Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pregătește un act normativ care ar permite extinderea gamei pentru care s-ar practica plafonarea adaosului comercial. Acesta ar viza toate produsele procesate în România. Ministrul Florin Barbu spune că, în prezent, se discută pe această temă cu retailerii și cu procesatorii, care în principiu ar fi de acord cu măsura: „sunt convins că voi avea puterea, ca ministru al Agriculturii, să conving sistemul de retail, procesatorii și fermierii că măsura este una benefică pe întreg lanțul agroalimentar (…) Nu mă tem deloc că piața va fi destabilizată; atunci când Ministerul Agriculturii a pus în transparență prima ordonanță, foarte mulți spuneau că va fi penurie de alimente. Însă aceasta a avut alte efecte, s-a dublat vânzarea acestor produse, inflația în România în sistemul agro-alimentar a scăzut de la 10,8-10,9%, la 4,5% (…) Din datele pe care le am (…) pot să vă spun că au un profit mai mare atât retailerii cât şi procesatorii față de anul în care nu era introdusă această plafonare a adaosului comercial.” Pe ansamblu, fără să avem studii economice de specialitate, am spune că ordonanța ar fi bună dacă pe piață ar exista numai produse românești. Dar atâta vreme cât ai și produse din UE și din toată lumea, să plafonezi adaosul comercial doar pentru cele românești, nu și pe alimentele de import, seamănă un pic a discriminare și a favorizare a pieței de import, în dauna aceleia locale. Căci despre asta poate fi vorba: să lași, de exemplu, carnea de porc românească cu 70% adaos, dar pe cea din import- liberă să pună și 1000% adaos… Și, atenție la UE, fiindcă vorbim și despre un comerț UE ca fiind al nostru. Sau invers. Evident că putem vorbi despre binele cumpărătorului român, dar parcă plafonarea nu mai înseamnă piață liberă, concurență loială, cerere și ofertă etc.