7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăMozaicMinte, trup, sufletPomenirea celor adormiți- Moșii de iarnă

Pomenirea celor adormiți- Moșii de iarnă

Biserica Ortodoxă se află pe 18 februarie 2023 în ziua de pomenire a celor trecuți în veșnicie, ziua “moșilor de iarna”, așa cum mai este cunoscută în popor. În această zi, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Sfânta Liturghie și slujbe speciale de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice.
Slujba în care se pomenesc cei adormiți întru Domnul poartă numele de Parastas. Parastasele sunt liturghii speciale ale Bisericii, la care credincioșii aduc coliva, ce simbolizează trupul mortului, colivă făcută din boabe de grâu. Să nu uitam că bobul de grâu, așa cum spune Mântuitorul Iisus Hristos, este simbol al Învierii – dacă nu este îngropat în pământ și nu putrezește, acesta nu rodește, nu înviază spre o rodire multiplă (cf. Ioan 12, 24).
Parastasul este slujba prin care preotul și creștinii se roagă pentru cei trecuți la viață veșnică, aducând înaintea lui Dumnezeu cereri pentru că El să le ierte păcatele și astfel sufletele celor adormiți să aibă parte de mântuire.
Biserica a consacrat ziua de sâmbăta pentru pomenirea morților. Sâmbăta e ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta și pentru că aceasta zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei.
În calendar avem și sâmbete speciale de pomenire a tuturor morților: sâmbăta dinaintea Înfricoșătoarei Judecați, Sâmbăta Rusaliilor și prima sâmbăta a lunii noiembrie, zile care poarta denumirea de moșii de iarna, moșii de vara și moșii de toamna.
În Postul Sfintelor Paști există și rânduiala sărindarelor, adică a pomelnicelor pe care credincioșii le aduc la biserică, pentru a fi pomenite timp de 40 de zile. Finalul acestor pomeniri se face în Sâmbăta lui Lazăr, dinaintea Duminicii Floriilor.

Părinte Gabriel, Parohia Sf. Gheorghe Nou – Ploieşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente