sâmbătă , 4 aprilie 2020
Home / Actualitate / PNL mută decisiv: Volosevici la Primăria Ploiești, Dobre- la Parlament, Dumitrescu-la Consiliul Județean Prahova

PNL mută decisiv: Volosevici la Primăria Ploiești, Dobre- la Parlament, Dumitrescu-la Consiliul Județean Prahova

După ce, în urmă cu ceva timp, liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, a admis că a discutat cu Volosevici despre o posibilă candidatură a acestuia la Primăria Ploiești din partea social-democraților, liberalii le-a luat cumva laptele de pe foc, reprimindu-l în PNL pe Andrei Volosevici direct în poziția de competitor al partidului pentru șefia administrației municipale. PNL își vede deja sacii în căruță având în vedere că în sondaje Volosevici conduce detașat în fața oricărui alt candidat la Primăria Ploiești. Actualul primar Adrian Dobre a fost obligat să facă pasul în lateral, acestuia fiindu-i promis un loc eligibil pe listele pentru alegerile parlamentare din acest an.

La începutul anului, au circulat intens rezultatele unui sondaj de opinie realizat de un site prahovean, care le-a cerut cititorilor să-și exprime intenția de vot pentru Primăria Ploiești și Consiliul Județean Prahova. Firește că respectiva consultare publică a ținut mai mult de amatorism, deci nu putem lua de bune procentele. În fine, pentru Primăria Ploiești, ploieștenii l-au preferat pe Andrei Volosevici, iar la CJ Prahova, pe Iulian Dumitrescu. Dar iată sondajul în întregime: Primăria Ploiești- Răzvan Enescu, USR PLUS-18%, Cristian Ganea, PSD-8,6%, Andrei Volosevici, independent sau susținut de o alianță politică locală – 36,4%, Adrian Dobre, PNL-10,1%, Mihai Polițeanu, USR PLUS-16,9%, Grațiela Gavrilescu, Forța Națională-3,5%, Altul-6,5%; Consiliul Județean Prahova- George Marussi, USR PLUS-22,6%, Bogdan Toader, PSD-22,3 %, Iulian Dumitrescu, PNL-26,8%, Ion Luchian, Forța Națională-1,4%, Altul-26,9%.


Ce spunea Volosevici în ianuarie
Bineînțeles că toată atenția s-a concentrat asupra primului clasat la alegerile pentru Primăria Ploiești. Presa locală specula pe marginea trecerii fostului primar și senator Andrei Volosevici ba la PSD, ba la PNL. Măgulit pesemne de acest interes, el a reacționat, pe 16 ianuarie, pe pagina sa de socializare, cu un aer de mister: „Ca urmare a informațiilor vehiculate astăzi în anumite publicații din presa locală, doresc să fac următoarea precizare: în momentul în care voi decide înscrierea într-o formațiune politică, voi anunța public prin intermediul paginilor personale de facebook. Orice alte știri sau zvonuri neconfirmate de mine reprezinta simple speculații.”


Tratative cu PSD
Totuși, tatonări au existat. De exemplu, pe 27 ianuarie, invitat la o emisiune TV, președintele PSD, Bogdan Toader, a admis că i-a propus lui Andrei Volosevici să candideze la Primăria Ploiești din partea PSD: „Este adevărat că am purtat discuții cu domnul Volosevici (…) Cred că este timpul ca orgoliile politice să fie lăsate la o parte, pentru binele ploieștenilor. A rămas să ne auzim din nou după ce domnul Volosevici va avea rezultatele unui sondaj comandat de dânsul, în urma căruia va stabili dacă va candida ca independent sau din partea unui partid politic. Nu ne-a dat un răspuns ferm, că ar candida pe lista noastră, dar nici nu a spus nu”. Toader nu s-a ferit să-l laude pe Volosevici pentru faptul de a se fi construit Stadionul „Ilie Oană” în timpul mandatului său ori de a se fi modernizat cartierele etc. Anterior, imediat după ce a fost reconfirmat la șefia PSD Prahova, Toader vorbea despre faptul că PSD are 4-5 variante de candidați, printre care parlamentarii Rodica Paraschiv sau Radu Oprea și actualul viceprimar Cristian Mihai Ganea.
Primarul Dobre renunță la candidatura de la Ploiești în schimbul unui loc în Parlamentul României
Un răspuns a venit mai repede decât am fi crezut. Săptămâna trecută, oarecum neașteptat, primarul Adrian Dobre a anunțat că nu va mai candida la Primăria Ploiești. Acum, având în vedere că anul trecut actualul primar ținea morțiș la un nou mandat, nu știm dacă pasul în spate l-a făcut de bună voie sau a fost obligat de PNL la o astfel de mișcare. Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, a precizat că totul ar ține de înțelegerea lui Dobre. Revenind la anunțul primarului Dobre, acesta a organizat o conferință de presă în care, pe de o parte, a enunțat reușitele sale la conducerea municipalității, iar pe de alta, și-a motivat decizia de a renunța la primărie, în favoarea Parlamentului. Ulterior, pe pagina sa de socializare, a concentrat decizia în câteva fraze: „Ieri, am prezentat un scurt bilanț al activității mele, cu cele mai importante proiecte pentru Ploiești. Am candidat și apoi mi-am început mandatul într-un moment în care, în Ploiești, se vorbea doar despre corupție, mai ales în administrație. Am găsit o primărie eșuată, fără proiecte și viziune, dar mai ales cu oameni care se temeau să lucreze. Am reușit, în acești ani, să aduc primăria pe linia de plutire, să funcționeze corect, în ciuda tuturor piedicilor. Dar mai ales, am reușit să demonstrez că și la Ploiești se poate face administrație într-un mod corect, transparent, fără grupuri de interese care să controleze și să impună decizia”. Dobre a vorbit apoi despre experiența acumulată ca prefect și primar: „Știu care sunt nevoile actuale ale Ploieștiului, știu care sunt nevoile comunităților atunci când vorbim de proiecte pe fonduri europene, știu care sunt piedicile, știu care este legislația care trebuie modificată, cunosc toate aceste aspecte, problemele legate de mediu. Din experiența pe care o am, știu că este foarte important să facem o serie de modificări astfel încât autoritățile locale să poată accesa mult mai repede, să beneficieze și să poată implementa mult mai repede proiecte cu finanțare europeană. De aceea-și în urma discuțiilor pe care le-am avut la nivelul partidului-am decis să merg în zona Parlamentului, fie în Senat, fie în Camera Deputaților, și să-mi folosesc experiența pe care o am în momentul de față și în folosul altor edili.”


Marea lovitură a PNL: Volosevici s-a întors la liberali și candidează la Primăria Ploiești
Următoarea zi, vineri, mai precis, tot într-o conferință de presă, PNL a anunțat reîntoarcerea lui Andrei Volosevici în rândul liberalilor prahoveni, partid pe care l-a părăsit în 2016, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, în favoarea ALDE. Președintele PNL, Iulian Dumitrescu, a jubilat apoi când l-a prezentat pe fostul primar din perioada 2008-2012 drept candidat al partidului la șefia administrației ploieștene: „Este o plăcere, o bucurie și un motiv de mândrie. Andrei Volosevici s-a întors în Partidul Naţional Liberal. Mă număr printre cei care îl cunosc, îl apreciază, îl respectă. Andrei Volosevici va fi candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Ploiești.” Dumitrescu deja îl vede pe Volosevici câștigător:„Va fi o diferență mare față de următorii candidați, practic va fi Andrei Volosevici și restul lumii. Mă aștept ca ploieștenii să realizeze că el este ceea ce trebuie orașului. De asemenea, eu mizez pe o majoritate PNL de două treimi în Consiliul Local, ceea ce ne va permite să realizăm proiecte foarte importante pentru municipalitate”. Proaspătul candidat e evitat elegant să vorbească despre colegul său Dobre, mulțumindu-se să spună că-l înțelege „că-i este greu”:
„ Niciodată nu am evaluat lucrurile dinainte, în 2008 nu am comentat despre mandatul domnului Calotă, pentru că eu cred că, în momentul în care electoratul te duce într-o funcție, trebuie să vezi ce faci de acolo înainte; restul,
iertați-mi expresia, e cancan. Mizez pe o construcție în Consiliul Local în care, indiferent de majorități și afilieri, fiecare partid, fiecare consilier trebuie să înțeleagă de ce anumite proiecte sunt benefice și dezvoltă Ploieștiul.”
Iulian Dumitrescu aspiră la șefia CJ Prahova
Iulian Dumitrescu a anunțat, apoi, propria sa candidatură pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova și a descris avantajele de a lucra în tandem cu Volosevici: „Am avut mai multe discuții aplicate cu Andrei și cred că, împreună, putem veni cu abordări noi, de construcție, care să aducă dezvoltare și prosperitate în Ploiești și în Prahova.Totul va fi în slujba acestui oraș și a acestui județ. Nu mai vrem să vorbească toată lumea doar despre Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca, vrem să vorbească și despre noi, dar nu de… Republica de la Ploiești, ci de realizările noastre, de la transportul județean până la o sumedenie de alte lucruri (…) Ne dorim o colaborare strânsă între Consiliul Local Ploiești și Consiliul Județean Prahova, va fi un program politico-administrativ în tandem; ați văzut de-a lungul timpului că unele inadvertențe, supărări, certuri, orgolii între cele două instituții nu au adus beneficii Ploieștiului.” Săptămâna trecută, Ludovic Orban le-a cerut președinților liberali să-și asume candidatura la șefia consiliilor județene și a primăriilor orașelor importante din România ceea ce, vedem bine, s-a întâmplat și la Ploiești.

Distribuie:

Check Also

Primăriile, obligate să dezinfecteze blocurile

Primăriile din toată țara au obligația ca, începând cu 31 martie, să asigure toate resursele …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *