3.7 C
Ploiești
marți, 18 ianuarie, 2022
Acasă Mozaic Inedit Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai...

Peștele cu 555 de dinți care pierde zilnic câte 20. Este mai comun decât am crede

Peștele cu 555 de dinți este ceva real. Acesta se numește Lingcod și are una dintre gurile cu cei mai mulți dinți din natură. În plus, peștele are și două maxilare.
Un studiu recent, publicat în Proceedings of the Royal Society B, spune că lingcodul își pierde dinții la fel de repede precum îi crește, aproximativ 20 pe zi.
„Toate suprafețele osoase din gura lor sunt acoperite cu dinți”, spune Karly Cohen, doctorand în biologie la Universitatea din Washington.
Peștele Lingcod (Ophiodon elongatus) este un pește prădător care trăiește în nordul oceanului Pacific. La maturitate poate atinge lungimea de 50 de centimetri, însă unele exemplare ajung până la 1,5 metri.
Sute de dinți aproape microscopici și foarte ascuțiți
Lingcodul are sute de dinți aproape microscopici care sunt foarte ascuțiți. De asemenea, bolta lor palatină este formată din alte sute de stalactite dentare. Iar în spatele maxilarului se află un maxilar-accesoriu, numit și maxilar faringian, acesta fiind „măselele” peștelui.
Deși ciudat în ceea ce privește cavitatea bucală dacă ar fi comparat cu un mamifer, peștele cu 555 de dinți este ceva comun în clasa peștilor osoși, ceea ce îl face o specie numai bună de studiat.
De exemplu, studiind dinții unui organism, putem afla cum și cu ce se hrănește acesta. Și pentru că dinții se fosilizează ușor, aceștia sunt cel mai întâlnit artefact fosil. Pentru unele specii, fosilele de dinți pot fi singura dovadă că acestea au existat.
Peștele cu 555 de dinți își pierde zilnic 20 dintre aceștia
Pentru că sunt găsiți în abundență, înseamnă că peștii își pierd mulți dinți. „Problema este că nu știam cât înseamnă de fapt acest mulți”, spune Karly Cohen, citat de Live Science.
Cohen și studenta Emily Carr au ținut 20 de exemplare de lingcod într-un acvariu al Universității South Florida aflat în Friday Harbur. Deoarece dinții lingcodului sunt atât de mici, celor doi biologi le-a fost greu să-și dea seama cât de repede și-i pierde peștele. Așa că aceștia au diluat în apa acvariului o vopsea roșie care păta dinții peștelui. Apoi au mutat peștele cu 555 de dinți într-un acvariu cu vopsea fluorescentă verde, care a pătat dinții din nou.
Carr a calculat apoi raportul dintre dinții roșii și cei verzi. Aceasta a numărat peste 10.000 de dinți la cei 20 de pești. Așa au descoperit că lingcodul își pierde aproximativ 20 de dinți în fiecare zi.
Maxilarul faringian suferă pierderi mai mari decât alte părți din gura peștelui, spune Emily Carr. Acum Karly Cohen vrea să studieze cauza acestui fapt.
www.descopera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

CSM PETROLUL PLOIEŞTI, 89-81 CU BC CSU SIBIU ŞI LUPTA PENTRU PLAY-OFF CONTINUĂ!

Final de weekend de excepţie pentru iubitorii baschetului ploieştean, care au avut parte de o victorie mare obţinută de CSM Petrolul, în Sala „Olimpia”,...

Georgeta Popescu este campioana europeana la monobob

Reusita pentru echipa Romaniei, pregatita de Cezar Popescu si Dan Scurtu, la Campionatul European de monobob, unde a obtinut medalii de aur și bronz. Pe pârtia...

Sare în bucate dar și-n sănătate

Clorura de sodiu, adică sarea de bucătărie, nu e duşmanul nostru. Dimpotrivă, ea este indispensabilă vieţii: menţine apă în corp, reglează transferul de lichide...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este...

800.000 Euro, finanțare pentru aplicația românească de economii la supermarket

Aplicația românească bonapp.eco, prin care consumatorii pot „vâna” mai ușor produsele care se apropie de termenul de valabilitate, vândute la preț redus de supermarketuri, a...