21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Până unde poate duce „războiul” PSRM cu Curtea Constituțională?

Până unde poate duce „războiul” PSRM cu Curtea Constituțională?

La Chișinău, după ce Curtea Constituțională a decis, pe 15 aprilie curent, că sunt întrunite condiții pentru dizolvarea Parlamentului și rezultă că vom avea alegeri parlamentare anticipate, la numai trei zile a mai apărut o eventuală versiune de anticipate. PSRM, într-o ședință a Consiliului său Republican, convocată de Igor Dodon chiar în zi de duminică, a decis …să ceară demisia Președintelui Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Clasa politică de pe Bâc o ține tot într-o continuă febră care pare să estompeze chiar consecințele pandemiei de coronavirus: din febra unor matrapazlâcuri și blestemății sub imperiul legii în cea a unei stări de urgență exagerată (ca să nu-i zicem chiar descreierată), febra unei confruntări esmintite a legislativului cu Președinția și mai nou – culmea smintelii! – a unor inventate alegeri anticipate deja prezidențiale. Până unde poate abera o parte a clasei politice de la Chișinău?

Nu oprește nimeni primăvara – vom avea anticipate!
Ședința din 15 aprilie a CCM a avut loc într-o atmosferă mai încordată decât precedentele, decizia ce urma să o adopte jurații fiind una cardinală pentru soarta clasei politice de la Chișinău. Așa încât, volens-nolens, presiunile asupra acestora nu au lipsit, ba chiar s-au făcut bine simțite. La ședință a participat însăși președintele Maia Sandu. „Pornind de la importanța obiectului sesizării și din respect față de Curtea Constituțională, am decis astăzi să vin personal să îmi susțin punctul de vedere”, a declarat Maia Sandu în debutul ședinței. Dar inexplicabilă a fost prezența în incita CC a socialistului Vasile Bolea, legislativul (și implicit PSRM) fiind reprezentat de consilierul principal Radu Radu. Până la urmă acestei „enigme” i s-a aflat descifrarea: Bolea a trebuit să convingă cel puțin doi jurați să nu voteze avizul favorabil Maiei Sandu, care, împreună cu judecătorul socialiștilor, Vladimir Țurcanu, ar fi înclinat balanța în folosul lui Dodon și PSRM. A convins doar unul. Disperat, i-a strecurat reprezentantului legislativului un text însăilat la repezeală prin care să ceară recuzarea judecătorului Nicolae Roșca, care între 2017-2019 ar fi fost avocatul Maiei Sandu și membru al PAS. Dar eșec de procedură – solicitarea trebuia formulată în debutul ședinței, înaintea prezentării poziției președinției. Etapa de înaintare a recuzărilor fiind depășită, demersul a fost respins.
Așadar, zarurile au fost aruncate – actualul legislativ, constituțional, poate fi dizolvat. Trei judecători au votat pentru această decizie considerată previzibilă de majoritatea experților constituționali –D. Manole, președintele CC, L. Șova și N. Roșca, ceilalți doi având opinie separată (V. Țurcanu) sau opinie disidentă (S. Roșca). Mai departe urmează să aflăm când vor avea loc anticipatele. Adică de când începe să curgă termenul de organizare propriu-zisă a scrutinului – trei luni din ziua semnării decretului sau acest termen va fi fixat chiar în decret, posibil cu mențiunea că termenul curge imediat după încheierea sau suspendarea stării de urgență. Or, la CC au mai fost depuse două sesizări – a deputaților Octavian Țâcu (liderul PUN) și Sergiu Litvinenco (PAS) referitor la constituționalitatea deciziei privind starea de urgență, la adoptarea căreia a fost încălcată procedura de declarare a stării de urgență. Într-adevăr, instituirea stării de urgență, mai ales pe 60 de zile, nu a fost dictată de numărul mare al deceselor și a persoanelor infectate, lucru ce s-a adeverit la nici două săptămâni deloc prin efectele restricțiilor, ci a vaccinării (așa lent cum decurge). Ea reflectă dorința disperată a majorității de strânsură din legislativ de a amâna anticipatele și de a se menține pe cât mai mult posibil la putere. Acum deputații, având în vedere decizia CC care prevede clar că alegerile parlamentare anticipate vor avea loc, urmează să reconsidere în ce măsură mai este oportună menținerea stării de urgență. Dacă, firește, majorității PSRM + „ȘOR”-pokemonii le-a mai rămas vreun dram de bun simț, de respect pentru lege, nemaivorbind de cel politic sau de o elementară moralitate.
Reacții nu prea confuze scăldate în ape cu noxe
Toată lumea bună a salutat decizia CC privind dizolvarea legislativului. Plus două partide parlamentare, au considerat-o „una favorabilă, justă și oportună” (PAS), precum și „exprimând convingerea că actualul legislativ, dominat de încrengătura oligarhică Dodon-Plahotniuc-Şor, nu mai reprezintă interesele cetățenilor, ci ale grupurilor criminale” (PUN). Cel mai fericit însă pare a fi Renato Usatîi , liderul „Partidului Nostru”: „Victorie! Acesta a fost ultimul Parlament din istoria Republicii Moldova, care și-a permis să activeze în baza intereselor personale”, a scris primarul de Bălți pe contul său de Facebook în speranța că și formațiunea sa va prinde totuși un scor eligibil în parlament. Toate trei așteaptă decretul Maiei Sandu privind data alegerilor legislative anticipate, Usatâi mai arătându-se convins că „de acum încolo, prăbușirea coaliției Dodon-Șor nu-i decât o formalitate, care se va încheia oficial odată cu anunțarea rezultatelor scrutinului ce ne așteaptă”. Liderii celorlalte trei formațiuni, care, declarativ, par a se situa în opoziția majorității toxice din legislativ, au scăldat decizia CCM fiecare în apele în care încearcă să se curețe. Andrei Năstase recunoaște că a luat act de decizia CCM, emisă la capătul unui „spectacol de prost gust al unor politicieni iresponsabili și forțe politice populiste, aflate în permanentă campanie electorală”. Dânsul a mai specificat că Platforma DA a militat și militează pentru alegeri anticipate libere și corecte (de parcă ceilalți și le-ar fi dorit altfel decât „libere și corecte”?!), condamnând „demersurile iresponsabile ale unor politicieni de a-și realiza cu orice preț obiectivele lor partinice și personale”, fără însă a-i nominaliza pe acei politicieni. Invective prea puțin voalate, care lasă să se întrevadă cui sunt adresate săgețile. Doar că sinceritatea dânsului e pe jumătate – toate abordările Platformei DA în aceste circa cinci luni de la investirea Maiei Sandu nu au scontat oare scopuri electorale partidului său sau chiar personale?
Și ceilalți doi lideri care provin de sub cloșca lui Plahotniuc, liderul PDM, Pavel Filip, și cel al așchiei „Pro-Moldova”, Adrian Candu, și-au clătit declarațiile în ape cu noxe, accentele de zeflemea țintind mai degrabă președinția decât majoritatea toxică din legislativ. „Gata, ne-au fericit și cu dizolvarea. Ca prin minune, s-au rezolvat și toate problemele. Dar ce fel de victorie, dacă rămâi să te bucuri singur de ea?!”, se întreabă Filip, mai calificând-o ca „o victorie a lui Pirus”. Și prevestind că războiul politic nu se încheie aici, ci că abia începe episodul doi. În aceeași direcție își îndreaptă săgețile și pro-moldoveanul Candu: „Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat”.
Mult mai sinceri, chiar dacă și absurd de nocivi s-au dovedit cei de la Partidul „ȘOR” și Plarforma „Pentru Moldova”. Maia Sandu a vrut, Curtea a decis – anticipate pe timp de pandemie, au reacționat aceștia. „Noi nu ne temem de alegeri anticipate. Suntem siguri pe noi și pe victoria noastră. Dar orice îmbolnăvire, orice moarte de Covid-19 din timpul alegerilor, a campaniei electorale va fi pe conștiința Maiei Sandu”, se mai arată în comunicatul pokemonilor. Dar din martie 2019 și până în prezent (sau până la decretul de dizolvare a legislativului) pe a cui conștiință sunt cele peste 5.600 de decese, inclusiv peste 110 lucrători medicali, și circa 250 mii de cazuri de COVID-19? Dacă și am presupune că cei care acuză azi mai au conștiință…
Igor Dodon, de la „kuliok” la banditism politic?
Pe cât de previzibilă a fost decizia CCM, pe atât de previzibilă și reacția PSRM, mai corect a lui Dodon. În mai puțin de cinci zile socialiștii și liderul lor au rătăcit între zeci de scenarii, care mai de care mai aberante. La doar câteva ore după ce CCM a stabilit că există circumstanțe de dizolvare a actualului Parlament, Dodon califica decizia ca fiind una similară celei adoptate în 2019 de Curtea de buzunar al lui Plahotniuc. „Trei din cinci magistrați ai CC, prin decizia lor, au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintei țării, astfel încălcând grosolan normele constituționale, propriile decizii, adoptate pe parcursul ultimilor ani, dar și recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția. Noi toți suntem martorii încercărilor Maiei Sandu de a uzurpa puterea în stat, folosind în acest scop 3 judecători de la CC, exact în stilul oligarhului fugar”, a declarat exasperat liderul PSRM.
Mare tupeu când citează, de altfel eronat, forurile europene după ce, în 2016, Dodon, în campania electorală și după, turna tone de zoaie în capul partenerilor occidentali, iar în prima zi de la învestire a scos din reședința prezidențială drapelul UE. De altfel Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, dimpotrivă, au dat o replică negativă adresării spicherului Zinaida Greceam prin care denunța că „în acțiunile Președintelui Republicii Moldova se atestă o tentativă de violare a obligațiilor sale constituționale ca putere neutră, fiind create blocaje instituționale cu consecințe imprevizibile pentru democrație și statul de drept”. Ca să nu mai zicem că nu Maia Sandu, ci anume Dodon este astăzi Plahotniuc și Șor în Republica Moldova, anume el „la pachet” cu majoritatea toxică din legislativ încearcă cu disperare să uzurpeze puterea de stat.
A doua zi, dimineața, Dodon vine cu altă declarație: PSRM e pentru anticipate, dar numai după ce țara va depăși pandemia de COVID-19. Pe după amiază cheamă la discuții PAS pentru a stabili când vor avea loc alegerile parlamentare și elabora o foaie de parcurs cu acțiunile necesare până la ziua anticipatelor. „Gata, decizia de ieri a CC este așa cum am început dialogul în luna martie. Continuăm să vedem când mergem la anticipate, fixăm data și apoi facem foaia de parcurs înapoi. Parlamentul se dizolvă, până atunci aprobăm așa legi, căutăm bani pentru alegeri…” etc., etc. Seara, în cadrul eronatei sale emisiuni „Președintele răspunde”, face o adresare deja către Maia Sandu, prin care afirmă că „alegerile anticipate pot avea loc numai prin dialog”, invocând aceeași „foaie de parcurs”. Mai trece o zi și același Dodon declară că PSRM va înainta în Parlament un proiect de hotărâre privind demiterea celor trei judecători ai CC care au votat avizul privind dizolvarea parlamentului. Iar duminică, 18 aprilie, convoacă Consiliul Republican al PSRM, care ar fi decis (Consiliul, nu Dodon?!) că „Maia Sandu a participat direct în complotul antistatal, antinațional și anticonstituțional împotriva țării și poporului ei” și cere demisia acesteia și alegeri prezidențiale anticipate. În cadrul aceleiași ședințe, reprezentanților partenerilor externi care au contribuit mult la sprijinul populației din Republica Moldova, Peter Michalko, șefului Misiunii UE în Moldova, Daniel Ioniță, ambasadorului României la Chișinău, dar și a altor ambasadori ai țărilor UE, le-au fost aduse injurii și calomnii din cele mai aberante.
Între critici, zeflemele poate fi loc și de lașitate?
Igor Dodon a pierdut orice contact cu realitatea. Văzând cum îi scapă din mâini puterea, se comportă exact ca Plahotniuc în iunie 2019. Ba chiar mai obraznic. Amenință judecătorii CCM, dar tocmai că acțiunile sale cad sub incidența Codului Penal. El se joacă cu focul. De acest lucru ar trebui să țină cont deputații săi. Dacă nu azi, mâine-poimâine ei vor fi trași la răspundere și vor plăti pentru că nu s-au conformat Înaltei Curții, ale cărei decizii „sunt definitive și nu pot fi atacate”. La toate atacurile lui Dodon Președinția i-a recomandat „să învețe că legea trebuie respectată”. „Slabi, limitați, incompetenți, fără viziune. Se îngroapă singuri”, îi caracterizează pe socialiști deputatul Dumitru Alaiba. Iar deputatul Sergiu Litvinenco îi ia în zeflemea, după ce au cerut demisia Maiei Sandu și prezidențiale anticipate: „Un singur mesaj pentru majoritatea PSRM-ȘOR: Beți ceai și vă vaccinați! Că de anticipate nu scăpați!”
Dodon și PSRM și-au meritat atât calificările lui Alaiba, cât și zeflemele lui Litvinenco. Mă întreb însă dacă Năstase, Filip și Candu, când trimit săgeți spre Maia Sandu în loc să pună cele mai grele tunuri pe Dodon, sunt conștienți că de fapt dau dovada unei suficientă doze de lașitate ca să mai fie votați? Chiar am ajuns să admitem și una ca asta, să ne lăsăm manipulați și jucați în „pocherul” lor politic de niște kuliocari și eretici? Pentru asta am trecut prin Marile Adunări Naționale, prin Războiul de la Nistru, prin Podurile de Flori, Drumul Crucii, prin Mișcarea de Eliberare Națională?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...