31.6 C
Ploiești
duminică, 21 iulie, 2024
spot_img
AcasăOcolul PamantuluiPatru lovituri care au zguduit NATO din interior

Patru lovituri care au zguduit NATO din interior

Se erodează tot mai mult marele acord dintre puterile mondiale în legătură cu interesele comune şi liniile roşii. În acest sens, pe lângă factorii externi, se înregistrează schimbări fundamentale care duc la slăbirea din interior a Alianţei Atlantice.
Aceste schimbări, care răstoarnă paradigmele economice, politice şi militare din cadrul sistemului atlantic şi care zguduie statu quo-ul, pot fi împărţite în patru mari categorii.
Planul este Brexit, al doilea – înarmarea Germaniei şi a Japoniei. Al treilea este alianţa AUKUS. Cel de al patrulea este noua deschidere a Turciei către Asia, cu accent pe Rusia şi pe China.
1Brexit. Despărţirea Marii Britanii de Uniunea Europeană, pe 31 ianuarie 2020,
aşa-numitul Brexit, arată că anglo-saxonii şi-au luat speranţele de la Europa continentală.
Într-un sens, această decizie reprezintă un răspuns geopolitic la dezvoltarea relaţiilor ţărilor central şi sud-europene, conduse de Germania şi Franţa, cu Rusia şi China
2 Înarmarea Germaniei şi a Japoniei. Opinia publică europeană discută de mult timp despre faptul că Europa, care nu reuşeşte să fie un actor important în lupta împotriva terorismului, continuă să fie dependentă de SUA din punct de vedere al apărării. În acelaşi timp, Europa nu reuşeşte să concureze cu firmele din SUA şi China în ceea ce priveşte dezvoltarea tehnologiilor esenţiale. Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a tensionat ţările europene şi a produs o schimbare în politica de apărare a Germaniei.
Pe fondul războiului din Ucraina, Germania şi Japonia şi-au schimbat conceptele militare, ceea ce reprezintă unul dintre semnalele cele mai relevante că Atlanticul nu va mai rămâne la fel.
Germania a fost prima care s-a pus în mişcare în urma războiului din Ucraina. Cancelarul Olaf Scholz a alocat armatei naţionale un buget de 100 de miliarde de euro.
După Germania, Japonia a renunţat la strategia „pacifistă” şi „non-beligerantă” pe care o aplica de peste 70 de ani, în baza articolului 9 din Constituţia adoptată în 1947.
3 Alianţa AUKUS. Faptul că Franţa nu a fost inclusă în acordul AUKUS, semnat pe 16 septembrie 2021 de SUA, Anglia şi Australia, pentru a contracara ascensiunea Chinei, a cauzat un cutremur în lumea atlantică, mai degrabă decât în Asia-Pacific.
Presa occidentală a catalogat ziua în care a fost semnat acordul AUKUS drept „cea mai întunecată zi a Uniunii Europene”. Prin acordul AUKUS, SUA şi noii săi aliaţi au lăsat în mod oficial Uniunea Europeană în afara deciziilor privind zona Pacific.
4 Deschiderea Turciei spre Asia. Deschiderea către Asia a Turciei, a doua cea mai puternică ţară din NATO, dar şi achiziţia de către Ankara a sistemelor de apărare aeriană S-300 din Rusia au cauzat cutremure serioase în Alianţă. În plus, contribuţia Turciei la proiectul chinez „O centură, un drum” a răsturnat echilibrele geopolitice globale.
Dacă adăugăm şi provocările lansate de Rusia şi China la adresa statu quo-ului în ţările NATO sau UE, vedem că întregul sistem atlantic se îndreaptă spre punctul în care va deveni nefuncţional.
Într-o lume zguduită de crizele energetice şi de aprovizionare şi în care globalizarea devine desuetă, este nevoie de o nouă paradigmă globală din punct de vedere economic şi politic.
Dar sistemul atlantic care devine tot mai nefuncţional împiedică dezvoltarea unui nou sistem global. Ne aflăm într-o perioadă în care putem spune că „disoluţia sistemului este noul sistem”. Performanţa pe care o va demonstra Turcia în sistemul atlantic, în raport cu Rusia şi cu China, va determina viitorul acestui nou sistem paradoxal.
Însă oricum se va încheia această evoluţie, Occidentul nu va mai fi vechiul Occident, iar lumea nu va mai fi vechea lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente