21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Orice victorie e posibilă cât lumina de la capătul tunelului nu s-a...

Orice victorie e posibilă cât lumina de la capătul tunelului nu s-a stins

Așadar, la capătul celor două săptămâni de campanie electorală, de astă dată vădit mai murdară și chiar abjectă pe alocuri, decât în primul tur, Republica Moldova s-a ales cu un nou președinte. Lidera PAS a câștigat detașat alegerile prezidențiale, cu un avans procentual impunător față de dublul contracandidat al său, un scor chiar mult mai mare decât și-l visa pro-rusul Igor Dodon. Astfel Maia Sandu este nu numai prima femeie președinte român, dar și primul președinte de la Chișinău votat de un număr atât de mare de alegători – 943.486 de cetățeni. După contabilizarea tuturor proceselor verbale, CEC a anunțat rezultatele oficiale ale turului doi: Maia Sandu a obținut 57,75%, iar Igor Dodon 42,25%. Este o victorie multașteptată a mai multor basarabeni decât cei aproape un milion de votanți pentru Maia Sandu. Cât de mult se va lăsa așteptată schimbarea pentru care au girat cu votul lor?

O VICTORIE CU ADEVĂRAT ISTORICĂ
Dacă primul tur de scrutin a lăsat impresia de unul lipsit de vlagă, cel de-al doilea se arăta unul aparent lipsit de relevanță. Și nu numai pentru că cei doi candidați nu au acceptat dezbaterile directe, ceea ce se credea că ar putea deziluziona electoratul pro-european și avantaja pe candidatul pro-rus, dar și pentru că ambiguitatea opțiunii alegătorilor celor doi deja foști candidați cu scoruri mai relevante, Renato Usatîi și Violeta Ivanov dădea frisoane pro-europenilor. Peste toate acestea suprapusă agresivitatea lui Dodon, care a realizat că poate pierde pe 15 noiembrie alegerile și s-a dedat unor atacuri fără nici un scrupul – învinuiri absolut nefondate și aberante la adresa contracandidatei sale, minciuni și falsuri cu nemiluita, trișări grosolane, furturi, corupere nedisimulată, utilizarea resurselor de stat, alte încălcări evidente, toate pentru a forța o victorie furată. Miza ce trebuia să-i aducă plusvaloare scorului din turul I erau raioanele de est – se aștepta ca Transnistria să înregistreze peste 30 de mii de voturi pentru Dodon (dar nu a obținut decât puțin peste 26 de mii). Alte peste 30 de mii din Federația Rusă, unde nu existau observatori, iar asupra moldovenilor de acolo s-au exercitat mai multe constrângeri și condiționări, predominând promisiuni de amnistie migrațională și legalizare a șederii în Rusia. Ceea ce s-a soldat cu și mai puține voturi. „Misionarii” săi în Găgăuzia au fost și ei obligați să intensifice propaganda prin constrângeri – profesorii și medicii de aici au fost obligați să fotografieze buletinele de vot pentru a demonstra cu cine au votat. Nu și fără mobilizarea pe intern, cu preoți din Mitropolia Moldovei, cu 22 de președinți de raioane și 400 de primari chemați la picior de Dodon la președinție și obligați să îndemne cetățenii să voteze pentru el sub lozinca manipulatoare „Nu vom admite haosul și destabilizarea în țară. Nu vom permite dezbinarea societății noastre”. Toate acestea strecurau suspiciuni la o surpriză neagră.
De cealaltă parte, Maia Sandu se baza preponderent pe voturile din străinătate. Era de dorit o dublare a celor 150.000 de voturi din diasporă, ceea ce părea mai dificil de crezut – la scorul impunător din primul tur puteau surveni reacții negative, deplasarea la urne fiind prea costisitoare și lumea să nu mai vină la vot în același număr. Dar toate acestea s-au spulberat în chiar dimineața de duminică, când la secțiile de vot din străinătate au început a crește cozile, iar pe intern, din oră în oră se constata un aflux de votanți față de primul tur, la ora de bilanț fiind înregistrată o prezență de peste 52%. Până la urmă victoria candidatului pro-european a fost asigurată și pe intern, cu un scor de 51,03%, și în capitală, cu 59,70%, candidatului pro-rus revenindu-i respectiv 48,97% și 40,30%. Meritul incontestabil al celor peste 260 mii de alegători din diasporă sunt nu numai cele 92,86% pentru Maia Sandu, de a-i fi asigurat liderei PAS diferența de peste 15 puncte procentuale, ci și de a fi dat un puternic semnal celor indeciși din republică de a ieși la vot în a doua jumătate a zilei și că schimbarea e posibilă, chiar și fără revoluție în stradă. Iar guvernarea socialistă nu e neapărat să dureze opt ani, ca și cea comunistă.

ÎNFRÂNT, DODON TOT LA GHIDONUL GUVERNĂRI SE VREA
„Începe o nouă etapă în dezvoltarea Republicii Moldova; sunt gata să fiu în dialog cu toți pentru a lua decizia cum ne mișcăm mai departe. Nouă nu ne trebuie în țară gălăgie și destabilizare. Calculele noastre arată că noi învingem în țară cu o diferență foarte mare, care ar putea acoperi voturile din diasporă”, au fost primele declarații ale președintelui încă în funcție îndată după închiderea secțiilor de votare în cadrul unui briefing susținut la sediul PSRM. Vizibil iritat și debusolat, acesta a mulțumit cu jumătate de gură „tuturor cetățenilor Republicii Moldova care au participat la alegeri”, dar mai accentuat angajaților instituțiilor de stat (CEC, secțiilor de votare, colaboratorilor organelor de drept), „care au făcut tot posibilul și au asigurat un scrutin, în opinia noastră corect, liber și democratic”. Toate acestea din „fiecare ipostază” pe care credea că o are – de președinte, de candidat și de „președinte și candidat la funcția de președinte” (?!). După care a părăsit sediul pentru toată noaptea, iar cu el și fruntașii socialiștilor, membrii staff-ului său electoral. Lăsând jurnaliștii fără răspuns la întrebarea „Cu ce scop a aterizat la Chișinău, chiar la acea oră, un avion rusesc privat – să aducă noi întăriri pentru „a da la bot” adversarilor politici, cum chemase Dodon în ultima zi de campanie, la un miting de câteva mii de susținători din centrul Chișinăului (în plină pandemie!), sau să-l evacueze în direcția Ianukovici?”
Potrivit unor surse din chiar interiorul PSRM, noaptea de duminică spre luni a fost una de priveghi pentru socialiști. Scenarii din cele mai năstrușnice s-au avansat sub presiunea înfrângerii usturătoare. Unul dintre ele presupunea ca Igor Dodon să-și anunțe demisia până CEC să anunțe rezultatele definitive și să le transmită CC pentru validare, iar spicherul Greceanîi, care în asemenea situație ar asigura legal interimatul, să trimită în demisie Guvernul Chicu și să-l înainteze pe Dodon ca premier, acesta urmând să formeze un guvern minoritar socialist. Două lucruri l-au pus în gardă pe liderul socialist: în primul rând, asemenea precedent ar putea fi declarat de CC neconstituțional, iar în al doilea, nu este sigur de comportamentul celor de la noua Platformă-Convenție „Pentru Moldova”. Așa că a doua zi a ieșit cu o nouă avertizare: „O felicit, preliminar, pe Maia Sandu. S-a încheiat doar o partidă, iar cea care urmează va fi și mai interesantă. Republica Moldova este țară parlamentară. Eu inițiez discuții de astăzi cu fiecare fracțiune, pentru a înțelege care sunt viziunile. Avem de adoptat bugetul, politica fiscală, de aceea noi trebuie să evităm o criză politică gravă”, a declarat Igor Dodon. Doar că nu se știe din ce „ipostază” – de premier (?!), de președinte în funcție încă sau deja de lider oficial al PSRM, după ce ortacii săi i-au cerut să revină la conducerea partidului (că în toți acești patru ani nu a fost tot liderul lor neformal?). Solicitare făcută la obișnuita ședință de luni, doar că de astă dată nu cu spicherul și premierul, ci cu cei 37 de deputați socialiști din parlament. În plus, inspirat probabil de exemplul lui Tramp, a mai declarat că va „apăra votul celor care au votat pentru el” la CEC și instanțe de judecată, unde va contesta multiplele încălcări, mai ales în diasporă.
DE LA „E VREMEA OAMENILOR BUNI” LA „PENTRU O MOLDOVĂ MAI BUNĂ”
Felicitările care au curs gârlă încă de cu miezul nopții, atât din afara republicii (primul fiind europarlamentarul Dragoș Tudorache, apoi președinții României, Klaus Johannis, și cel al Ucrainei, Volodimir Zelenski, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și Donald Tusk, ex-președintele Consiliului European, Cancelarul Germaniei Angela Merkel, lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, și chiar președintele Vladimir Putin ș.a.), cât și de la liderii politici locali (Andrei Năstase, Pavel Filip, Andrian Candu și chiar primarul Ion Ceban și premierul Ion Chicu, dar și o mulțime de simpli susținători), par să nu o fi amețit pe lidera PAS. Câștigătoarea alegerilor de duminică a promis luni că va căuta să unească societatea. „Vreau ca astăzi să nu vorbim despre învingători și învinși, ci despre o societate unită care lucrează pentru o Moldovă mai bună”, a declarat Maia Sandu în prima ei conferință de presă în calitate de președinte ales. Dar cum poate fi ea edificată, când clasa politică este net restanțieră față de electoratul, care, de astă dată a fost la înălțime. „Cetățenii își doresc alegeri anticipate pentru că actualul Parlament a demonstrat că nu lucrează pentru oameni”, a mai declarat ea în primul său interviu pentru „Euronews”, precizând că unii dintre deputați sunt încă implicați în dosare de corupție, contrabandă. Firește, alegerile anticipate pe urmele fierbinți ale scrutinului prezidențial ar putea schimba, nu și fără riscuri, mult calitatea componenței unui nou legislativ. Dar cum va reuși Maia Sandu să identifice soluția legală a dizolvării lui sau măcar a instaurării unui nou guvern? Conform Constituției, dacă Parlamentul nu se întrunește timp de trei luni, președintele îl poate dizolva. Ultima ședință a legislativului de la Chișinău a avut loc pe 11 septembrie și poate fi dizolvat numai după 11 decembrie, un scrutin parlamentar anticipat fiind posibil în cel mult trei luni de la dizolvare. Pavel Filip a venit chiar luni cu un apel către partidele parlamentare „autentice” și un plan anti-criză – lupta cu pandemia, reformarea justiției, relansarea economiei și organizarea de alegeri libere și corecte. „Avem nevoie de o foaie de parcurs care să readucă țara pe linia de plutire și să o scoată din criza profundă în care a intrat”, a punctat liderul PD. Actuala clasă politică din parlament trebuie curățată prin izolarea celor care au tot migrat dintr-un partid în altul, prin interzicerea traseismului, condamnarea practicilor vicioase în politică și abia după asta să avem alegeri parlamentare anticipate libere și corecte, în toamna lui 2021, crede Filip.
La două zile de la scrutin și deputații care s-au reunit în platforma „Pentru Moldova” insistă: fie Parlamentul este dizolvat, fie acesta se convoacă și „ajunge la un consens în numele țării”. Întâmplător sau nu, declarația vine la doar o zi distanță de la apelul lui Dodon de a iniția consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru „evitarea unei crize politice”. Pe de lată parte ei consideră „că orice înțelegeri secrete, care urmăresc păstrarea cu orice preț a mandatelor de parlamentar, influența și puterea, nu au nici un sens și nu pot fi sprijinite de societate”.

CE NE-AR ADUCE ALEGERILE ANTICIPATE?
Europarlamentarul Rareș Bogdan, la scurt timp după închiderea secțiilor de vot, a declarat că victoria Maiei Sandu se datorează inclusiv celor 17 % ale lui Renato Usatîi. Greșit. În toate cele trei raioane și orașul Bălți, unde liderul „Partidului Nostru” s-a plasat pe primul loc în primul tur, alegătorii lui au dat prioritate pro-rusului Dodon. Și dimpotrivă, Orheiul a votat cu Maia Sandu în proporție de peste 70 la sută, chiar dacă Violeta Ivanov nu și-a chemat votanții să o susțină, iar Ilan Shor a lansat un apel de a bloca turul doi. De astă dată victoria aparține, oricât am specula cu partidele și liderii acestora, unui electorat ce s-a trezit din hibernare, însetat de un viitor mai bun și sătul de mafia clanurilor politice corupte, de politicieni amorali și trădători ai interesului național. Și acelui „electorat paralel” pe care l-a insultat chiar șeful statului Igor Dodon, căruia nu i-a fost „în paralel” de viitorul patriei și a părinților, rudelor rămase acasă, precum și o eventuală perspectivă de a reveni acasă. În număr de peste 260.000 de persoane, ei au asigurat, după cum spuneam în capul acestor rânduri, decalajul impunător în favoarea Maiei Sandu, dar și au dat un semnal de bun augur celor cuprinși de somnul indiferenței. S-ar putea că anume acest semnal, pe urme cât mai proaspete, să răstoarne, într-un eventual scrutin parlamentar anticipat, toate premonițiile sondajelor care ne prezic un viitor nou legislativ pestriț și cu interese contradictorii. Desigur cu excluderea unei organizări atât de proaste cum a „reușit” actualul CEC, cu un MAEIE mai lucid și mai insistent, cu oameni și organe ale MAI mai operative și integre, care de ani buni „investighează” aceleași încălcări în scrutinele de toate nivelele, fără a mai raporta sancționarea celor ce se fac vinovați. Abia în aceste condiții am reuși să visăm la o reformă a justiției, care ne va da bătăi de cap încă mulți ani.
Actuala victorie a Maiei Sandu și a electoratului basarabean ne-a demonstrat că e posibil și când lumina de la capătul tunelului abia licărește.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...