fbpx
21.3 C
Ploiești
vineri, 14 august, 2020
Acasă Actualitate Ori te conformezi, ori taci

Ori te conformezi, ori taci

În societatea germană, libertatea de opinie e tot mai puţin agreată, lăsând loc unei gândiri uniforme, periculoase. Democraţia îşi sapă astăzi singură groapa, constată Christoph Hasselbach, redactor la Deutsche Welle.

 

„Nu sunt de acord cu ceea ce spuneţi, dar sunt dispus să lupt până la ultima suflare pentru dreptul dumneavoastră de a o spune” – un cunoscut citat aparţinând celebrului scriitor şi iluminist francez Voltaire, de care ar face bine să ţină cont şi cei care au perturbat discursul co-fondatorului Partidului Populist de Dreapta AfD, Bernd Lucke, susţinut la Universitatea din Hamburg. Căci acest citat descrie însăşi esenţa democraţiei: libertatea de opinie.
Acest principiu democratic este astăzi mai ameninţat în Germania, decât s-ar crede. E drept că, în Germania, cine susţine anumite poziţii care se abat de la aşa-numitul mainstream nu ajung în închisoare. Formal există dreptul la libertatea de expresie. Acest drept este ameninţat însă prin ostracizarea de către societate sau cel puţin de către acea parte a societăţii care dă tonul.

Tocmai universităţile!
Cazul lui Bernd Lucke este unul extrem. Nu subiectul prelegerii sale pe teme economice, pe care a trebuit s-o întrerupă de două ori, continuând-o doar sub protecţia poliţiei, a fost cu adevărat motivul. Activiştii dezlănţuiţi au fost motivaţi de faptul că Lucke este unul din fondatorii AfD. Numai că el a părăsit deja de multă vreme formaţiunea tocmai pentru că aceasta o virase mult prea spre dreapta. Potrivit demonstranţilor, Lucke n-ar trebui să mai aibă voie să vorbească în public, indiferent pe ce temă.
Într-o situaţie similară s-a aflat de curând şi fostul ministru federal de interne, creştin-democratul Thomas de Maiziere. Prelegerea sa de la Universitatea din Gottingen a trebuit anulată în urma unei acţiuni de protest a unor militanţi de stânga. Dacă nici universităţile nu sunt un loc de dezbateri libere, atunci unde am ajuns?
Gradul de toleranţă al opiniei liber exprimate scade continuu, după cum arată mai multe sondaje. Astfel o clară majoritate a celor chestionaţi e de părere că, în cazul unor teme anume, e indicat să se chibzuiască foarte bine înainte de a spune ceva. Altfel persoana respectivă se va confrunta cu excluziune socială şi izolare în rândul colegilor, în cercul de prieteni, între vecini. Şi o ascensiune în cariera profesională devine astfel imposibilă.
Şi care ar fi aceste teme sensibile? Potrivit sondajelor menţionate, principala temă este migraţia. Un exemplu grăitor sunt aşa-numitele operaţiuni de salvare a refugiaţilor din apele Mediteranei, context în care cu uşurinţă o persoană este declarată drept lipsită de omenie, dacă manifestă chiar şi cel mai mic semn de îndoială privind motivul intervenţiei. Ori se ştie că salvarea refugiaţilor nu este întâmplătoare, devenind parte a unui bine organizat trafic de persoane din Africa spre Europa. Până şi ministrul federal de interne, Horst Seehofer, a cotit-o susţinând preluarea refugiaţilor salvaţi pe mare. Aceasta înseamnă ceva pentru un politician cu un trecut de rebel ultraconservator în interiorul partidelor unionale CDU/CSU.

Ne punem singuri cătuşe
Reguli nescrise şi la fel de rigide sunt valabile şi pentru alte subiecte sensibile, de pildă, când e vorba de modificările climatice. Dacă cineva menţionează prudent că ar fi poate bine să ţinem cont şi de aspectele sociale pe care le implică o schimbare radicală a stilului nostru de viaţă, devine foarte suspect, bănuit că neagă practic dramatismul situaţiei. Iar cine susţine că se hrăneşte cu carne, zboară la distanţe lungi cu avionul şi conduce un SUV, fără mustrări de conştiinţă, pierde orice acceptanţă ca persoană publică. Ecologişti radicali, precum Roger Hallam, co-fondatorul mişcării „Extinction Rebellion”, sau căpitanul vasului de salvare a refugiaţilor SeaWatch-3, Carola Racken, au voie, în schimb, să pună sub semnul întrebării democraţia ca formă de stat, fără a se teme de o excluziune socială.
Nu există, bineînţeles, o listă cu opinii tabu. Şi totuşi toată lumea le ştie. Cei mai mulţi oameni evită conştient în discursul public să depăşească graniţele impuse de Zeigeist – de spiritul vremii. Iar acest lucru este fatal. Ne punem singuri cătuşe. Uităm că democraţia se bazează pe controverse, pe diversitate şi libertatea de expresie. Dacă tot mai mulţi dintre cei care în gândire se abat de la mainstream, se tem să-şi spună deschis părerea, societatea va intra într-o letargie. Astfel societatea îşi va autoanula, în final, principalul drept fundamental al democraţiei: libertatea de exprimare – chiar şi a unor păreri incomode.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Pod nou peste Dâmbu

La propunerea primarului Adrian Dobre, Consiliul Local Ploiești a aprobat documentația tehnică, faza DALI (documentație de avizare a lucrărilor de intervenție) și indicatorii tehnico-economici...

România a solicitat 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că a cerut oficialilor Uniunii Europene 10 milioane de vaccinuri anti-Covid-19, în momentul în care acesta va intra pe...

Șapte polițiști depistați cu Covid-19

Șapte polițiști depistați cu Covid-19 Inspectoratului Județean de Poliție Prahova a anunțat că, în urma testării, au fost confirmate șapte cazuri de infectare cu virusul...

PSD, Pro România și PPUSL au format Alianța pentru Prahova

Ceea ce la început circula „pe surse” s-a adeverit întrutotul. PSD, Pro România și PPUSL (fostul PUR al lui Dan Voiculescu) au format „Alianța...

Recoltă slabă de grâu în acest an

Producția medie la grâu în acest an extrem de secetos este de 2,9 tone/ha, în scădere cu 40% față de 2019, când regimul precipitațiilor...

S-a ales cu dosar penal pentru un briceag

Tânărul a fost depistat de polițiștii Secției de Poliție nr. 2 Ploiești într-un parc situat în zona de nord o municipiului. La vederea patrulei...