fbpx
-7.6 C
Ploiești
duminică, 17 ianuarie, 2021
Acasă Actualitate Pacificatorii ruși au menirea să nu admită soluționarea conflictului

Pacificatorii ruși au menirea să nu admită soluționarea conflictului

La 2 martie curent s-au împlinit 28 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. Conflictul armat din 1992 mai este numit „război moldo-rus” dat fiind sprijinul militar acordat forțelor separatiste de la Tiraspol de fosta armată a 14-a rusă dislocată în regiune, cu participarea mercenarilor cazaci și a unor detașamente de „voluntari” ruși, gen Rogozin. În plus, Acordul de încetare a focului a fost semnat de președinții Republicii Moldova și Federației Ruse. După atâția ani de la evenimentele sângeroase, diferendul transnistrean nu e soluționat până astăzi. Despre situația la zi, esența acelor evenimente și șansele reglementării diferendului discută Europa Liberă cu expertul Oazu Nantoi, deputat în legislativul de la Chișinău.

Europa Liberă: Dl Oazu Nantoi, pe 2 martie 1992, președintele Mircea Snegur semna aderarea Republicii Moldova la ONU, iar 2 martie a mai intrat în istorie și ca ziua declanșării conflictului armat de la Nistru. Atunci erați funcționar în aparatul prezidențial. Există șanse să fie apropiate cele două maluri, iar Republica Moldova să fie un stat suveran, independent și integru?
Oazu Nantoi: Da, până în 25 mai 1992 am fost în aparatul prezidențial șeful Direcției analiză politică. Dar când vorbim de apropierea malurilor trebuie să ținem cont de niște lucruri evidente. În primul rând, la 31 august 2019, Biroul de Reintegrare prezenta cifra de 382.861 persoane din stânga Nistrului cu acte de cetățeni moldoveni. Vorbind cu oamenii din stânga Nistrului, ei spun că în prezent acolo în genere locuiesc vreo 278 de mii de locuitori. Ultimul recensământ din 1989 dădea cifra de 750 de mii de locuitori. E vorba de un dezastru mai grav decât la noi. Toți agenții economici din stânga Nistrului sunt înregistrați la Chișinău și realizează operațiuni de export ca agenți economici loiali ai Republicii Moldova. În plus, dacă mergeți pe străzile Chișinăului, vedeți autoturisme cu plăcuțe de înregistrare transnistrene la orice instituție medicală sau magazin. Oamenii vin la shopping, servicii medicale mai calitative și, în acest sens tabloul respectiv confirmă un lucru evident: conflictul nu este intern și pacificatorii ruși de-a lungul Nistrului au menirea de a-l conserva artificial, de a nu admite soluționarea lui. În rândul al doilea, malurile demult au fost unite de lumea interlopă cu implicarea politicienilor corupți. S-a scris mult despre contrabandă în regiune, cu implicarea Transnistriei – a celor de la Kiev, de la Odessa și a celor de la Chișinău. E o rețea internațională de crimă organizată, unde Transnistria este un element foarte important, deoarece acest regim nerecunoscut este folosit în acest scop. Vă dau, de pildă, o situație absolut aberantă: la Tiraspol, pe adresa pereulok Truda 7 (stradela Muncii nr. 7 – N.M.) este înregistrată compania „Energocapital”, cu un singur angajat, iar la trei zile după, compania respectivă obține de la ANRE licența pentru livrarea energiei electrice la tarif nelimitat și începe a livra energie electrică pe malul drept. Noi, plătind pentru energie electrică, întreținem acest regim. Mai mult chiar, malul stâng nu achită pentru gazul consumat, pentru producerea energiei electrice și asta se transformă în datoriile Chișinăului.
Europa Liberă: Iar Rusia deseori ne dă din deget și spune că Republica Moldova este datoare?
Oazu Nantoi: În fiecare an, Curtea de Arbitraj de la Moscova înaintează pretenții Moldovei cu datorii de 270 și mai multe milioane de dolari. E ca sabia lui Damocles, ce atârnă din cârdășia dintre maluri și cei corupți de la Moscova. Vreau să vă spun că în timpul conflictului dintre Rusia și Georgia în presa rusă s-a scris că 40 la sută din sumele alocate de Kremlin pentru regiunea secesionistă Osetia de Sud rămâneau în buzunarele funcționarilor corupți de la Moscova. 40 la sută! Cu malul stâng situația e nițel mai civilizată – doar 20 la sută rămâne la Tiraspol din ceea ce se anunță, cu mare tam-tam, că Moscova susține regiunea. Prin urmare, nu este un conflict intern, între oameni, este un conflict artificial înghețat, malurile fiind, repet, demult unite de lumea interlopă cu implicarea politicienilor corupți de la Chișinău.
Europa Liberă: Între timp a fost creat acest mecanism internațional, formatul de negocieri „5+2”. Credeți că nu se cunoaște adevărata situație, reală, încât să se pună punct disputelor?
Oazu Nantoi: Recent s-au împlinit 18 ani de când, în februarie 2002, la Bratislava a fost creată Consfătuirea permanentă în problema reglementării conflictului transnistrean. Este o capcană pentru Moldova, unde marionetele de la Tiraspol sunt, chipurile, parte în conflict și vorbesc în numele populației din stânga Nistrului, iar Rusia și Ucraina sunt, chipurile, mediatori. Dar ce relații sincere sunt acum între Rusia și Ucraina? Și OSCE este mediator! Acest teatru al absurdului durează de 18 ani, această vacă stearpă a five plus two n-a dat nimic Moldovei, dimpotrivă situația a degradat sub paravanul politicii „pașilor mici”, iar regimul din stânga Nistrului s-a ales cu tot ce-i trebuie pentru a funcționa nederanjat de Chișinău.
Europa Liberă: Vă referiți la cedările care se fac de autoritățile statului în favoarea regimului de la Tiraspol?
Oazu Nantoi: Mai mult! Dacă consultăm Constituția Republicii Moldova (cine o mai consultă azi!), găsim un articol, conform căruia prioritățile politicii interne și externe ale Republicii Moldova sunt stabilite de parlament. Arătați-mi, vă rog, un document după 2005, adoptat în parlament și întitulat gen „Strategie de soluționare a conflictului din raioanele de est”. În 2011 am fost selectat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare ca și consultant al guvernului pentru elaborarea conceptului strategiei de soluționare a conflictului. Fiind motivat de importanța problemei, am scris acest concept, prima versiune, și am mers la un viceprim-ministru. Știți care a fost reacția? „Oazu, ce-ai scris tu, ce o să spună rușii?” I-am răspuns: „Eu trebuia să scriu ceva pe placul rușilor sau pentru ca problema să fie soluționată?”. L-am rescris de trei ori, dar au fost aruncate la coș toate variantele. Parlamentul, după 2005, niciodată n-a discutat, n-a adoptat nimic, nu a formulat problema reîntregirii țării. În opinia mea, ceea ce numim noi conflictul transnistrean e un conflict dintre proiectul de edificare a statului Republica Moldova în limitele hotarelor recunoscute de comunitatea internațională și interesele geopolitice ale Rusiei, plus interesele rețelei de crimă organizată ce implică politicieni de la Chișinău. Dacă legislativul ignoră această problemă vitală, eu presupun că o bună parte dintre aleșii poporului sunt oameni care joacă rolul de agenți de influență ai Moscovei. Nu există o majoritate care ar fi cu adevărat preocupată de soluționarea conflictului transnistrean. Pe durata existenței problemei n-am avut niciun precedent de a discuta la Consiliul Securității Naționale condițiile cu respectarea cărora Federația Rusă ar accepta să-și evacueze pașnic potențialul militar din stânga Nistrului.


Europa Liberă: Cum ați ajuns la o asemenea concluzie?
Oazu Nantoi: Profitând de tribuna parlamentară la 18 decembrie 2019, când s-au împlinit trei ani de la Congresul al XIV-lea extraordinar al PSRM și a fost ridicat în slăvi Dodon, noi, Blocul ACUM, am făcut o declarație prin care am cerut clar și răspicat PSRM să renunțe oficial la angajamentul de a federaliza Moldova, care există în toate documentele lor programatice.
Europa Liberă: Dar ei resping acum că ar fi promotorii ideii de federalizare a Moldovei…
Oazu Nantoi: Tot comportamentul lui Igor Dodon de când a fost ales președinte se explică printr-o singură ipoteză: unicul argument care-i atribuie lui valoare în fața lui Putin este angajamentul de a federaliza Moldova, conform scenariului Kozak-2. Și mai este un moment perfid: una era situația când Kozak a venit în 2003 la solicitarea lui Vladimir Voronin, și alta este în 2020, când există un război în Ucraina. Consultați site-ul lui Dodon și vă veți convinge ce a prezentat anul trecut la Conferința de Securitate de la München: precedentul Republicii Moldova poate fi aplicat și în alte conflicte, inclusiv în Ucraina, când va fi istovită în războiul hibrid.
Europa Liberă: Admiteți că totuși la nivelul forțelor politice poate fi găsit un consens național referitor la felul cum trebuie să fie soluționată problema transnistreană?
Oazu Nantoi: Care consens național? La 2 aprilie 2016, Dodon, încă nefiind nici candidat, merge la Comrat și declară că piciorul jandarmului român și tancurile americane nu vor călca pe pământ moldovenesc. După care obține acolo cu 98,89% din sufragii, ca în Coreea de Nord!
Europa Liberă: El acum spune „frații români”, când se adresează Bucureștiului…
Oazu Nantoi:  Da, „frații români”. Dar la recepția oferită de ambasada română vorbește de parteneriat strategic, cu o mică remarcă: „politică echilibrată”. Nu e clar?
Europa Liberă: După 30 de ani, Oazu Nantoi poate spune foarte clar dacă într-un timp previzibil poate fi propusă o soluție pentru problema transnistreană?
Oazu Nantoi: Am propus în 2003 „Strategia 3D”. Ulterior, cu Igor Munteanu, cu Vlad Socor am scris un nou document „Strategia 3D”. Un lucru care este mai puțin cunoscut: în 2003 am fost invitat la o conferință internațională în Varșovia sub auspiciile lui Zbigniew Brzezinski. Eram atât de mândru și de motivat, am pregătit un raport despre metodologia soluționării conflictelor înghețate, am fost aplaudat. Asta înseamnă demontarea dirijată univocă a structurilor anticonstituționale din stânga Nistrului cu asistență internațională în parteneriat cu Ucraina, cu garanții pentru populația din stânga Nistrului. Dar, vorba Bibliei: să nu stricăm orzul pe gâște. Gâștele noastre găgăiesc continuu în parlament, acoperind furturi și trădări.
Europa Liberă: Dar chiar credeți la modul serios că Dodon și Putin au discutat acest subiect, că ar exista ceva pus la cale tacit, de care să nu cunoască opinia publică?
Oazu Nantoi: Dacă analizăm migălos site-ul Kremlin.ru, tot ce este publicat pe site-ul oficial al lui Vladimir Putin despre prima vizită oficială a lui Igor Dodon, rezultă univoc că Dodon și-a asumat angajamente de a realiza „planul Kozak-2”, iar Putin n-a uitat să menționeze că Rusia este gata să fie garant al înțelegerilor ce vor fi atinse. Ce înseamnă garant? Ostașul rus pe teritoriul Republicii Moldova, iată garanțiile în versiunea rusească.
Europa Liberă: Deci Moscova prin Transnistria împiedică apropierea Moldovei de UE?
Oazu Nantoi: Este absolut clar că Moldova n-are nicio șansă să devină membră a UE, fie și peste 20 de ani, dacă nu soluționăm acest conflict. Apropo, și Unirea nu știu cum o să o realizăm.
Europa Liberă: Dar liderii de la Tiraspol au vocea lor de sine stătătoare sau ideea că ei sunt ghidați mereu de Kremlin e cea mai plauzibilă?
Oazu Nantoi: Știți care e situația? Când președintele Republicii Moldova îl felicită pe Vadim Krasnoselski cu alegerea sa în funcția de lider al regiunii separatiste – e un lucru strigător la cer. Se știe că în 1939 și Stalin îl felicita pe Hitler cu o anumită ocazie. Chiar dacă noi nu suntem de acel calibru, slavă Domnului, însă e o mizerie și o degradare. Atunci când în ziua de 3 noiembrie anul trecut Dodon, împreună cu Krasnoselski, comemora Ziua Unității Naționale a Federației Ruse, prin asta el a scuipat în mormintele celor care au luptat pentru integritatea țării.
Europa Liberă: Dar Dodon zice că prin aceste gesturi vrea reconciliere între cele două maluri ale Nistrului…
Oazu Nantoi: Igor Dodon poate să zică orice, suntem sătui de gesturi. Vadim Krasnoselski este o nulitate, o marionetă în anticamera lui Victor Gușan, oligarhul de la Seriff. Să ne fie clar, lui i se permite să se plimbe în țarcul cetății de la Bender, dar este o nulitate. Și când Dodon se poziționează alături de această nulitate, coboară la nivelul lui. Și atunci despre ce „voce de sine stătătoare” poate fi vorba? Despre care gesturi de conciliere, atâta timp cât pacificatorii ruși au menirea să nu admită soluționarea conflictului? Șopârla când se vede în pericol de a fi prinsă, se leapădă de coadă și scapă. Noi când ne vom lepăda de această coadă separatistă, când vom scăpa de aceste șopârle „pacificatoare”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

REGULI DE IGIENĂ CARE-ȚI SALVEAZĂ VIAȚA

În ultimele luni panica s-a instalat cu rapiditate peste tot în lume din cauza unui inamic invizibil, cunoscut ca noul corona-virus sau, după numele...

Povestea europenilor răpiţi de africani

Tragedia comerţului transatlantic cu sclavi africani, care s-a desfăşurat între secolele XVI şi XIX, a primit multă atenţie şi a fost larg condamnată. Cam...

Ce (nu) a reușit să facă Alexandr Stoianoglo într-un an de mandat

Pe 29 noiembrie 2019 Igor Dodon semna decretul de numire a lui Alexandr Stoianoglo în funcția de șef al Procuraturii Generale. Unii colegi și...

Șumudică nu o are mică!

Gura. Șumudică n-a avut niciodată gura mică. Dar nu cred că atunci când l-a adus cineva la vreun club, l-a luat direct de pe...

Petrolul Ploiești / Achiziții și un nou antrenor secund

Petrolul Ploiești se pregătește la turație maximă pentru reluarea campionatului Ligii a doua la fotbal. Elevii lui Viorel Moldovan au început cu un stagiu...