fbpx
12.3 C
Ploiești
miercuri, 28 octombrie, 2020
Acasă Actualitate Ploieștiul pe ultimele locuri la nivel național

Ploieștiul pe ultimele locuri la nivel național

În schimb, stațiunea Sinaia este foarte apreciată de locuitori

Să nu credeți că proasta administrare a Ploieștiului din ultimii 7-8 ani a rămas fără ecou. În „Barometrul Urban-Calitatea Vieții în Orașele din România”, realizat în cadrul unui proiect european și dat publicității în această lună, orașul nostru se află plasat pe ultimele poziții la cei mai mulți dintre indicatorii cercetați. Onoarea Prahovei este cumva salvată de Sinaia, stațiunea aflându-se în topul aprecierii locuitorilor. La mai toate chestionarele, clasamentul este dominat de Cluj-Napoca, urmat de Timișoara, Sibiu, Brașov, Oradea, Constanța, Iași și București. Interesant este că în regiunea Sud-Muntenia orășenii sunt cei mai nemulțumiți de condițiile în care trăiesc.

Sondajul privind calitatea vieții a fost elaborat în perioada 1 iulie-15 august 2020, în 41 de localități urbane din România, pe un eșantion de 13.380 respondenți, din tot atâtea gospodării, în medie, între 250 și 500 de intervievați/oraș. Prima dată, cei chestionați au fost chemați să numească principalele trei probleme cu care cred ei că se confruntă orașul în care domiciliază, rezultând următorul set de dificultăți: serviciile de sănătate (39%), poluarea aerului (32%), infrastructura rutieră (29%), lipsa locurilor de muncă (23%), educația și instruirea (21%), zgomotul și transportul public (20%), siguranța (19%), locuințele (18%), serviciile sociale și oportunitățile de dezvoltare a afacerilor (16%), conectivitatea cu localitățile învecinate (12%), lipsa spațiilor verzi (11%), calitatea arhitecturală a clădirilor (7%).

„Barometrul Urban-Calitatea Vieții în Orașele din România” plasează Ploieștiul pe ultimele locuri la nivel național

Satisfacția locuirii în urban
Peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut, în orașele din Sud-Muntenia (74%). În 9 orașe nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%). Dintre orașele care nu sunt reședință de județ, Sighișoara se plasează pe primul loc, cu 92%. Ploieștiul a înregistrat nivelul cel mai scăzut, cu 73%.
Serviciile de sănătate
Regiunile Centru (59%) și Nord-Vest (55%) înregistrează nivelurile cele mai ridicate de Satisfacție, în vreme ce regiunile Sud-Est (48%) și Vest (45%) consemnează nivelurile cele mai scăzute. În șase din orașele selectate în eșantion au fost înregistrate niveluri de satisfacție peste 60%:
Iași (70%), Drobeta-Turnu Severin (67%), Oradea (67%), Alba Iulia (66%), Cluj-Napoca (66%), Târgu Secuiesc (64%) și Slatina (61%). Ploieștiul se situează pe locul 16, cu un grad de mulțumire de 52%.
Facilități sportive
Chiar dacă locuiesc într-unul din puținele orașe din țară care au un stadion UEFA aproape nou-nouț, ploieștenii nu sunt foarte mulțumiți de facilitățile sportive de care dispun. Cu 48% grad de nemulțumire, respondenții au plasat orașul pe poziția a 16-a, la nivel național. De altfel, regiunea Sud-Muntenia înregistrează nivelul cel mai scăzut de satisfacție!
Infrastructură educațională
Aproape două treimi din populația urbană (67%) declară un nivel ridicat de satisfacție față de școlile și facilitățile educaționale la care au acces în localitatea de rezidență. Trei regiuni înregistrează ponderi ale mulțumirii de peste 70%: Sud-Est (72%), Nord-Vest (71%) și Sud-Vest
Oltenia (70%). În regiunea București-Ilfov gradul de satisfacție este cel mai scăzut (60%).
Trei localități urbane înregistrează o pondere a mulțumirii față de serviciile educaționale de peste 80%: Drobeta-Turnu Severin (86%), Băilești (85%) și Sinaia (82%). Și Ploieștiul se plasează bine (loc 8), cu un grad de mulțumire de 76%, întrecând orașe precum București sau Constanța.
Transport
Cele mai ridicate cote de satisfacție s-au înregistrat în regiunile Centru (71%) și Sud-Est (69%), iar cele mai scăzute, în Sud-Muntenia (45%) și în Sud-Vest Oltenia (52%). Opt orașe înregistrează valori de satisfacție de peste 70%, în trei dintre acestea mulțumirea depășind 80% din totalul populației: Cluj-Napoca (88%), Oradea (82%) și Brașov (81%). Ploieștiul se află pe locul 25, cu aproape 35% dintre locuitori nemulțumiți de tranportul în comun. Și, atenție, orașul nostru este pe primul loc în țară, cu 48% persoane care folosesc transportul în comun!
Starea străzilor
52% din populația urbană s-a declarat mulțumită de starea străzilor din localitate. Nivelul cel mai ridicat de apreciere s-a înregistrat în regiunea Sud-Est (66%), iar cel mai scăzut, în Sud-Muntenia (37%). Peste 70% nivel de mulțumire s-au consemnat în Constanța (76%) și Oradea (76%), iar Ploieștiul este, din păcate, reședința de județ cu nivelul cel mai scăzut de satisfacție (22%).
Starea clădirilor
Starea clădirilor este mulțumitoare pentru 56% din populația urbană a României (56% din total). Un nivel de satisfacție de peste 70% s-a înregistrat, curios, în Alexandria, urmat de Suceava, Drobeta-Turnu Severin și Oradea. Sub 40% nivel de satisfacție a fost măsurat în patru localități urbane, singura reședință de județ în acest prag fiind Ploiești (24% mulțumire).
Spațiile publice
65% din populația urbană este mulțumită de spațiile publice de care dispune. Regiunea Nord-Vest înregistrează cota cea mai ridicată de apreciere (71%), iar Sud-Muntenia, nivelul cel mai scăzut (57%). Trei centre urbane au obținut ponderi de mulțumire de peste 80% din totalul populației
Intervievate: Oradea (88%), Drobeta- Turnu Severin (84%), Sinaia (82%). Sub 50% nivel de satisfacție a fost măsurat în patru localități urbane: Bicaz (50%), Caransebeș (48%), Bolintin Vale (46%) și Ploiești (42%).
Spații verzi, parcuri și grădini
Nivelul cel mai ridicat de satisfacție privind calitatea spațiilor verzi a fost înregistrat în Regiunea Sud-Est (71%), iar cel mai scăzut, în Sud-Muntenia (49%). În patru municipii reședință de județ nivelul de mulțumire depășește 80%: Oradea (80%), Drobeta-Turnu Severin (81%), Cluj-Napoca (82%) și Iași (82%). Alexandria este reședința de județ care înregistrează valori sub 40% (respectiv 38% mulțumire). Ploieștiul se clasează pe locul 35, cu 48% grad de mulțumire.
Calitatea aerului
60% din populația urbană a României este mulțumită de calitatea aerului din orașele de reședință.
Distribuția mulțumirii înregistrează disparități mari la nivel național, de la 91% apreciere în Suceava, până la, atenție, 14% apreciere în Ploiești. Deși doar șase din cele 17 reședințe de județ se poziționează sub media la nivel național, gradul ridicat de insatisfacție măsurat în București și Ploiești alterează media generală a reședințelor de județ cu 10% din total.
Curățenia urbană
Regiunea Sud-Muntenia se poziționează pe ultimul loc în privința mulțumirii față de curățenia urbană (42%), urmată de București-Ilfov (46%). Trei localități înregistrează valori ale satisfacției peste 80%: Sinaia (88%), Suceava (84%) și Bicaz (81%). Cinci dintre reședințele de județ, inclusiv Bucureștiul, se află sub media de mulțumire măsurată la nivel național. Sub 40% mulțumire a fost consemnată în șapte localități, Ploiești fiind singura reședința situată pe ultimul loc (16% total mulțumire).


Schimbarea climatică
Foarte ciudat răspunsul dat de ploieșteni: cu un procent de 26%, aceștia plasează municipiul pe ultimele locuri din țară sub aspectul aprecierii eforturilor care se fac pe plan mondial și național în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ne salvează oarecum onoarea sinăienii, care se află pe primul loc, cu 96%, ca nivel de apreciere a eforturilor administrației în adoptarea măsurilor care țin de schimbarea climatică.
Investițiile realizate de către primărie
55% din populația urbană este mulțumită de proiectele de investiții realizate de către administrația locală. Cota de mulțumire este mai ridicată în regiunile Nord-Vest (68%) și Sud-Est (70%) și mai scăzută în Sud-Muntenia (41%) și București-Ilfov (44%). Trei orașe înregistrează un nivel de mulțumire de peste 80%: Suceava (82%), Sinaia (85%) și Oradea (88%). Nouă orașe înregistrează un nivel de mulțumire sub 40%, printre care și Ploiești (37%).
Atragerea investițiilor private
Satisfacția față de atragerea investițiilor private corelează semnificativ cu aprecierea investițiilor realizate de către Primărie. Peste 70% grad de mulțumire s-a înregistrat în Iași (71%), Timișoara (71%), Constanța (76%), Cluj-Napoca (76%) și Oradea (82%). Sub 40% nivel de mulțumire
A obținut Piatra Neamț (37%). Ploieștiul se plasează tot în josul clasamentului, cu 43% nivel de mulțumire.
Activitatea administrației în domeniul urbanismului
Opt din primele zece localități urbane în ierarhia aprecierii intervențiilor în domeniul urbanismului sunt reședințe de județ. Dintre acestea se remarcă Oradea, cu un nivel de apreciere de peste 80%. În ceea ce ne privește, remarcăm plasarea stațiunii Sinaia pe locul al II-lea, cu un grad de apreciere de 76%. La polul opus, în ultimele zece localități ca nivel de apreciere se regăsesc cinci reședințe de județ, inclusiv București. Dintre acestea se remarcă Ploiești, cu o cotă de apreciere de 40%.
Serviciile administrative în sprijinul oamenilor
La nivel național, 53% din populația urbană este de acord cu faptul că serviciile administrative ale orașului în care locuiesc ajută eficient oamenii. Sinaia se poziționează pe locul 7, cu 65% apreciere, iar Ploieștiul, din nou, se duce în subsolul clasamentului, cu 50% persoane care privesc pozitiv implicarea administrației în viața oamenilor.
Încrederea în administrația locală
52% din populația urbană declară că este de acord cu afirmația „în general, te poți baza pe administrația publică din orașul meu”. Cele mai ridicate valori au fost consemnate în Oradea (82%) și Sinaia (75%), iar cele mai mici, în Ploiești (39%) și Buhuși (36%)! Încrederea în administrația locală corelează semnificativ atât cu percepția eficienței serviciilor administrației publice locale, cât și cu gradul de satisfacție a activității administrației publice în domeniul urbanismului.


Informarea și implicarea cetățenilor în deciziile administrative
14% din populația urbană declară că deține informații privind Planul Urbanistic General (PUG) și Strategia de Dezvoltare Locală (SDL). În regiunile Nord-Est și Nord-Vest s-au înregistrat nivelurile de informare cele mai ridicate (16%), iar în Sud-Muntenia, cel mai scăzut (11%). Procentul cel mai ridicat, la nivel național, s-a consemnat la Sinaia (20% cunosc despre PUG, 32% știu proiectele primăriei, iar 8% dintre respondenți au fost consultați cu privire la dezvoltarea orașului), Ploieștiul fiind la finalul clasamentului, cu 6% intervievați care au aflat de PUG și 5% care au habar de proiectele din oraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Kosovo, o gaură neagră

Kosovo reprezintă în continuare o gaură neagră şi un butoi cu pulbere, a declarat jurnalista şi scriitoarea italiană Maria Lina Veca, într-un interviu acordat...

Guvernul a înființat Poliția Animalelor

Guvernul a aprobat, recent, înființarea Poliției Animalelor, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela: „Odată cu apariția acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial,...

Ploieștiul figurează printre orașele fericite ale României

Banca Mondială a publicat un studiu care cuprinde și 41 de orașe din România privind gradul de mulțumire a locuitorilor sub aspectul stării financiare...

Deși criza bântuie România, Camera Deputaților acordă stimulente Covid (și) în învățământ

Deși cunosc foarte bine că bugetul țării se află în uriașă dificultate, parlamentarii PSD și aliații de la ALDE și Pro România au adoptat,...

Petrolul Ploiești Continuă parteneriatul cu Alexandrion

Parteneriatul dintre FC Petrolul Ploiești și Alexandrion Group va continua și pe parcursul sezonului 2020-2021, intrându-se, astfel, în cel de-al șaptelea an al existenței...

La pomul lăudat să (nu) te duci cu sacul?

Pe hârtie, Prahova se umple de bazine de înot, săli și complexuri sportive Dacă ar fi să ne luăm după niște tabele înșirate de Compania...