7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviuPAPA FRANCISC, UN MARXIST ARGENTINIAN

PAPA FRANCISC, UN MARXIST ARGENTINIAN

Economistul Antonio Martino contestă teoria Papei Francisc, conform căreia proprietatea privată nu este un bun primar inviolabil. „Dreptul la proprietate este un drept natural secundar, derivat din drepturile care le revin tuturor, rezultând din bunurile create; nu există nicio justiţie socială capabilă să înfrunte inechitatea, care să presupună concentrarea bogăţiei.” Aceste cuvinte sunt un nou atac la proprietatea privată făcut recent de Papa Francisc.
Ziarul italian Il Giornale a cerut în acest sens opinia economistului liberal Antonio Martino, membru în Forza Italia şi fost ministru în guvernele Berlusconi.

– Cum judecaţi aceste cuvinte?
– Mi se par o idioțenie, dar, dacă le spune Papa trebuie să existe o bază, pentru că nu ar inventa ceva neadevărat numai pentru a uimi. Această afirmatie, însă, este cu adevărat gratuită, de parcă Suveranul Pontif ar inventa texte evanghelice care îi sunt comode. După mine, este un discurs care nu există deloc…
– Să înţeleg că nu aveţi o părere bună despre Papa Bergoglio…
– Acest Papă mă convinge foarte puţin, deoarece este un marxist argentinian care are obrăznicia să se numească Francisc.
– Chiar şi marxist?
– Bineînteles, eI în trecut a primit şi un crucifix cu ciocan şi seceră într-o ţară sud-americană…
– Există cei care susţin că Papa nu ar trebui să se ocupe de politică şi că astfel de afirmaţii sunt o interferenţă a Bisericii în Stat. Dumneavoastră, în calitate de liberal, sunteţi de acord cu acest lucru?
– Nu, nu accept această ingerinţă. Este normal, este de înţeles şi este corect ca Papa, care nu este numai şeful Bisericii Catolice, ci şi al unui stat mic, să-şi exprime opinia cu privire la chestiuni care au relevanţă politică naţională. Acesta este un drept pe care nu îl neg, aşa cum nu aş permite niciodată contrariul, respectiv ca Statul să intervină în problemele Bisericii. Faptul că Suedia are Biserică de Stat este o manifestare tipică a aberantului socialism suedez, nu este un lucru acceptabil. Cred cu tărie în cuvintele lui Cavour: Stat liber Biserică liberă.
– Dar, revenind la proprietatea privată, de ce este atât de important să continuăm să o apărăm?
– Protejarea drepturilor de proprietate, din punct de vedere economic şi social, este unul dintre acele lucruri atât de evidente, încât nimeni nu le-a înţeles. Fără o astfel de protecţie există mizerie, aşa cum confirmă Uniunea Sovietică şi aşa cum a confirmat China până când nu a slăbit frâiele oraşelor de coastă. Protejarea proprietăţii private este cea mai importantă valoare în coexistenţa umană. Faptul că acest Papă nu înţelege acest lucru demonstrează doar cât de mult tind ecleziasticii să fie analfabeţi.
– Şi, totuşi, guvernul argentinian şi o parte din stânga italiană au propus legea patrimoniutui, pentru a sprijini cheltuielile care derivă din situaţia de urgenţă declanşată de Covid-19. O consideraţi o măsură excesivă?
– Deci, să pornim de la o presupunere. Această pandemie, în termeni cantitativi, este ridicolă. Gripa spaniolă a cauzat 50 de milioane de morţi, când populaţia mondială era de un miliard şi 300 de milioane, în timp ce Covid-19 a avut 40 de milioane de persoane din şase miliarde de persoane şi, prin urmare, a afectat 0,004 din populaţie. Este o cifră derizorie. Are consecinţe grave numai asupra persoanelor în vârstă, care au alte patologii. Din cauza coronavirusului, am adoptat măsuri care vor dăuna afacerilor, hotelurilor şi restaurantelor şi efectele dramatice pe care le vor provoca le vom vedea doar când se va termina pandemia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente