10.6 C
Ploiești
vineri, 21 martie, 2025
spot_img
AcasăActualitatePloieștiul a ieșit din ADI-Deșeuri

Ploieștiul a ieșit din ADI-Deșeuri

Serviciul urmează să fie gestionat direct de către autoritatea municipală

Pe 12 decembrie 2024, la propunerea primarului Mihai Polițeanu, Consiliul Local Ploiești a votat ieșirea orașului din Asociația de  Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deșeurilor Prahova” (ADI-Deșeuri). Reamintim că, prin ADI-Deșeuri, a fost gestionat aproape un deceniu serviciul de ridicare a gunoiului menajer de la populație, cu nenumărate crize cauzate de nerespectarea contractului de către operatorul desemnat să lucreze în zona din care face parte și Ploieștiul. Polițeanu a spus că „posibilitatea de a avea control pe calitatea serviciilor de salubritate era singura premisă de la care care se putea porni în a asigura, pe viitor, curățenie în oraș”. Când se va materializa ieșirea propriu-zisă din ADI- Deșeuri și când va organiza Primăria Ploiești o nouă licitație pentru ridicarea gunoiului menajer nu știm.
Am reținut doar că, tot în decembrie 2024, Consiliul Local Ploiești a votat un regulament propriu de salubritate, dar a introdus și o nouă activitate. Adică s-au aprobat caietul de sarcini și delegarea serviciului public de salubrizare pentru activitatea de eliminare, prin depozitare, a deșeurilor reziduale, a deșeurilor stradale, a deșeurilor de pământ și pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalațiile de tratare a deșeurilor municipale, precum și a deșeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară a locuințelor. Celălalt serviciu, de salubritate stradală și de ridicare a deșeurilor municipale, a fost în permanență asigurat de autoritatea publică.

Proiect pentru 198 de insule ecologice
Pentru 2025, în materie de salubritate, primarul Mihai Polițeanu i-a asigurat pe ploieșteni că municipalitatea a început pregătirile pentru refacerea a 200 de platforme de colectare a deșeurilor menajere și că, de asemenea, va începe proiectul european de instalarea a 198 de insule ecologice (containere moderne, 200 x 5 fracții) cu acces pe bază de cartelă. De fapt, este vorba despre un proiect depus anterior și pe care primarul spune că l-ar fi deblocat acum. Acesta este în valoare de 11.710.325,90 lei, respectiv, 2.380.389,45 euro, cu TVA, finanțarea fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, componenta C3- Managementul deșeurilor. Insulele vor fi supra și subterane și reprezintă un ansamblu de containere digitalizate destinate colectării separate a deșeurilor, accesul fiind asigurat pe bază de cartelă electronică. Pentru fiecare insulă ecologică digitalizată va fi asigurat un număr de 200 de cartele de acces, achiziționarea de cartele suplimentare căzând în sarcina beneficiarului.

Centru de colectare a deșeurilor voluminoase
Un alt proiect depus de municipalitate, finanțat tot prin PNRR și pe care primarul Mihai Polițeanu promite să îl realizeze în 2025, se referă la înființarea unui centru integrat de colectare separată prin aport voluntar destinat aglomerării urbane. Valoarea investiției este de 27.450.810,00 lei, respectiv, 5.580.000,00 euro, sume fără TVA. În cadrul centrului integrat de colectare prin aport voluntar pot fi colectate, de la persoane fizice, următoarele deșeuri: ambalaje provenite de la vopseluri, dezinfectanți, tuburi de spray, materiale textile precum pături, haine, cârpe, materiale plastice precum capace de WC, găleți, electrice/electrocasnice, electronice, baterii uzate, saltele, mobilier, metal, sticlă, ceramică, inclusiv obiecte sanitare, cauciuc, anvelope uzate, deșeuri vegetale din curți și grădini, deșeuri din construcții și demolări, cadavre de animale.

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente