28.9 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara „Perlele” anticipatelor de la Chișinău

„Perlele” anticipatelor de la Chișinău

Articol de Misail NICOLAE

    Gunoaie, spoileri, sabotaj și șantaj, minciuni și manipulări, corupție individuală și sistemică, diversiuni și alte aspecte negre sunt caracteristice, ca și în alte scrutine, și actualelor alegeri parlamentare anticipate din Republica Moldova. Doar că acum ele au un specific aparte: nu se mai atacă atât de abitir partidele contracandidate, cât atacurile și săgețile sunt îndreptate preponderent asupra Președintelui Maia Sandu. Conștienți că dânsa e, volens-nolens, locomotiva PAS, ba chiar și a dreptei pro-europene, Dodon și lideri de partide spoiler, mercenari mediatici recurg la cele mai inepte diversiuni doar ca să-i umbrească imaginea. Vizitiii acestor cocii hodorogite au încercat să pună în ultimul timp în aceleași hamuri doi actori „exotici”, aparent victimizați, dar de fapt de aceeași factură ca și penalii politici de la Chișinău: Mykola Ceauș, ex-judecător ucrainean, și Cristian Rizea, ex-deputat fugar din România.

Judecător „cu bani în borcan”, vrea azil politic în Republica Moldova

    Pe 3 aprilie, la Chișinău este răpit de un grup de persoane înarmate, în curtea unui bloc din Chișinău și dus în direcție necunoscută ex-judecătorul ucrainean Mikola Ceauș. Știrea este titrată la greu în spațiul mediatic, dându-i-se o tentă de scandal diplomatic. Fost magistrat la Judecătoria raionului Dnepropetrovsk din Kiev, în august 2016, Biroului Național Anticorupție din Ucraina l-a reținut în flagrant tocmai când încasa 150.000 de dolari pentru a pronunța o sentință în favoarea unor inculpați, anchetați pentru contrabandă cu droguri. La 5 septembrie 2016 legislativul de la Kiev îi ridică imunitatea, urmând să fie arestat și deferit urmăririi penale. Însă acesta reușește să traverseze ilegal frontiera de stat cu Republica Moldova și solicită autorităților de la Chișinău azil politic. Operațiunea ar fi fost organizată în urma unei înțelegeri între Petro Poroșenko și fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc, cu participarea colaboratorilor Serviciului de pază de stat al Ucrainei (Ceauș a ajuns la Chișinău la bordul unui avion privat, ce nu ar fi fost verificat de angajații aeroportului din Kiev) ca și contra-monedă pentru extrădarea lui Veaceslav Platon, refugiat pe atunci în Ucraina. O dovadă indirectă, dar plauzibilă este faptul că evenimentele s-au produs la scurt timp unul de altul. (Cel puțin așa vor susține surse apropiate anchetei după răpirea judecătorului).
    Președintele Igor Dodon ar fi refuzat să-i ofere azil politic magistratului, lăsându-l „în voia justiției” de la Chișinău, adică sub pavăza lui Plahotnic. Patru ani și jumătate publicul larg și mass media habar nu aveau de existența unui asemenea personaj. Liderul PSRM, nefiind în funcție, dar deținând încă multe ițe subterane ale puterii, își amintește de judecătorul ucrainean în toiul disputei privind declanșarea alegerilor anticipate. La 15 martie (după patru ani și jumătate) Mykola Ceauș se trezește cu un refuz definitiv al autorităților privind solicitarea de azil, iar la două săptămâni este pe neașteptate răpit. Eveniment ce a stârnit mare indignare în special în tabăra PSRM & aliații. Or, dacă pe plan extern unii experți cred că răpirea a fost o operație specială a Kremlinului și a celor de la Tiraspol pentru a certa Kievul și Chișinăul, pe plan intern socialiștii au intrat în ecuație, acuzând SIS-ul și Președinția că ar fi implicate direct în răpirea „cetățeanului ucrainean”. Mai făcând referire la niște angajamente, inventate, ale Maiei Sandu față de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. În vreme ce miniștrii de externe ucrainean și moldovean, Dmitri Kuleba și Aureliu Ciocoi, declară că situația privind judecătorul Ceauş nu trebuie să dea motiv Moscovei pentru a certa Ucraina cu Republica Moldova, șapte fruntași socialiști vin cu inițiativa de a încropi o comisie parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor răpirii ex-judecătorului ucrainean Ceauş. Încă până la votarea componenței comisiei, Dodon se arată convins, pe vlogul său săptămânal, că președinta țării ar putea fi trasă la răspundere penală, învinuind de implicare „serviciile speciale din Ucraina și serviciile secrete din Moldova”, dar încercând să-l scoată basma curată pe ministrul de interne Pavel Voicu, învinuit de opoziție că răpirea s-a făcut în plină zi, fiind înregistrată video, iar automobilul în care a fost burdușit judecătorul a trecut nestingherit hotarul republicii. „Cred că în următoarele două săptămâni noi vom afla multe lucruri care ne vor uimi”, scria liderul socialist. Maia Sandu la rândul ei nu a întârziat cu o replică oficială: „Întrebarea mea e cum s-a întâmplat că la câteva ore de la răpire automobilul cu infractori a fost lăsat să treacă prin vamă fără a fi controlat. Este clar, nu a funcționat protocolul și a fost un abuz în serviciu. Resping orice acuzație că aș fi știut și participat la această răpire”.

O nouă fumigenă, de astă dată cu un ex-deputat român

    La două săptămâni într-adevăr s-au întâmplat lucruri de pomină – CC, după examinarea sesizării depuse de președintele republicii, a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, iar Maia Sandu a semnat decretul de dizolvare și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. De aici încolo vizitiii cociei socialiste vor pune în aceleași hamuri doi fugari, ex-judecătorul ucrainean Mykola Ceauș și ex-deputatul român Cristian Rizea, care să emane fumigene, tot fumul de camuflaj fiind îndreptat spre aceeași… Maia Sandu. Și tot de aici încolo, deja surse media de pe alte două maluri, ale Prutului, vor morsoca subiecte „bombă”, oferite de Rizea sau spoileri mediatici, care până la urmă nu se vor dovedi decât simple fumigene negre într-un primitiv show politic de cel mai prost gust.
    Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare (a cerut și primit mită 300.000 de euro de la un om de afaceri, a efectuat tranzacții bancare suspecte – deturnări de fonduri europene – în sumă de circa 1.000.000 de euro). Două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019, se refugiază în Republica Moldova, unde în 2018 reușește să obțină cetățenie moldovenească de la președintele Dodon. În plină campanie de fumigene Dodon va declara că nu dânsul i-ar fi acordat cetățenie fostului deputat PSD (dar cine, Plahotniuc sau Candu, când Dodon era înlăturat pentru 5 minute?), iar în noiembrie semnează un decret de retragere a acesteia, bănuit că ar fi comis ilegalități de natură penală când a obținut cetățenia moldovenească (ar fi făcut declarații false la dobândirea cetățeniei). Ca răspuns, Rizea îl acuză că ar fi fost plătit de „infractorii pe care îi devoalează” și în aceeași zi este arestat de autoritățile de la Chișinău. Eliberat din Penitenciarul nr. 13 din capitală (unde au fost deținuți și Vlad Filat, Veaceslav Platon) la 2 mai (fix la o lună de la răpirea lui Ceauș) – dat fiind că au expirat cele 180 de zile în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării – Cristian Rizea vine cu o serie de declarații despre personalitățile politice din Moldova. Astfel, acesta susține inițial că retragerea cetățeniei moldovenești a avut loc la comanda lui Plahotniuc îndeplinită de Dodon; în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, declară că fostul deputat Ion Butmalai, precum și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi, ar fi fost asasinați tot la comanda lui Plahotniuc. Ba chiar că Plahotniuc i-ar fi propus un post de deputat pentru alegerile din februarie 2019.
După aceste declarații Procuratura Generală l-a citat pe Cristian Rizea în calitate de martor în dosarele privind asasinarea lui Butmalai, Luncașu și Salemi. Clasate din lipsa vreunei infracțiuni sau neidentificarea persoanei care poate fi pusă sub învinuire, conducerea procuraturii dispune reluarea urmăririi penale. În urma audierilor din 14 și 19 mai Procuratura Generală precizează într-un comunicat că declarațiile fostului deputat român „nu au prezentat detalii care ar impune reluarea urmăririi penale în cazurile în care apar fapte noi sau recent descoperite, despre care autoritatea investigatoare nu ar avea cunoștință… Fostul deputat a declarat procurorilor că nu deține date concrete ce ar indica la asasinarea celor trei persoane, iar concluziile sale cu privire la „asasinate” au fost deduse intuitiv, din informații stradale sau din surse media”.

Declarații „bombă” sau simple fumuri de țigară?

    Alte fumigene, calificate de Realitatea Plus drept „declarații bombă”, s-au dovedit a fi chiar simple fumuri de țigară. Câteva săptămâni la rând fostul deputat român amenința că se va înscrie în cursa electorală în calitate de deputat independent, dar ulterior a renunțat la această idee. În schimb, într-o nouă sesiune la Realitatea Plus aruncă în direct o altă „bombă” care urma să dinamiteze scena politică de peste Prut. Cel supranumit „deputatul fugar” spunea din partea cărui partid a decis să candideze la alegerile parlamentare din 11 iulie. Or, din momentul în care și-a făcut publică intenția de a se implica activ în viața politică de la Chișinău au început și atacurile, directe sau indirecte, ale lui Dodon și aliaților săi. Scenariul vehiculat de aceștia ar fi că Rizea ar urma să se alieze cu actualul președinte, Maia Sandu, pentru a acționa, sub coordonarea serviciilor secrete din România, pentru „distrugerea statalității Republicii Moldova”. Teză cunoscută ca una cardinală din programul de manipulare a PSRM. De aceea „am ales să candidez pe lista unui partid cu adevărat independent din punct de vedere politic, voi fi în capul listei, alături de președintele acestei formațiuni”. Formațiunea aleasă era nu alta decât Partidul politic „Noua Opțiune Istorică” (NOI) al lui Victor Alexeev (și președinte al Organizației PSD România în Republica Moldova). Partid care a încercat, nereușit, să se redenumească Partidul Alternativa și Șanse (PAS). Au nu cumva a fost o tentativă de a se înscrie și această formațiune în lista partidelor spoiler pe stânga socialistă?
    Am solicitat la CEC lista proaspăt depusă pentru înregistrare, de numai 53 candidați, ai partidului „NOI”. Am descoperit cu stupoare (deloc uimire!?) că ex-deputatul Cristian Rizea nu figurează în capul listei și nici în coada ei. De altfel, ca și președintele acestei formațiuni, Victor Alexeev. Să se fi dezamăgit după ce nu i-a fost acceptată noua denumire spoiler?

Operațiunea Cristian Rizea versus Mykola Ceauș

    „Bombele” lui Cristian Rizea la Realitatea Plus ar putea fi considerate mai degrabă niște bagatele despre un șir de oameni politici și demnitari de la București. Ca Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, George Maior, Nicolae Bănicioiu, Florin Coldea ș. a. Ca și declarațiile sale despre Vladimir Plahiotniuc, care de fapt nu prezentau nimic nou, mai mult decât se cunoștea demult la Chișinău. Coroborate însă cu un amplu comentariu al Danielei Croitman, fondatoare și redactor-șef a portalului de știri „Sinteza.org” (și acesta un portal spoiler al stângii), ne întrebăm: Cristian Rizea al cui hram totuși poartă la Chișinău? Autoarea comentariului îl descrie pe Rizea în culori deloc roze, dar mai ales (din numele Comisiei parlamentare de anchetă privind răpirea judecătorului ucrainean, Mykola Ceauș) ca o fumigenă (perdea de fum) pe care echipa prezidențială ar folosi-o ca să acopere scandalul răpirii lui Ceaus, prin „care Maia Sandu a demonstrat că deschide porțile țării comandourilor străine pentru operațiuni speciale în inima Moldovei”. Pentru această operațiune „a fost ales un alt fugar corupt, ex-senatorul român, Cristian Rizea. În spatele acestui politician „jmecher” de la București ar sta forțe serioase, inclusiv din serviciile speciale externe ale României, care au interesul să-l „țină” departe de țara de origini, de teamă că „poate să deschidă gura dacă ajunge la pârnaie”, mai comentează Croitman. Fondatoarea portalului mai acreditează în comentariul de presă galbenă ideea că, ajuns la Chișinău prin protecția oligarhului Vladimir Plahotniuc, acum Rizea ar fi obținut, „prin anumite legături personale cu lideri din PAS” și, chipurile, cu girul Maiei Sandu, o nouă umbrelă de protecție politică. În schimbul protecției politice din partea Maiei Sandu și PAS, Cristian Rizea ar fi căzut de acord „să joace un spectacol politico-criminal, doar că într-o regie foarte prost realizată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Să înceapă spectacolul Planetei!

Editorial de Mariana Podeanu     Primele frânturi de amintiri cu jocurile olimpice implică vocea lui Cristian Țopescu, un ecran alb-negru cu ceva purici, forfotă...

Atleții de la CSS Ploiești – Campioni ai României la ștafetă

Articol de Daniel Lazăr     În zilele de 16 și 17 iulie a.c. s-a desfășurat, pe stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești, Finala Campionatului Național...

Corecție de 100 % la partea de proiectare a unei importante investiții din Ploiești

Articol de Miruna Bogdănescu     Unitatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care urmărește Programul Operațional Regional 2014-2020, derulat prin...

25 iulie – Ziua RADIOLOCAŢIEI

La data de 25 iulie 2020, aniversăm 65 de ani de la înfiinţarea Armei moderne – Trupele Radiotehnice. Prin înfiinţarea Trupelor Radiotehnice s-a realizat...

Ana-Maria Popescu a adus prima medalie la Tokyo!

Olimpiada a început, iar astăzi a venit și prima medalie pentru delegația României la Tokyo. Ana-Maria Popescu a fost la tușă de aur -...

Cum a ajuns Ploieștiul un oraș murdar-murdar și cum ne ia operatorul peste picior

Articol de Maria Bogdan    Primăria Ploiești pare legată de mâini și de picioare în problema salubrizării orașului. Din afară se vede și că primarul...