7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img

Perioada Triodului

Triodul este una din cele trei mari perioade liturgice ale anului bisericesc, alături de perioadele Penticostarului și Octoihului. Cuvântul «triod» provine din termenul grecesc «triodion», format din cuvintele «tria» (trei) și «odi» (oda) și înseamnă cântare în trei strofe, ode. În viață liturgică, Triodul are două sensuri: perioada anului liturgic care începe de la Duminica Vameșului și a Fariseului și se încheie în Sâmbăta Mare și cartea în care sunt redate slujbele din această perioadă. Astfel, Triodul nu trebuie privit doar că o simplă carte de cult, ci trebuie văzut și ca un îndrumar duhovnicesc. Perioada aceasta a Triodului, prin slujbele care vor fi săvârșite, caută să-l ridice pe om din păcate și să-l ducă către unirea cu Hristos. Triodul este prin excelență vremea pocăinței, întoarcerea lăuntrică de la lucrurile împotriva firii la cele după fire, de la păcat la virtute și de la diavol la Dumnezeu, după cum ne învață Sfântul Ioan Damaschin.
Perioada Triodului cuprinde 10 săptămâni. Ea începe cu trei săptămâni înainte de Postul Mare și ia sfârșit în Sâmbăta Paștilor. Această perioadă cuprinde zilele pregătitoare Postului Sfintelor Paști; Postul Sfintelor Paști și Săptămâna Patimilor.
Triodul este o chemare la unirea cu Hristos. Ne descoperă că omul nu este cu adevărat om decât în comuniune cu Dumnezeu, și că doar atunci este cu adevărat liber.
«Vestirea postului să o primim cu bucurie, că de l-ar fi păzit stră­moşul, n-ar fi suferit căderea din Eden. Că frumos era la vedere, dar nu la mâncare, rodul care m-a omorât. Să nu ne lăsăm furați de cele văzute, nici să se îndulcească gâtlejul nostru cu bucate scum­pe, care după mâncarea lor sunt fără de cinste. Să fugim de neîn­frânare și să nu ne supunem patimilor care vin din satu­rare».

Părinte Gabriel, Parohia Sf. Gheorghe Nou – Ploieşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente