Așa cum vă spuneam săptămâna trecută, Primăria Ploiești a ieșit din ADI Deșeuri și, printr-o procedură simplificată, a desemnat un nou operator pentru o perioadă de cel puțin doi ani pentru ridicarea deșeurilor de la populație. Compania austriacă Brantner, cu sediul la Cluj, va avea așadar un contract cu municipalitatea, iar Primăria Ploiești va putea dirija direct această activitate. Curățenia pe căile publice ține de un alt contract, din păcate cu o firmă ce a intrat în insolvență. Primarul Mihai Polițeanu spune însă că ADI Deșeuri și firma care a prestat până acum serviciul privind gunoiul menajer pun piedici pentru acest nou parcurs, acuzând în același timp o adevărată mafie a deșeurilor.
Într-o conferință de presă, cu mașinile noului operator alături, primarul Mihai Polițeanu a reamintit că poziția sa cu „privire la criza perpetuă a salubrității în Ploiești este constantă și publică de ani de zile și s-a transformat într-un angajament public în campania electorală.” Cu votul oamenilor în spate, la trei luni de la preluarea mandatului, Polițeanu zice că s-a ținut de cuvânt: Ploieștiul a ieșit din ADI-Deșeuri, a scăpat orașul de mafia gunoaielor, iar drum de întoarcere nu mai există.
Ce utilaje are noul operator
Polițeanu a prezentat și firma cu care Primăria Ploiești a semnat contractul pentru gunoiul menajer: „avem în Ploiești o nouă firmă de salubritate, printr-o procedură de achiziție legal îndeplinită și printr-un contract semnat direct -nu prin samsarii de la ADI Deșeuri -între orașul nostru și compania Brantner. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de doi ani, cu posibilitate de întrerupere la momentul finalizării unei proceduri de achiziție publică pe termen lung, care va fi demarată în cursul lunii martie. De regulă, aceste proceduri durează cel puțin un an pentru finalizare. Firma Brantner vine în Ploiești pentru a oferi servicii de colectare și transport a deșeurilor menajere cu 28 de utilaje, din care 19 sunt nou-nouțe: 18 sunt autogunoiere Ford noi, cu capacitate de 15 mc, 2 autogunoiere Mitsubishi, cu capacitate de 8 mc, respectiv 10 mc, 2 autogunoiere Renault, cu capacitate de 13 mc, 1 autogunoieră Mercedes-Benz, cu capacitate de 22 mc, 1 autocontainer Mercedes (pentru ridicare containere), 1 hack Mercedes (pentru ridicare containere), 2 utilitare Ford, cu capacitate de 4 mc, 1 autospecială Ford pentru spălat containere și pubele.” Și ce este mai important: pe 17 februarie, compania Brantner va prelua colectarea și transportul deșeurilor în Ploiești; tot de pe 17 februarie vor fi ridicate autorizațiile de acces în oraș pentru autospecialele Rosal.
Primarul acuză o campanie agresivă din partea ADI Deșeuri și a fostului operator
Primarul Ploieștiului a denunțat, fără ocolișuri, tacticile prin care foștii parteneri, ADI-Deșeuri și operatorul pe care tocmai l-a dat afară din oraș, ar încerca să intimideze: „compania Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) și ADI Deșeuri au început o campanie agresivă, publică și subterană, de amenințări, dezinformări și minciuni grosolane-declarații și telefoane cu iz de șantaj, specifice mafiei deșeurilor care a dominat Ploieștiul și Prahova timp de un deceniu. Având în vedere disperarea lor, există posibilitatea ca Rosal să saboteze serviciul de salubritate în următoarele zile. Suntem pregătiți, dar e evident că vom avea nevoie de sprijinul și înțelegerea ploieștenilor pentru a câștiga această bătălie dură cu o mafie înțepenită în Ploiești de peste 10 ani. Deoarece acțiunile noastre înseamnă, de facto, destructurarea mafiei deșeurilor în Ploiești, există inclusiv posibilitatea ca Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) să refuze să părăsească Ploieștiul după data de 17 februarie. De la acea dată, nu vor mai avea autorizații de acces pentru utilaje, iar Poliția Locală își va face datoria. În oricare dintre cazurile de mai sus, conducerea Rosal și conducerea ADI Deșeuri se vor îndrepta cu viteză spre o zonă penală.”
Polițeanu: „Mafia gunoaielor vrea să împingă Ploieștiul într-o nouă criză”
Șeful administrației ploieștene a vorbit și despre încăpățânarea ADI-Deșeuri de a ține Ploieștiul captiv. Reamintim că asociația s-a înființat pentru realizarea unor proiecte europene, iar nu pentru constituirea unui monopol public: „Mafia gunoaielor s-a opus ieșirii din ADI Deșeuri și susține, în mod penibil, în continuare, că Ploieștiul este parte a ADI Deșeuri până ne dau ei voie să ieșim. Este o chestiune de timp până vor învăța că nu mai hotărăsc ei pentru ploieșteni și că nu ne pot ține cu forța acolo unde nu vrem să fim (…) Ei încearcă să dezinformeze populația cu privire la presupusa plată a unor penalități ca urmare a ieșirii din ADI Deșeuri. În realitate, se face o confuzie voită între calitatea de membru în ADI Deșeuri și proiectul finanțat cu fonduri europene, asociat ADI Deșeuri, care s-a încheiat și care nu mai produce astăzi niciun fel de efecte pecuniare. Bin Go Solutions (fostă UWS/Rosal) amenință în stânga și în dreapta cu procese și lansează comunicate de presă pline de minciuni, dezinformări și amenințări, când, în realitate, problema lor este că pierd accesul la milioane de euro nemeritate. Domnul Cristian Ganea, șeful ADI Deșeuri, refuză să returneze Ploieștiului chiar și platformele de colectare a deșeurilor. Dacă va continua, vom începe demersuri legale împotriva domniei sale. Mafia deșeurilor a încercat să blocheze încheierea unui contract cu un nou operator prin blocarea accesului la groapa de gunoi Vitalia de la Boldești-Scăeni și chiar a făcut acest lucru. Am găsit soluții alternative.”
Articol de Miruna Bogdănescu