5.3 C
Ploiești
luni, 25 ianuarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara PDM, între un trecut fraudulos și negru și un viitor întunecat

PDM, între un trecut fraudulos și negru și un viitor întunecat

Ultimii doi deputați au evadat din tabăra democraților pe 14 august, PDM rămânând astfel cu 11 deputați din 29 la început de mandat. Noii dezertori sunt nimeni alții decât chiar – deja – vicepreședinții Vladimir Andronachi și Eugen Nichiforciuc, despre care însuși Pavel Filip, liderul PDM, avertizase ceva mai înainte că s-ar putea ca acești doi să treacă la socialiști. După care partidul va rămâne curățat. Ce doi însă s-au declarat oficial neafiliați. În plus, ei au plecat nu singuri, ci și cu organizațiile teritoriale pe care le patronează – OT Cahul, responsabil Andronachi, și OT Fălești, responsabil Nichiforciuc, urmând alte două organizații teritoriale. Ambii au fost excluși chiar a doua zi din partid. Să se fi curățat până la capăt astfel PDM?

Pagină realizată de Nicolae MISAIL; www.ziarulploieştii.ro

Rândurile democraților s-au subțiat aproape întreit
Vladimir Andronachi și-a anunțat decizia de a părăsi fracțiunea PDM printr-un comunicat de presă, în plină vacanță parlamentară, cu același motiv ca și alți colegi transfugi. „Mi-am dedicat o mare parte din viața activă, timp, efort și abnegație Partidului Democrat, pentru ca la ziua de azi să fiu marginalizat și lipsit de posibilitatea de a-mi expune opinia și de a contribui constructiv la identificarea celor mai bune soluții pentru cetățeni și țară”, scrie acesta în comunicatul său. Adresându-se colegilor rămași încă în partid, Andronachi se căznește să-i convingă că nu-i „transfug și trădător”, că nu părăsește și partidul și că ar reveni în fracțiune „din prima zi când Pavel Filip și micro-echipa sa nu va mai fi în partid sau la cârma acestuia”. Din cauza lui Filip, mai acuză Andronachi, PD, care avea „cel mai mare număr de primari și era a doua cea mai mare fracțiune parlamentară, a ajuns să nu conteze nici în țară, nici în parlament”. Nu s-a zgârcit în laude pentru partid, care ar fi chipurile „casa și familia sa”, mai precizând că nu intenționează să adere la nicio altă fracțiune sau grup parlamentar, dar în același timp își reiterează suportul său pentru Guvernul Chicu și a majorității parlamentare actuale. S-ar putea mai clar cui s-a aliniat?
Nici olicăitul despre cât timp, efort și abnegație din mare parte de viață activă consacrată partidului nu prea ține. Andronachi a devenit deputat din 27 februarie 2015, de pe locul 23 în lista formațiunii conduse de Vladimir Plahotniuc, la scurt timp după ce mai mulți deputați democrați au ales să abandoneze fotoliile din legislativ pentru funcții în Guvern. În tot mandatul trecut a figurat doar ca și coautor la puține inițiative legislative, însă pe parcursul a patru ani nu a avut niciun proiect de lege elaborat personal, nu a prezentat vreun raport sau coraport în plenul legislativului, nu a avut nici o luare de cuvânt, nu a adresat vreo întrebare și nu a făcut nici o interpelare. Și ori de câte ori presa încerca să-l abordeze, o lua la sănătoasa. Dec! Fuga-i rușinoasă, dar e sănătoasă! Toate „eforturile și abnegația” de fapt le-a consacrat afacerilor de milioane de lei ale familiei, gestionate direct sau prin intermediari, dar care nu se prea regăseau în declarațiile de avere, iar profiturile n-au prea invadat fiscul. Tatăl deputatului a fost implicat într-un scandal cu o companie ce făcea comerț cu metale, prejudiciind bugetul de stat cu peste 4 milioane lei. Ulterior compania a fost pedepsită penal și lichidată. Însuși Andronachi, și azi unul dintre cei mai prosperi în afaceri aleși ai poporului, a fost mulți ani pe lângă Plahotniuc, fiind un timp angajat al Companiei „Nobil Air”, deținută de oligarh, apoi reprezentant al uneia dintre firmele ce au figurat în scandalul de procurare suspectă de acțiuni ale „Victoriabank” și „Victoria-Invest”. Cam pe aceste tărâmuri colaterale partidului și-a irosit eforturile și abnegația.
Nichiforciuc, un medic milionar, călător prin trei partide
Cât despre Eugen Nichiforciuc, acesta de fapt nu și-a anunțat în nici un fel „plecarea” din PD sau fracțiune. „Eu nu am părăsit PDM-ul. A fost o decizie cam dubioasă a lui Pavel Filip și a câtorva lingăi ai dumnealui”, califică dânsul decizia de excludere a Biroului Executiv și a fracțiunii PDM. Și Nichiforciuc pune tunurile pe Filip, care ar fi cea mai mare problemă a PD. „Dacă din partid ar fi plecat Filip, eu vă asigur că azi fracțiunea PDM ar constitui 29 de deputați, dar nu 11”. Dacă e așa, de ce atunci la Congresul din septembrie 2019 Filip a fost votat ca președinte în unanimitate de toți cei prezenți? Și de ce, cum se obișnuiește la ceas de spălare a rufelor, anume Nichiforciuc, desemnat în februarie vicepreședinte, abia acum mai „acreditează” o informație „din diferite surse demne de încredere pentru mine”, că Filip ar fi primit de la Plahotniuc, pe lângă „binecuvântarea” de a fi președinte”, și 12 milioane lei, bani cash, pentru campania locală din octombrie 2019? Dacă e și adevărat, banii sunt de la Plahotniuc, nu de la Shor, cum se mai zornăie în PDM când vine vorba de transfugi.
Da, Nichiforciuc nu e transfug în sensul clasic al cuvântului. Mai degrabă un alt soi de lingău, când se declară deputat independent, dar promite susținere în continuare Guvernului Chicu. Și dă de înțeles direct că rămâne în numărul celor care la momentul actual dispun de „51 de voturi raționale și responsabile”, ce „vor menține stabilitatea în Republica Moldova”. Mai clar nici că se poate – se așterne preș la poalele guvernării Dodon. Altminteri, și succinta-i biografie, pe care am spicuit-o nu din surse de încredere pentru noi, ci chiar de pe site-ul legislativului, demonstrează că medicul Eugen Nichiforciuc s-a aflat, politic, mereu pe lângă puterea care i-a asigurat profituri deloc neglijabile. Ca politician s-a manifestat îndată după absolvirea primului ciclu de studii, devenind în 2007 referent în aparatul CC al PCRM. După ce PCRM pierde puterea, își încearcă norocul cu „Moldova Unită” al lui Vladimir Țurcan, dar nu accede în parlament și părăsește formațiunea la nici un an, făcând vinovat și aici liderul. Aderă la PDM, ajunge secretar general-adjunct, iar în 2014 obține, în sfârșit, un mandat. În scrutinul din 2019 este reales, de data asta nu pe liste, ci pe circumscripția uninominală de Florești. Funcțiile ocupate i-au permis a-și încropi afaceri ca asociat cu procente grase în mai multe companii, astfel că în 2017 ajunge al treilea în topul milionarilor în lei moldovenești. Dacă ne mai amintim că imediat după scrutinul din februarie 2019 anume Nichiforciuc și Andronachi au aranjat un frigărui cu mai mulți socialiști, la care și azi e greu de confirmat sau infirmat dacă a participat sau nu și Dodon, devine clar încotro se furișează cei doi în ajunul scrutinului prezidențial. De altfel însuși Filip mărturisește că Andronachi și Nichiforciuc sunt implicați în scheme ilegale și tentativă de corupere a deputaților democrați. În episodul cu frigărui aceștia ar fi încercat să ofere socialiștilor, pe tavă, 17 deputați de la PD. Iar la corectarea bugetului Nichiforciuc încerca să promoveze prin legislativ un amendament care nu prevedea nimic altceva decât scheme cu țigări ce ar fi prejudiciat statutul cu 160 de milioane de lei. Amendament pe care chiar democrații l-au eliminat.
Partidul Democrat aproape curat, dar în cădere liberă
Așadar, din februarie și până în prezent PDM a înregistrat cele mai răsunătoare dezertări. Până la ultimii doi au părăsit în lanț fracțiunea 16 deputați, lăsând formațiunea cu doar o treime din numărul de mandate obținute în parlamentarele din 2019. Majoritatea transfugilor au format grupul „Pro-Moldova”, doi au aderat la partidul lui Shor, iar ultimii doi s-au declarat neafiliați. Dacă până acum conducerea democraților invoca o singură explicație pentru toți care părăseau partidul – oferte tentante de ordin pecuniar din partea celor de la „Pro-Moldova” și oligarhul Shor – de data aceasta explicația livrată este mai mult de ordin tehnic, invocându-se pierderea legăturilor cu partidul și cu fracțiunea. Anume aceasta a fost motivarea Biroul Executiv și fracțiunii PDM de a-i exclude pe cei doi – nu iau parte la ședințele fracțiunii și nici la acțiunile partidului. „Cei doi demult nu mai sunt parte a echipei PDM. Nu poți pleca de acolo de unde nu ești”, se precizează în comunicatul privind excluderea lor. Ce se ascunde dincolo de acuzațiile de marginalizare din partea conducerii în frunte cu Pavel Filip și de capturare a proceselor decizionale în interese proprii? Cine să aibă totuși dreptate? E greu de afirmat cu certitudine.
Un lucru e clar – de când conducerea partidului s-a antrenat în marea curățenie de trecutul fraudulos al formațiunii, PDM este într-o cădere liberă iremediabilă. În toate sondajele de opinie și alte analize se înscrie printre partidele care încheie lista la subsol și nici măcar nu acced în parlament nu doar în cazul anticipatelor, ci și a oricăror alte alegeri. Nici liderul formațiunii, Pavel Filip, eventual candidat la prezidențiale, nu întrunește o poziție mai bună, ca să nu mai vorbim de președintele de onoare Dumitru Diacov sau de alți fruntași ce nici nu aspiră a fi candidați în scrutinul din noiembrie. Oare câți trebuie să mai plece până PDM să se curețe definitiv și să-și recâștige bazinul electoral de odinioară? Sau deja s-a curățat și de el?
Tot ce-i clădit pe minciună și nisip, se surpă repede
Totuși, e mai puțin probabil ca Pavel Filip să fie principalul vinovat pentru plecarea mai multor democrați din partid și căderea PDM. Cam fals sună și afirmația că rămân alături de el doar niște lingăi. Cine-s aceștia – Diacov? Babuc? Jizdan? Greu de crezut. Cum e greu de crezut că „neafilierea” celor doi nu le va servi mai curând ca paravan pentru a gravita în jurul PSRM, cu care ar avea acum mai multe de împărțit în comun și, nu în ultimul rând, în sfera unor noi scheme și afaceri private. Și atunci cine sunt adevărații lingăi – cei care au obținut posturi de vicepreședinți tocmai pentru a nu scinda partidul în procesul curățirii? Posturi de care s-au lipsit alți doi vicepreședinți, Candu și Botnari, din care motiv au și părăsit primii partidul împreună cu alți colegi, molipsiți și ei de interese pecuniare, decât că nu s-au aliniat la actuala guvernare.
Lăsând figura lui Pavel Filip, una destul de enigmatică, pentru un alt articol, nu vom risca prea mult dacă vom afirma că prin ultima manevră cu cei doi pare totuși să se fi urmărit slăbirea PDM-ului din perspectiva viitoarelor alegeri prezidențiale. Ne-a întărit certitudinea în această premoniție chiar declarația președintelui Dodon. „Noi nu vom accepta deputați din alte fracțiuni să treacă la PSRM”, a afirmat el, subliniind o dată în plus prin acest „Noi” că de fapt este mai mult liderul socialiștilor, decât președintele Republicii Moldova. Că declarația lui Dodon este din nou una fariseică puțini se îndoiesc. Și toți atâția se îndoiesc că nu „pățanii” (bă’țașii) săi ar fi lucrat pe de la spate birocrația PDM-ului. Atunci când Dumitru Diacov declara că alianța PSRM-ACUM este un accident, dar democrații votau tacit cu socialiștii, iar mai apoi și pentru demiterea Guvernului Sandu, s-a produs prima fisură în bazinul electoral al democraților, ulterior și în partid. Iar când PDM și-a formalizat coaliția cu PSRM, nu și-a dat seama că a nimerit în capcana lui Dodon? A sperat că va fi factorul ce va perpetua cursul integrării europene (dacă fruntașii lui chiar și erau sinceri în această declarație), dar mai ales să se aleagă după scrutinul prezidențial cu funcția de prim-ministru sau de spicher. Răsfățată și unsă cu toate alifiile puterii, birocrația PDM-ului suferă azi cumplit în opoziție. Pe de o parte, încearcă să-și recupereze privilegiile de altă dată, iar pe de altă parte, se teme de alegeri anticipate care i-ar putea fi fatale în actualele împrejurări. Toate aceste calcule s-au dovedit a fi eronate, PDM clădindu-și viitorul pe nisip.
Ultima plecare a celor doi nu a schimbat nimic în ecuația guvernării. A schimbat în și mai greu doar poziția PDM. Dodon nu suferă de scrupule, de îndată ce se va fi folosit de PDM pentru a se vedea cu al doilea mandat, s-ar putea să-și arunce aliatul ca pe o măsea stricată. Ca să nu recurgem la altă „metaforă”, mai de bordel. Altminteri, pe ultima sută de metri, PD a declarat că nu va participa la recentul scrutin cu un candidat, în „aceste alegeri există doar doi candidați”. Restul au rol de a încurca un candidat sau altul, să facă jocul unuia sau altuia. Iar Dodon a calificat decizia democraților ca una „matură și pragmatică”, care nu se știe pe cine va avantaja.
Poate că democrații vor înțelege în sfârșit, după prea multe ofense ce li se aduc și după cât sunt umiliți de Dodon și echipa lui, că actul guvernării nu mai este comun, odată ce se sapă tot mai adânc la rădăcina copacului aliat. Și vor proceda în consecință. Adică se vor curăța nu numai de un trecut negru, ci și de un viitor întunecat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Whittier – Oraşul unde toată populaţia locuieşte în aceeaşi clădire

Populaţia oraşului Whittier, Alaska, locuieşte în aceeaşi “casă”. Singura clădire, cunoscută sub numele de Turnurile Begich, are 14 etaje şi funcţionează ca un oraş...

24 IANUARIE – EVENIMENT CU O DEOSEBITĂ SEMNIFICAŢIE ISTORICĂ

24 Ianuarie 1859 - Unirea Principatelor Române Anul acesta sărbătorim 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în contextul continuării acţiunilor instructiv-educative dedicate Centenarului...

CUM ÎI PROTEJEZI PE PRICHINDEI

N-ai cum să-ţi creşti copilul sub un clopot de sticlă, oricât ai dori să-l aperi de relele din lumea înconjurătoare. Când vine însă vorba...

Casă mistuită de flăcări la Urlați

Pompierii militari au fost în alertă după ce un incendiu violent a izbucnit la o locuință situată pe strada Arioneștii Noi din localitatea Urlați....

Accident pe DN1A, la Teișani. Două persoane au ajuns la spital

Accidentul rutier s-a produs pe DN1A, în satul Valea Stâlpului, pe raza comunei Teișani. În eveniment a fost implicat un autoturism condus de un...