fbpx
joi , 2 iulie 2020
Home / Ocolul Pamantului / PENTRU A PUTEA CUMPĂRA UN TELEFON CHINA IMPUNE RECUNOAŞTEREA FACIALĂ

PENTRU A PUTEA CUMPĂRA UN TELEFON CHINA IMPUNE RECUNOAŞTEREA FACIALĂ

Pentru a putea cumpăra un telefon China impune recunoaşterea facială

 

Chiar dacă este cea mai puternică economie din lume, China e o ţară comunistă cu nişte reguli căt se poate de stricte pentru cetățenii săi şi un grad de cenzură din ce în ce mai agresiv.

În China, se tinde să fie din ce în ce mai dificil să-ți ascunzi activitatea online de ochii autorităților. Autorităţile vor să existe o legătură cât se poate de clară între numele tău, faţa ta şi site-urile pe care le accesezi. Din acest motiv, începând cu 1 decembrie 2019, oricine îşi cumpără un smartphone nou sau îşi face un abonament la un operator de telefonie nu are nevoie doar de buletin, ci trebuie să-şi „dea” faţa. Practic, printr-o scanare facială de înaltă rezoluţie, confirmi că tu vei fi utilizatorul respectivului dispozitiv.

În teorie, mecanismul a fost introdus pentru a preveni tentativele de fraudă. În realitate însă, tinde să devină imposibil să-ţi foloseşti serviciile de telefonie într-un mod anonim. Astfel, va fi mult mai simplu pentru guvernul chinez să identifice, localizeze şi captureze protestatari, disidenţi şi orice alţi indivizi care fac ceva online ce poate fi considerat împotriva regimului sau a valorilor comuniste.

Această lege, care a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2019, completează un sistem foarte elaborat de recunoaştere facială, care era deja introdus în fiecare colţ al Chinei. Ca referinţă, în trecut, China a folosit acest sistem pentru urmărirea minorităţilor etnice şi pentru a localiza persoane sau autoturisme care se aflau pe o listă neagră a statului chinez.

Nu este exclus ca oficialii să şteargă scanările faciale după ce ţi-ai cumpărat telefonul şi este clar că persoana din buletin este aceeaşi cu cea care s-a prezentat la magazin. Nimeni nu ştie cât de mare ajunge să fie volumul de informaţii pe care îl stochează guvernul chinez pentru toţi cetăţenii săi, dar este clar că recunoaşterea facială va continua să fie din ce în ce mai răspândită.

Cu alte cuvinte, viitorul chinezilor pare să fie, din ce în ce mai mult, desprins din “1984”, romanul clasic al lui George Orwell. În momentul în care cetăţenii sunt privaţi până şi de libertatea de a căuta ceva pe internet în confortul căminului, fără ca acea căutare să ajungă la autorităţi, mi-e frică de ce va urma în câţiva ani.

Sursa: ortodoxinfo.ro

Distribuie:

Check Also

Iordania recuperează terenuri împrumutate Israelului în 1994

Regele Iordaniei, Abdallah II, a oficializat recent restabilirea suveranităţii regatului asupra terenurilor de la Baqoura …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *