6 C
Ploiești
miercuri, 27 octombrie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Pendulul persan

Pendulul persan

   Aflat sub presiunea coaliţiei regionale şi a SUA, Iranul devine mai dur cu noul preşedinte. În ciuda organizării alegerilor în mod regional, teocraţia iraniană nu este o democraţie. Forum al luminilor regimului, Consiliul Gardienilor respinge candidaţii inadecvaţi din punct de vedere ideologic, notează ziarul brazilian Folha Online.

   Din când în când, totuşi, pendulul ţării persane se mişcă, dând un semn oarecare de vitalitate sistemului politic osificat al revoluţiei din 1979, condus de ayatollahul Ali Khamenei. Astfel, moderaţi precum Mohammad Khatami au alternat cu radicali precum Mahmoud Ahmadinejad, care a fost înlocuit din nou cu un nume mai blând, Hassan Rouhani, în 2013.

   La recentele alegeri, 62% din alegători au ales un ultraconservator, Ebrahim Raisi, drept preşedinte. Cea mai scăzută prezenţă la urne din istorie indică în sine un protest împotriva naturii alegerilor, pe lângă faptul că arată impactul gestionării defectuoase a pandemiei şi al reprimării protestelor din 2017.

   Raisi este un adept al liniei dure la sfârşitul războiului Iran-Irak din 1988, el a fost unul dintre cei responsabili de executarea a probabil 5000 de deţinuţi politici. Din 2019, el este preşedintele sistemului judiciar. În această poziţie, i-a numit pe unii dintre acei gardieni care au deschis calea alegerii sale, eliminând din cursă rivalii.

   Iranul este unul dintre polii vitali ai echilibrului strategic precar din Orientul Mijlociu, iar Raisi este răspunsul guvernului său la asediul suferit începând din 2017, când Donald Trump a preluat puterea. Republicanul a retras Washingtonul din acordul, de altfel problematic, care împiedica dezvoltarea armelor nucleare de către Teheran.

   De asemenea, a patronat un front anti-Iran. În acest proces, Israelul a făcut pace cu unele ţări arabe sunnite şi a stabilit o alianţă tacită până acum de neimaginat cu centrul acestei ramuri majoritare a islamului, Arabia Saudită.

   Iranul, fortăreaţa şiismului minoritar şi rival, acţionează printr-o reţea de grupuri aliate locale, pentru a zdrobi atât statul evreu, cât şi pe aceşti vecini arabi.

   În primul său interviu, Raisi a declarat pentru ce a venit: vrea concesii americane pentru a negocia din nou problema nucleară, aşa cum doreşte Joe Biden, nu acceptă să discute cu preşedintele american şi exclude să pună preţioasele sale rachete balistice în vreo negociere.

   Optimiştii vor vedea în discursul lui Raisi o deschidere pentru a discuta despre războiul prin procură împotriva saudiţilor în Yemen, dar în condiţiile sale. Totul indică faptul că Biden nu va avea o viaţă uşoară cu noul preşedinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Fotbal / ACS Petrolul 52 vrea mărcile Petrolul

ACS Petrolul 52 va participa la licitația privind atribuirea celor șase mărci Petrolul, decizia fiind luată în cadrul Adunării Generale. Licitația va fi organizată...

Londra nu a angajat homosexuali până în 1991

Diplomaţia britanică a prezentat recent scuze publice, pentru că a interzis recrutarea de persoane homosexuale până în 1991, o abordare „greşită” care a privat...

Se lucrează la o grădiniță nouă!

     Primăria Ploiești a emis ordinul de începere a lucrărilor de construire al noului sediu pentru Grădinița cu program prelungit nr. 38, de...

CJ Prahova și OMV Petrom, parteneriat în domeniul sănătății

    Președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu și OMV Petrom, reprezentată de Adrian Nicolaescu, VP Refining Plan&Optimization, Supply&Logistics East, au semnat un memorandum...

    Ministerul Sănătății a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu...

Rafinăria Lukoil, oprită până pe 29 noiembrie

Lukoil a anunțat că rafinăria Petrotel, din Ploiești, intră într-o revizie programată, care va dura până pe 29 noiembrie. Administratorii societății au anunțat că...