1.8 C
Ploiești
joi, 25 februarie, 2021
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Plante de leac împotriva bacteriilor

Plante de leac împotriva bacteriilor

O asociere între medicamentele de sinteză şi tratamentele naturiste este mult mai benefică, contribuind şi la întărirea imunităţii organismului. Cele mai cunoscute plante care acţionează împotriva bacteriilor sunt echinaceea, cimbrişorul şi oregano.
Echinaceea – substitut natural pentru antibiotice
Echinaceea purpurea este cunoscută ca plantă de leac de peste 600 de ani, fiind una dintre cele mai populare plante vindecătoare a infecţiilor bacteriene, şi este folosită şi pentru creşterea imunităţii.
Este cel mai bine vândut stimulent de pe glob. Datorită proprietăţilor imunostimulatoare şi antiinflamatoare, această plantă stimulează activitatea defensivă a corpului uman, acţionând la diferite nivele şi inducând paraimunitatea organismului. Echinaceea are o acţiune puternică asupra sistemului nervos şi a celui imunitar, mobilizând toate mijloacele de apărare a organismului împotriva diferitelor infecţii, viroze respiratorii, fiind folosită şi împotriva dezvoltării tumorilor.
Dincolo de toate acestea, echinaceea are o acţiune benefică în tratamentele de prevenire şi tratare a infecţiilor bacteriene. Cel mai eficient tratament este acela cu tinctură, dar şi infuzia acţionează benefic în afecţiunile bacteriene ale pielii, bolile glandei prostatice, bolile digestive, cele ale sistemului cardiovascular, precum şi în tratarea psoriazisului sau acneei.
Oregano tratează infecţiile stafilococice
Origanum vulgare este o plantă originară din Grecia şi întregul Orient. Această plantă aromatică, folosită ca mirodenie în bucătăria mediteraneană şi mexicană, conţine o mulţime de nutrienţi şi antioxidanţi.
Planta de oregano conţine 9,5% ulei esenţial cu limonen, borneol, linalool şi mai puţin timol, de asemenea flavone şi compuşi fenil-propanici, toate acestea conferindu-i o acţiune antiseptică, dezinfectantă, sedativă, stomahică şi diuretică. De asemenea, are un puternic efect antimicrobian şi antifungic.
În medicina românească de la începutul secolului XX, oregano era recomandat contra convulsiilor în bolile abdominale feminine, în tulburările circulatorii, inflamaţiile căilor respiratorii, tuberculoză, astmă, epilepsie, digestie insuficientă, dureri de cap, reumatism, retenţie urinară, hidropizie şi viermi intestinali.
Pe lângă folosirea în preparatele culinare, din oregano se pot prepara ceaiuri combinate, care se consumă la nevoie. Împotriva infecţiilor stafilococice se ţine o cură cu un ceai combinat de oregano, din care se bea câte 1 litru pe zi, vreme de 10 zile.
Acest ceai se prepară din 5 linguriţe de pulbere care se macerează 10 ore în 1/2 litru de apă, după care se filtrează şi se dă deoparte, iar planta rămasă după strecurare se opăreşte cu încă 250 ml de apă, după care se lasă să se răcească şi se strecoară. În final se combină maceratul anterior obţinut cu infuzia, preparatul rezultat
administrându-se în 3-4 reprize pe parcursul unei zile.
Pe meleagurile noastre, planta de oregano este cunoscută sub denumirea de SOVÂRF.
Infecţiile respiratorii se tratează cu cimbrişor
Thymus serpyllum a fost aclimatizat şi la noi. Această plantă poate creşte şi în sălbăticie, având aceeaşi inconfundabilă aromă.
Cimbrişorul are un bogat conţinut de ulei eteric, dar şi taninuri, flavonoide, saponine, mucilagii, rezine şi fitosterine. O cură cu preparate din cimbrişor este de folos la prevenirea bolilor respiratorii, digestive, cardiovasculare (inclusiv presiunea arterială şi tromboflebitele, prin reducerea concentraţiilor de colesterol şi trigliceride din sânge) şi la ameliorarea astmului, gutei, nevralgiilor şi migrenelor. Cimbrişorul are proprietatea de a descongestiona căile respiratorii şi de a elimina mucozităţile, fiind foarte util în sinuzite sau congestia urechii. De asemenea, acţiunea antispasmodică asupra musculaturii netede face ca preparatele pe bază de cimbrişor să ajute la ameliorarea durerilor menstruale.
Pentru calmarea migrenelor şi a nevralgiilor se prepară o infuzie din 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Aceasta se infuzează 5 minute, apoi se strecoară şi se bea 1 cană pe zi, fracţionată în 2-3 reprize.
Mult mai eficientă este însă infuzia combinată, care se prepară astfel: se pun 3 linguri de cimbrişor mărunţit în 1/2 litru apă şi se lasă la macerat timp de 8-10 ore, după care se strecoară. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după strecurare se fierbe în 1/2 litru de apă, timp de 5-6 minute, după care se lasă să se răcească, apoi se strecoară. În cele din urmă, se amestecă cele două extracte,
obţinându-se aproximativ 1 litru de infuzie combinată de cimbrişor.
Se administrează câte 200 ml de infuzie, de 3 ori pe zi, doar în fazele acute ale bolii.
Mierea de mană – antibiotic natural de mare preţ
Puterea vindecătoare a tratamentelor cu miere de albine este cunoscută de peste 2000 de ani. Mierea conţine numeroase vitamine şi minerale, având proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene.
Mierea de mană este considerată de către specialişti un adevărat antibiotic natural, fiind eficientă în combaterea diverşilor agenţi patogeni. Acest tip de miere este cunoscut pe toate meridianele ca remediu natural cu rezultate excelente în tratamentul multor bacterii, inclusiv a celor rezistente la antibiotice.
Tratamentele cu miere de mană pot dura atât cât este nevoie, de obicei până la vindecarea infecţiilor tratate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Stadiul alimentării cu apă în localitățile din România

În statistica de la sfârșitul anului 2019, Prahova figura cu 94 de localități (14 orașe și 80 de comune) care dispun de sistem public...

Centre speciale de vaccinare pentru profesori

De ieri, în Prahova funcționează două centre de vaccinare destinate exclusiv personalului din unitățile de învățământ și creșe. Acestea sunt amenajate în cabinetul medical...

Ioana Ghizilă a cucerit Cupa României cu Sepsi Sf. Gheorghe

Ploieșteanca Ioana Ghizilă, care a fost legitimată la echipa fanion de baschet feminin a municipiului Ploiești, a reușit o nouă performanță cu actuala sa...

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...