5.6 C
Ploiești
luni, 26 februarie, 2024
spot_img
AcasăActualitatePelerinaj politic liberal, la Sinaia

Pelerinaj politic liberal, la Sinaia

Sianaia este o stațiune în care abundă evenimentele bune. Numai într-un interval de câteva zile am avut sau avem Congresul Cardiologilor din România, cu participarea a peste 3.000 de medici, Sinaia Forever, cu un „rulaj” anunțat de peste 50.000 de localnici și turiști spectatori, adunarea generală a PNL Prahova etc. Acestea peste condiția zilnică ori de sfârșit de săptămână de oraș turistic, care transformă stațiunea în furnicar.

Ministrul Culturii promite mintenaș investiții la Castelul Peleș. Dar la București, „urgența” durează un an sau doi…
Recent, la Sinaia, a poposit ministrul Culturii, Raluca Turcan. Împreună cu primarul Vlad Oprea, aceasta a vizitat Parcul Știrbey, Mănăstirea Sinaia, Casa Memorială „George Enescu” și Castelul Peleș. Primarul spune că scopul vizitelor a fost de a „stabili ordinea de priorități în vederea finanțării unor lucrări de reabilitare, restaurare și întreținere.” De fapt, Turcan afirmă că a vizitat Peleșul pentru „a se asigura că procedura de intervenții de urgență pentru acoperișurile castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță, dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de euro, fiind demarată procedura de atribuire.” Ce coincidență, zicem și noi, să se întâmple procedura și vizita fix în aceeași zi…
Adevărul este că toată intervenția la Peleș și Pelișor (consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a teraselor, 13 la număr), aflată acum în faza DALI, este una care ar putea costa între 12,5 și 30 de milioane de euro, potrivit spuselor managerului interimar al Institutul Național al Patrimoniului, Valeria Zaharia. Dar s-a decis ca, până la reabilitarea cea mare, să se procedeze la o lucrare mai mică, de 1,7 mil. euro. Dar la ei, la cei mari, „intervenția de urgență” nu înseamnă „mâine”, cum am crede noi. Ministerului Culturii i-a luat un an ca să realizeze documentația pentru „urgența” de la Peleș, licitația o dura și ea vreo jumătate de an, așa că, zău, ce „urgență” o mai fi și aceasta…

Vizită și laude de la fostul premier Nicolae Ciucă
La o zi sau două, la Sinaia a venit neanunțat fostul premier, actualul șef al Senatului și președintete PNL, Nicolae Ciucă. Cum ar veni, primarul Vlad s-a trezit în birou cu Ciucă, iar la ceva zeci de minute distanță au venit într-o suflare și președintele CJ Prahova, prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, precum și deputatul Mircea Roșca. Subiectul discuțiilor a ținut de proiectele din stațiune. Cei patru au făcut și o vizită în șantierele de la Școala Gimnazială „G.Enescu”, unde este aproape de final un proiect european de 4,5 mil. euro și de la Spitalul Sinaia, o investiție care se apropie de 55 de milioane de euro. Vlad Oprea s-a bucurat: „cu siguranță, după discuțiile purtate astăzi, Sinaia va beneficia de sprijin și în continuare.”
Lucru care e posibil să se întâmple, având în vedere laudele fostului premier la adresa administrației sinăiene: „Sinaia este un exemplu de bune practici ale administrației liberale. În proiectele sale de dezvoltare a orașului, primarul Vlad Oprea are toată susținerea autorităților județene și naționale. În vizita de astăzi, am văzut două investiții care vor crește semnificativ calitatea serviciilor publice: modernizarea Școlii Generale „George Enescu” și șantierul noului spital. Unitatea de învățământ va fi una dintre cele mai bine dotate din România. Elevii vor avea la dispoziție table inteligente, o sală de sport, piscină, un teren de sport în aer liber. Toate sălile de clasă vor avea încălzire prin pardoseală. Proiectul este finanțat cu 4,5 milioane euro, la care se adaugă încă 406.000 euro prin PNRR, doar pentru mobilier și echipamente IT. Noul Spital Orășenesc Sinaia va costa aproximativ 55 milioane euro și va fi gata anul viitor. Va avea un total de 143 de paturi, un centru de primiri urgențe, o secție de imagistică, un bloc operator cu trei săli, un alt bloc dedicat nașterilor și laboratoare medicale.”

Articol de Maria Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente