fbpx
22.9 C
Ploiești
duminică, 20 septembrie, 2020
Acasă Ocolul Pamantului Polemici pe tema amplasării a patru sfincşi în Piaţa Tahrir

Polemici pe tema amplasării a patru sfincşi în Piaţa Tahrir

În emblematica Piaţă Tahrir din Cairo, patru sfincşi proaspăt aduşi de la Luxor creează controverse. Ziarul elveţian Tribune de Geneve scrie că cele patru monumente au fost instalate în jurul unui obelisc din granit roz, vechi de trei milenii, pe care apare şi o reprezentare a regelui Ramses al II-lea.

Cu o vechime de circa 3500 de ani, sfincşii cu cap de berbec şi corp de leu au împodobit mult timp templul din Karnak dedicat zeului Amon, una dintre zeităţile principale ale panteonului egiptean. Aducerea lor, la începutul lunii mai a.c., în Piaţa Tahrir, epicentrul popularei revolte din 2011, a fost o lovitură pentru locuitorii din Luxor. „Sunt împotriva mutării statuilor. E ceva care mă umple de tristeţe”, a spus Ahmed Idriss, membru al Guvernoratului Luxor. „Luxor este un muzeu în aer liber pe care ar fi fost mai bine să-l dezvoltăm în sit, deoarece valoarea monumentelor este legată de amplasarea lor istorică”, a adăugat el.
Cele patru monumente au fost instalate în jurul unui obelisc din granit roz, vechi de trei milenii, care conţine o reprezentare a lui Ramses al II-lea, faraonul celei de-a nouăsprezecea dinastii (1201-1236 î.H.) Acesta din urmă fusese adus cu câteva luni mai devreme de la situl arheologic din Tanis, Delta Nilului.

„Artefacte inestimabile”
Acest proiect urban, lansat de autorităţi în 2019, a provocat revolta activiştilor şi a mediului academic, în special datorită expunerii pieselor antice la poluarea şi eroziunea din capitală. La sfârşitul anului 2019, preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi i-a fost trimisă o petiţie prin care se solicita oprirea lucrărilor. Bazându-se pe Convenţia de la Veneţia (1964) privind restaurarea şi conservarea monumentelor, avocaţii Centrului Egiptean pentru Drepturi Economice şi Sociale (CECS), o organizaţie non-guvernamentală locală, au declanşat proceduri legale prin care denunţă punerea în pericol a „unor artefacte inestimabile”. Convenţia de la Veneţia a fost adoptată de UNESCO în 1974 şi a fost semnată în acelaşi an de Egipt.
„Poluarea semnificativă din Piaţa Tahrir va degrada monumentele (antice)”, care riscă să-şi piardă valoarea istorică, a avertizat pe Facebook egiptologul Monica Hanna. Situată în inima capitalei egiptene, Piaţa Tahrir este foarte des blocată de ambuteiaje şi este mereu plină de smog şi gaze de eşapament.
Piaţa Tahrir găzduieşte mai multe clădiri importante, inclusiv Muzeul Egiptului, care este foarte popular în rândul turiştilor, căci adăposteşte mii de obiecte antice, sau „Mogamma” o clădire mare în stil sovietic, care găzduieşte servicii administrative. În faţa acesteia din urmă, s-au adunat, în ianuarie-februarie 2011, manifestanţii revoltei populare care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak, după 30 de ani de guvernare.
În decembrie anul trecut, preşedintele Sissi a anunţat că transferul statuilor în această piaţă îi va da o „aură de civilizaţie”. Totuşi, Piaţa Tahrir, care înseamnă „eliberare”, nu este lipsită de istorie în ochii arhitectului Ayman Badr. „Pătratul nu trebuie să fie decorat cu elemente istorice. (…) Valoarea sa istorică constă în memoria sa”, consideră el. Printre alte transformări, autorităţile intenţionează să unifice culoarea faţadelor din jurul pieţei, să adauge iluminat dirijat şi să reducă numărul panourilor de publicitate.
În faţa temerilor de a vedea statuile vandalizate, ministrul turismului, Khaled al-Enany, a spus că au fost construite piedestale, „astfel încât nimeni să nu poată atinge monumentele”, şi a dat asigurări că acestea vor fi întreţinute în mod regulat.
Data inaugurării acestei transformări simbolice rămâne necunoscută – sfincşii şi obeliscul aşteaptă acoperite de prelate.
Moştenirea străveche a Egiptului constituie o atracţie turistică şi alimentează economia ţării. Ca oriunde altundeva în lume, acest sector, care reprezintă 5% din PIB-ul egiptean, a fost sufocat de la începutul noii pandemii de coronavirus.
În ciuda argumentelor oficiale, arhitectul Ayman Badr rămâne nedumerit în privinţa aşa-ziselor merite ale noii machete a pieţei. Potrivit acestuia, sfincşii şi obeliscul sunt „umbrite” de construcţiile impunătoare care înconjoară piaţa.
Mahmoud Zaki, ghid turistic din Luxor, consideră că adversarii proiectului „nu îşi dau seama” de gloria reprezentată de prezenţa acestor lucrări într-unul din „cele mai cunoscute locuri din Egipt”. O opinie împărtăşită de expertul egiptolog Ali Abu Deshish: „Ar fi lipsit de sens ca obeliscurile egiptene să se găsească în locuri din întreaga lume şi să nu existe niciunul în Piaţa Tahrir”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Crucea Caraiman, luminată la 92 de ani de la inaugurare

Luni seară, în chiar Ziua Înălțării Sfintei Cruci, Monumentul Eroilor de pe Caraiman, aflat în proces de restaurare, a fost iluminat cu prilejul împlinirii...

5 pasaje pietonale și 4 rutiere între Comarnic și Predeal

Chiar și autoritățile de transport din România și-au dat seama, în sfârșit, că autostrada Comarnic-Brașov nu va fi gata prea curând. Curând însemnând următorii...

Ideologia LGBT, un neo-bolşevism

Preşedintele polonez Andrzej Duda a atacat „ideologia „LGBT” pe care o consideră un „neo-bolşevism”, într-un miting electoral, în apropierea scrutinului prezidenţial din 28 iunie,...

Aviz de principiu pentru alimentarea cu gaze a Văii Teleajenului

Primarii de pe Valea Teleajenului s-au întâlnit, recent, spre a pune bazele proiectului de alimentare cu gaze a comunelor Starchiojd, Bătrâni, Posești, Drajna, Cerașu,...

Școala în Ploiești – Spicuiri (5)

În acest ultim articol pe care îl dedic istoricului școlii din Ploiești, doresc să precizez că am scris “sine ira et studio” , că...

Dosare penale pentru îngrășăminte chimice depozitate nelegal

Polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în județul Prahova pentru  verificarea legalității deținerii și utilizării produselor de protecție a...