17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Mozaic Inedit Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai...

Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai comun decât am crede

Peștele cu 555 de dinți este ceva real. Acesta se numește Lingcod și are una dintre gurile cu cei mai mulți dinți din natură. În plus, peștele are și două maxilare.
Un studiu recent, publicat în Proceedings of the Royal Society B, spune că lingcodul își pierde dinții la fel de repede precum îi crește, aproximativ 20 pe zi.
„Toate suprafețele osoase din gura lor sunt acoperite cu dinți”, spune Karly Cohen, doctorand în biologie la Universitatea din Washington.
Peștele Lingcod (Ophiodon elongatus) este un pește prădător care trăiește în nordul oceanului Pacific. La maturitate poate atinge lungimea de 50 de centimetri, însă unele exemplare ajung până la 1,5 metri.
Sute de dinți aproape microscopici și foarte ascuțiți
Lingcodul are sute de dinți aproape microscopici care sunt foarte ascuțiți. De asemenea, bolta lor palatină este formată din alte sute de stalactite dentare. Iar în spatele maxilarului se află un maxilar-accesoriu, numit și maxilar faringian, acesta fiind „măselele” peștelui.
Deși ciudat în ceea ce privește cavitatea bucală dacă ar fi comparat cu un mamifer, peștele cu 555 de dinți este ceva comun în clasa peștilor osoși, ceea ce îl face o specie numai bună de studiat.
De exemplu, studiind dinții unui organism, putem afla cum și cu ce se hrănește acesta. Și pentru că dinții se fosilizează ușor, aceștia sunt cel mai întâlnit artefact fosil. Pentru unele specii, fosilele de dinți pot fi singura dovadă că acestea au existat.
Peștele cu 555 de dinți își pierde zilnic 20 dintre aceștia
Pentru că sunt găsiți în abundență, înseamnă că peștii își pierd mulți dinți. „Problema este că nu știam cât înseamnă de fapt acest mulți”, spune Karly Cohen, citat de Live Science.
Cohen și studenta Emily Carr au ținut 20 de exemplare de lingcod într-un acvariu al Universității South Florida aflat în Friday Harbur. Deoarece dinții lingcodului sunt atât de mici, celor doi biologi le-a fost greu să-și dea seama cât de repede și-i pierde peștele. Așa că aceștia au diluat în apa acvariului o vopsea roșie care păta dinții peștelui. Apoi au mutat peștele cu 555 de dinți într-un acvariu cu vopsea fluorescentă verde, care a pătat dinții din nou.
Carr a calculat apoi raportul dintre dinții roșii și cei verzi. Aceasta a numărat peste 10.000 de dinți la cei 20 de pești. Așa au descoperit că lingcodul își pierde aproximativ 20 de dinți în fiecare zi.
Maxilarul faringian suferă pierderi mai mari decât alte părți din gura peștelui, spune Emily Carr. Acum Karly Cohen vrea să studieze cauza acestui fapt.
www.descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...