2.5 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Ocolul Pamantului Planuri misterioase de redESENARE a graniţelor Balcanilor

Planuri misterioase de redESENARE a graniţelor Balcanilor

Planuri misterioase, de redesenare a graniţelor Balcanilor îi alarmează pe liderii din regiune, iar Înaltul reprezentant Internaţional în Bosnia şi Herţegovina este de părere că o astfel de acţiune ar reprezenta „deschiderea cutiei Pandorei”, relatează BBC, potrivit news.ro, citat de ştiripesurse.

Schimbarea graniţelor ar însemna deschiderea cutiei Pandorei”, a spus Valentin Inzko, Înalt reprezentant internaţional în Bosnia şi Herţegovina. Munca lui presupune menţinerea păcii, instaurată odată cu Acordul de Pace de la Dayton, care a pus capăt conflictului în 1995, după aproximativ patru ani de lupte în care au murit în jur de 100.000 de oameni.
Cauza consternării lui o reprezintă documente neoficiale, care sugerează că unele dintre graniţele Balcanilor ar trebui redesenate. Acestea au circulat în cercuri diplomatice, înainte de a ajunge la presa din vestul Balcanilor.
Cât priveşte Bosnia, înaltul ei reprezentant nu are de gând să primească sugestii că răspunsul la disfuncţionalitatea sa continuă ar fi redesenarea graniţelor naţionale. „Dacă cuiva îi place să se gândească să schimbe graniţele, ar trebui înainte să viziteze toate mormintele militarilor din Franţa până în Stalingrad”, a spus el.
Nu este cunoscut autorul documentelor al căror conţinut a cauzat indignare în regiune. Printre sugestiile făcute se numără „o dizolvare paşnică” a Bosniei şi Herţegovinei, cu Serbia şi Croaţia anexând mare parte din teritoriul acestei ţări, unificarea Kosovo cu Albania şi crearea unei regiuni autonome, în majoritate sârbă, în nordul Kosovo. „Facem, o greşeală dacă ne gândim că conflictele îngheţate rămân îngheţate pe veci”, a spus Inzko. „aţi văzut în Nagorno-Karabah şi Palestina – conflicte îngheţate care pot izbucni oricând. Acesta ar putea fi cazul Bosniei şi Herţegovinei”.
Puţini oameni au avut ceva de spus în sprijinirea ideilor conţinute de aceste documente, cu excepţia lui Milorad Dodik, politician sârb din Bosnia, care nu ratează ocazia de a lansa ideea secesiunii pentru regiunea majoritar sârbă din ţară. Sub acordul de la Dayton , ţara a fost divizată în Federaţia Bosniaco-Croată şi Republica Bosniacă Sârbă.
„Non – documentele” este posibil să nu fie lucrarea unor ultranaţionalişti. Slovenia a fost nevoită să respingă sugestiile care erau prezentate în primul document. Presa din Kosovo a descris un al doilea document ca propunere „franco-germană”.
James Ker-Lindsay, expert pe problema Balcanilor de la Londra Schoo1 of Economics, a spus că „gândirea vizionară” este un mod pentru liderii europeni de a aborda problemele greu de rezolvat din regiune: „Nu putem nega că există probleme în Balcanii de Vest. Sunt două chestiuni importante care trebuie rezolvate: disputa dintre Serbia şi Kosovo privind independenţa Kosovo şi disfuncţionalitatea politică înrădăcinată din Bosnia”.
Slovenia a propus o declaraţie care afirmă inviolabilitatea graniţelor actuale. Dar Serbia a refuzat. Preşedintele Aleksandar Vucici a declarat că ţara lui a recunoscut „graniţele determinate de ONU”. Cu alte cuvinte, nu voia să semneze un document care ar putea fi interpretat ca recunoaştere a independenţei Kosovo.
După ce s-a întâlnit cu Vucici în Slovenia, preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a declarat pentru BBC că este convins că Belgradul se află în spatele acestor non-documente: „Nu am avut vreo îndoială de la început – este suficient să citeşti conţinutul şi să vezi ce încearcă aceste non-documente: să avanseze ideea de redesenare a graniţelor, ca şi cum ar fi ceva ce poate duce la pacea în regiune, când realitatea este opusul acesteia”.
În mod normal, Serbia neagă că ştie ceva despre acestea şi James Ker-Lindsay spune că există „tot felul de confuzii şi teorii ale conspiraţiei”.
Valentin Inzko, aflat de 12 ani în funcţie, îşi doreşte ca toată lumea să accepte graniţele care există acum şi să se concentreze pe aderarea comună la Uniunea Europeană. „Cea mai bună idee este de a urma exemplul Tirolului – o parte este a Italiei, alta, a Austriei. Dar este o singură regiune, cu patru libertăţi şi monedă”, a spus el.
Însă pentru Balcanii de Vest este greu să pătrundă în UE, ceea ce înseamnă că numeroase astfel de non-documente este posibil să mai apară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

ANUNȚ PRIVIND FINALIZAREA PROIECTULUI „Sprijinirea elevilor din comuna Gornet, județul Prahova în procesul educațional”

„Competitivi împreună”                                                                                                 Data: 23.12.2021   ANUNȚ PRIVIND FINALIZAREA PROIECTULUI „Sprijinirea elevilor din comuna Gornet, județul Prahova în procesul educațional”, Cod SMIS 2014+ 144191 În luna decembrie 2021 au...

Prime Kapital lansează primul proiect de regenerare urbană de tip mixed-use din Ploiești

Ploiesti, 29 noiembrie, 2021 – Investitorul și dezvoltatorul imobiliarPrime Kapital, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România, dar și din Europa Centrală...

Mai mare daraua decât ocaua!

Cam așa am putea spune, privind suma atribuită de CJ Prahova organizațiilor non-guvernamentale, pentru activități nonprofit de interes județean: 200.000 lei, cu o valoare...

CampaniA Ziarul Ploieștii: „Dăm toate peisajele din lume pe cele de acasă”

Istoria Mănăstirii Aninoasa-Argeș vine din anul 1677, când clucerul Tu­doran Vlădescu a ridicat bise­ri­ca pentru curtea sa boierească. Dar s-a întâmplat ca în acel...

Spitalul Municipal Câmpina redevine unitate suport Covid

Abia ce-și reluase de la 1 iulie activitatea normală, că Spitalul municipal Câmpina redevine unitate suport Covid. Deja, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri...

Încep lucrările de modernizare a școlilor din Sinaia

Primăria Sinaia anunță că a început prima etapă a proiectului Sinaia 3.0, în valoare totală de 4.599.703,49 euro, prin care se va reface mare...