare a condus la incapacitatea începerii procedurilor de achiziție a serviciilor de proiectare pentru realizarea unei șosele ocolitoare.”
Un deceniu mai târziu, pe 16 noiembrie 2018, Consiliul Județean Prahova a alocat, prin HCJ 155, 200.000 lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul „Variantă de ocolire a orașului Vălenii de Munte”. Oficialii promiteau atunci un scenariu optimist, cu o începere a lucrărilor în 2019.
Un an mai târziu, pe 16 mai 2019, la vizita în Prahova a ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, se jura, cu „limbă de moarte”, începerea imediată a investiției.
În decembrie 2019, Primăria Vălenii de Munte a lansat licitația pentru, cităm, „achiziția publică de servicii de elaborare a documentației tehnico-economice pentru studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire și asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor, pentru obiectivul de investitii -Variantă ocolitoare Vălenii de Munte”, la o valoare estimată de 2.387.394,95 lei și o durată a execuției de 42 de luni.
În august 2020, reprezentanții Consiliului Județean Prahova spuneau că au primit studiul de fezabilitate, care propune crearea unei centuri ocolitoare, prin partea stângă a orașului: „acest obiectiv de investiții se numără printre prioritățile noastre, intenția este să obținem fonduri guvernamentale și să demarăm lucrările în viitorul apropiat.”
Pe 10 septembrie 2020 însă se anunță din nou faptul că autoritatea locală din Vălenii de Munte a lansat, în urmă cu câteva zile, procedura de achiziție pentru „studiu de fezabilitate, proiect tehnic, proiect pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, precum și pentru asistență tehnică”, documentație necesară pentru ca, ulterior, să fie organizată și licitația pentru construirea propriu-zisă a șoselei ocolitoare. La jumătatea lunii octombrie este stabilită deschiderea ofertelor firmelor de proiectare care se vor angaja să participe la elaborarea documentației menționate.
De vreme ce abia acum se repetă licitația, gândind că la prima, de anul trecut, nu au existat ofertanți, înseamnă că nici CJ Prahova nu avea ce studiu de fezabilitate să primească, din moment ce abia acum are loc achiziția publică pentru întocmirea sa!
În fine, toată lumea știe însă pe unde va trece drumul care va prelua traficul greu de pe ruta Văleni-Cheia-Brașov: „viitoarea centură, în lungime de 7 km, cu câte o bandă/sens, se va desprinde din DN 1A, în partea de sud, la intersecția cu DJ100G, pe raza comunei Gura Vitioarei, va ocoli orașul pe partea de vest, se va racorda din nou la drumul național în partea de nord, în apropiere de intersecția cu Strada Drajnei, care asigură legătura cu DJ 102B. Varianta va trece prin comuna Gura Vitioarei și prin orașul Vălenii de Munte, dar va deservi și comuna Teișani, urmând să traverseze inclusiv calea ferată Ploiești-Măneciu de două ori, precum și DC17, DJ219, Valea Văleanca.”
Ce zicem noi? Ca de data aceasta, având în vedere că investiția a fost preluată de administrația din Vălenii de Munte, să fie, în sfârșit, cu noroc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

LISTE NOI, FĂRĂ NOI!

Și când zic “noi” mă refer la oameni noi, pentru că nu mai am pretenția să ne recunoaștem în ei, ca fiind cei mai...

Percheziții în Prahova și Dolj, la persoane bănuite de evaziune fiscală

Poliţişti ai Inspectoratului Județean de Poliție Prahova au efectuat două percheziții domiciliare în județele Prahova și Dolj și au pus în aplicare un număr...

Explozie într-un apartament din Ploiești

Pompierii militari au fost solicitați să intervină după ce într-un apartament din Ploiești, situat pe strada Sondelor, a avut loc o explozie neurmată de incendiu....

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, susține că SIIJ trebuie desființată

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, continuă să susțină că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție, înființată și operaționalizată de către Guvernul PSD-ALDE-UDMR în...

Pacienți ținuți în ploaie la SJU

A devenit virală o fotografie în care pacienții, unii în vârstă și în scaun cu rotile, erau ținuți la rând, în ploaie, la Spitalul...

Candidat – surpriză pe listele PNL Prahova pentru alegerile parlamentare

Un secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor candidează pentru funcția de deputat pe listele PNL Prahova. Adrian Dupu, în vârstă de 37...