fbpx
13.8 C
Ploiești
marți, 22 septembrie, 2020
Acasă Ocolul Pamantului Palestinienii au făcut o contra - prOpunere la planul lui Trump

Palestinienii au făcut o contra – prOpunere la planul lui Trump

Palestinienii au anunţat că au prezentat o contra-propunere la planul american pentru Orientul Mijlociu şi au făcut apel la europeni să facă presiuni asupra Israelului, pentru a evita anexarea unor bucăţi din Cisiordania ocupată.
Conflictul israeliano-palestinian reapare progresiv pe scena regională şi internaţională. Lucru sigur, israelieni, palestinieni, europeni şi oficiali ai ONU se agită în aceste zile la apropierea unei date cheie. La 1 iulie, noul guvern de uniune israelian condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării, Benny Gantz, au prezentat strategia pentru punerea în practică a planului administraţiei Trump salutat de partea israeliană ca o „oportunitate istorică”, reaminteşte Courrier International.

Anunţat la sfârşitul lui ianuarie a.c. la Washington, planul prevede anexarea de către Israel a coloniilor sale din Valea Iordanului – ocupată din 1967 de statul israelian – şi un stat palestinian demilitarizat pe un teritoriu limitat şi fără comunitate şi fără Ierusalimul de Est drept capitală.
Palestinienii au criticat acest plan, dar fără a furniza până acum o alternativă. „Noi am prezentat o contra-propunere cvartetului (Uniunea Europeană, ONU, Rusia şi Statele Unite, n.r.)”, a declarat prim-ministrul palestinian, Mohammed Shtayyeh, care a precizat că acest text de patru pagini şi jumătate propune crearea unui „stat suveran, independent şi demilitarizat”.
Textul propune şi „modificări minore la trasarea frontierelor când e cazul”, a arătat el într-o întâlnire cu jurnaliştii străini la Ramallah, sediul Autorităţii Palestiniene, precizând că transferul de teritorii propus se va face „de la egal la egal” în ce priveşte „dimensiunea şi valoarea”.
În ultimul deceniu, populaţia din cele o sută de colonii israeliene din Cisiordania a crescut cu 50% depăşind 450.000 de locuitori. Plus cele 2,7 milioane de palestinieni care trăiesc de asemenea pe acest teritoriu.
Secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a precizat că s-a întâlnit cu reprezentanţii Rusiei, Uniunii Europene (UE) şi ONU pentru a discuta despre proiectul de anexare, dar nu şi cu al Statelor Unite. Deoarece palestinienii au tăiat toate punţile politice cu Washingtonul de la recunoaşterea de către acesta, în decembrie 2017, a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Erakat a arătat că a remis acestor membri ai Cvartetului o scrisoare a preşedintelui palestinian, Mahmud Abbas, în care „cere formarea unei coaliţii internaţionale împotriva anexării şi o reuniune a tuturor ţărilor care se opun acesteia”.

„Sancţiuni, frustrări”
UE se opune proiectului de anexare fără a anunţa totuşi în acest stadiu măsuri contra acestui plan care trebuie să se afle în centrul vizitei la Ierusalim şi în Iordania a lui Heiko Maas, şeful diplomaţiei germane, a cărui ţară a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene la 1 iulie a.c.
Recunoaşterea unui stat palestinian, sancţiuni împotriva Israelului sau altele: numeroase ţări europene îşi pun întrebări în legătură cu linia pe care s-o adopte pentru a descuraja Israelul să meargă înainte cu acest plan şi ce măsură să ia în caz de anexare efectivă, subliniază surse diplomatice.
„Dorim ca Israelul să resimtă presiunea internaţională (…). Pentru prima dată, aliaţii politici europeni discută despre sancţiuni contra Israelului, deoarece le-am cerut-o”, a afirmat Shtayyeh. „Recunoaşterea (unui stat palestinian, n.r.) este o măsură preventivă contra anexării şi sancţiunile sunt o alta, adiţională”, a adăugat el.
În următoarele zile, s-au înmulţit manifestaţiile în Cisiordania, dar şi în Israel contra proiectului de anexare, fără a aduna până acum multă lume de partea palestiniană. „Mânia este prezentă, insatisfacţia este prezentă, frustrarea este prezentă şi totul este o reţetă pentru mai multe probleme”, a estimat Shtayyeh, dând totuşi asigurări că Autoritatea Palestiniană a lui Mahmud Abbas doreşte să evite „haosul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Ma doare-n bascalie! Traian Basescu

Fostul președinte Traian Băsescu i-a cerut europarlamentarului Dacian Cioloș să-și dea demisia din politică pentru că, atunci când a fost premier, în 2016, a...

Mafia italiană îşi extinde activităţile ilicite

Într-o Italie cufundată în criza provocată de coronavirus, poate că un singur sector stă mai bine în ziua de astăzi decât atunci când a...

O căciulă de bani pentru partide

Partidele politice au primit, în prima decadă a lunii septembrie, o subvenție totală de 57.192.424,10 lei, anunță Autoritatea Electorală Permanentă. Banii au fost alocați...

Proiectul de reabilitare a Muzeului „Paul Constantinescu”, admis la finanțare prin granturile SEE și norvegiene

La aproape un an de la depunerea documentației, Consiliul Județean Prahova a anunțat că proiectul privind „Restaurarea, revitalizarea și punerea în valoare a obiectivului...

Liberalii i-au pus gând rău operatorului de salubritate care activează în Ploiești

Senatorul Iulian Dumirescu, președintele PNL Prahova și candidatul dreptei unite PNL-USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Prahova, al cărui slogan de campanie este „Prahova pe...

Primăria Telega vrea parc în loc de gaze la școală

După ce, prin HCJ 110/2020 privind asocierea CJ Prahova cu mai multe localități, au fost stabilite anumite investiții finanțate din bugetul județean, mai multe...