17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Actualitate Ploieștiul a rămas și fără apă caldă, și fără operator de termie!

Ploieștiul a rămas și fără apă caldă, și fără operator de termie!

Scurt istoric despre o ispravă

Primăria Ploiești/Administrarea Domeniului Public și Privat (ADPP) și Consiliul Județean Prahova/Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termie se află la 200 de metri una de cealaltă, iar ambele, la 3 km de sediul de la Brazi al operatorului SC Termoficare Prahova (Gas & Power Trading SRL- Geotherm Distribution). Există telefoane și aplicații video pentru ca oamenii, în caz că nu se pot deplasa pe aceste distanțe minuscule, să discute împreună, să se consulte, să se sfătuiască pe o problematică de care se ocupă în comun, așa cum este temoficarea orașului. Ei bine, nu! Aparent, ai noștri s-au trezit cu problema pe cap, le-a căzut din cer criza apei calde. Și, în loc să se sfătuiască împreună, s-au certat separat. Primăria Ploiești a turnat cu învinuiri înspre ceilalți. Iar ceilalți, cu o singură excepție, cea a CJ Prahova, nu au ieșit în spațiul public, să explice de ce s-a ajuns în această situație. Azi încercăm noi să facem, foarte pe scurt, o cronologie a faptelor care s-au soldat, azi și acum, cu întreruperea apei calde pentru 130.000 de oameni (55.000 de apartamente), copii și bolnavi din spitale, școli speciale, creșe etc.

-31 mai 2021: Prin HCJ 90, Consiliul Județean Prahova se asociază cu Primăria Ploiești în vederea constituirii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de utilități publice pentru serviciul de producere, transport, distribuție și furnizare de energie termică în sistem centralizat „Termo Prahova” (prescurtat, ADI Termie).
-7 iunie 2021: Consiliul Local Ploiești votează asociarea și statutul ADI Termie, în forma adoptată de CJ, respectiv, cotizație egală, câte 450.000 lei/an, voturi în AGA egale, cu președinte de la CJ, recte, Iulian Dumitrescu.
-octombrie 2021: fostul primar al orașului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost numit director al ADI Termie. Asociația, cu sediul la Palatul Administrativ al CJ Prahova, nu are site, nu are nimic din care să știm ce face și cu cât sunt plătiți salariații.
-decembrie 2021: cei doi acționari (județul Prahova, prin Consiliul Județean și Primăria Ploiești, prin Consiliul Local) avizează „Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public de alimentare cu energie termică”.
-10 februrie 2022: Consiliul Local Ploiești aprobă prețul energiei termice de 605,22 lei/Gcal, fără TVA + 34,39 lei/Gcal fără TVA + 84,31 lei/Gcal fără TVA+ 186,58 lei/Gcal fără TVA, diferențe de recuperat din diferite perioade = 910,50 lei/ Gcal fără TVA (108,349 lei/ Gcal cu TVA), din care populația ar fi urmat să plătească 222,49 lei/ Gcal, cu TVA, diferența până la 108,349 lei/ Gcal (cu TVA) urmând să fie achitată de Primăria Ploiești.
-4 aprilie 2022: Uniunea Asociațiilor de Proprietari (UAP) Prahova a obținut în instanță suspendarea executării HCL 60/10 februarie privind majorarea tarifului la gigacalorie, până la pronunțarea instanței de fond asupra cauzei. Teoretic, asta ar fi însemnat să se revină la tariful vechi, stabilit prin HCL 238/26.07.2021 (396,97 lei/Gcal, fără TVA, respectiv, 472,39 lei/ 396,97 lei/Gcal, cu TVA).
-9 mai 2022: Consiliul Județean Prahova anunță că a fost semnat un nou contract pentru „Delegare de gestiune prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Ploieşti în sistem centralizat“. Licitația a fost câștigată de către asocierea de firme Gas & Power Trading SRL- Geotherm Distribution, cu lider de asociere Gas & Power Trading SRL;
-13 mai 2022: Veolia Energie predă serviciul (cazane Brazi, conducta primară de transport etc.);
-12 iulie 2022: senatorul Radu Oprea vorbește pentru prima dată în Ploiești despre o criză: „Apa caldă și încălzirea pentru iarnă sunt în pericol extrem de mare. Fostul operator Veolia cere în tribunal restanțele în valoare de 118 milioane de lei. Noul operator, desemnat pe repede înainte, nu a primit nicio plată pentru serviciile prestate în perioada mai-iunie, iar acum amenință că renunță la contract pentru că a fost dus cu vorba.”
-13 iulie 2022: primarul Andrei Volosevici afirmă că ADI Termie ar fi adus „unele modificări la condițiile de licitație și, automat, la contract. Una dintre acestea a vizat tariful de referință. Cealaltă dă dreptul noului operator să ceară Primăriei Ploiești să-i plătească în avans 50% din costurile materiei prime pentru viitorul sezon rece.” În lege, mai spunea primarul, există o asemenea posibilitate, dar în limita a 30% din consumul estimat pentru perioada de iarnă.
-27 iulie 2022: operatorul Termoficare Prahova SA a anunțat că sistează furnizarea de apă caldă menajeră pentru o perioadă de minim 30 de zile, în vederea începerii reparațiilor de strictă necesitate la Cazanul de Apă Fierbinte (CAF) 2, singura sursă utilizabilă pentru producerea energiei termice în CET Brazi.
-28 iulie 2022: printr-un comunicat oficial și într-o conferință de presă, primarul Ploieștiului anunță că a aflat de la populație de intenția operatorului de a opri apa caldă, a solicitat imperativ conducerii Termoficare Prahova să găsească soluții și a declarat că nu va permite ca ploieștenii să rămână fără apă caldă;
-29 iulie 2022: Termoficare Prahova informează Primăria Ploiești că există varianta să se închirieze două CAF-uri de la firma Bosch, iar Primăria solicită Consiliului Județean să demareze procedura de închiriere a celor două cazane și să finanțeze investițiile necesare pentru repunerea în funcțiune a CAF 2 de la CET Brazi.
-1 august 2022: Termoficare Prahova sistează furnizarea apei calde.
-1 august 2022: Primăria a desemnat un reprezentant să verifice dacă se realizează lucrările de revizie, anunțate de societatea Termoficare Prahova SA, la CET Brazi.
-1 august 2022: Președintele Consiliului Județean, Iulian Dumitrescu, a convocat o ședință de îndată pentru a solicita mandat pentru rezilierea, în ședința AGA a ADI Termie, a contractului cu Termoficare Prahova;
-1 august 2022: Primarul Ploieștiului convoacă o conferință de presă unde vorbește despre sabotaj și jocuri politice la adresa sa, indicând și vinovații pentru acestă situație: Iulian Dumitrescu, președintele CJ și al AGA ADI Termie, Horia Tiseanu, directorul ADI Termie și Mihai Savin, directorul operatorului Termoficare Prahova.
-2 august 2022: Președintele Iulian Dumitrescu anunță că a reziliat contractul cu operatorul și îl somează pe acesta să reia imediat furnizarea apei calde.
-2 august 2022: Primarul Andrei Volosevici semnează un comunicat de presă adresat trioului Dumitresu-Tiseanu-Savin: „Dați drumul la apa caldă în Ploiești! Bătaia de joc de adresa ploieștenilor trebuie să înceteze!” Să mai spunem că Primăria Ploiești este totuși parte din ecuația termiei și nu pe alături de problemă?

În loc de concluzii
Cetățenii, inclusiv presa, știm doar ce se afirmă în spațiul public. Dar nu cunoaștem ce este în spatele ușilor. Iar acolo pot fi dezinteres, poate alte jocuri murdare-și nu neapărat politice. Remarcăm în tot acest răstimp zarva provocată de Primăria Ploiești, intervenția doar punctuală a CJ Prahova, tăcerea totală a ADI Termie și decizia operatorului Termoficare Prahova SA de a sista furnizarea apei, decizie luată tot fără larmă. Noi am aflat de la senatorul Radu Oprea că operatorul nu a primit niciun ban după două luni de activitate, dar nu știm cum stau în realitate lucrurile, dacă chiar Primăria Ploiești a plătit sau nu diferența de la prețul local, la cel de producere, transport și livrare a energiei termice. Pe de altă parte, nu știm dacă nu cumva, în aceste condiții, furnizorul n-o fi oprit apa intenționat, fiindcă nici el nu poate lucra fără bani. În fine, poate cineva îl vrea pe vechiul operator înapoi? Pentru că, da, totul e posibil, având în vedere că, în situații de urgență, serviciul poate fi atribuit prin încredințare directă. Două lucruri sunt clare: ploieștenii de la bloc nu au apă caldă; la câte acuzații și cuvinte grele s-au aruncat, nu mai poate fi vorba de o reconciliere între primarul Ploieștiului, președintele CJ Prahova și directorul ADI Termie…

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...