7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviuOrganele de urmărire penală mângâie pe cap grupările criminale

Organele de urmărire penală mângâie pe cap grupările criminale

Singura cale prin care Republica Moldova se poate debarasa de grupurile mafiote e să insiste cu pedepsirea politicienilor corupți. Nicu Popescu a prezentat la sfârșitul lui iunie miniștrilor de externe și afacerilor europene ai statelor membre UE realizările Moldovei: 3 din cele 9 recomandări realizate în totalitate, alte trei – în proporție de 50%. Progrese bune avem și la reforma justiției, dar mai puțin bune la capitolul luptei împotriva corupției și a criminalității. Despre acestea din urmă, în interviul cu Ștefan GLGOR, președintele Partidului Schimbării.

Vocea Basarabiei: Partidul Schimbării este o formațiune politică de centru-dreapta, condusă de avocatul Ștefan Gligor. Această formațiune și-a început activitatea acum…
Ștefan Gligor: …mai mult de 2 ani. Noi ne-am înregistrat înainte de campania electorală parlamentară din 2021 cu scopul de a o folosi ca platformă electorală și de lansare a proiectului.
VB: Mai mulți lideri ai partidelor extraparlamentare ați fost invitați la președinție. Cât de utile vi se par aceste întâlniri? Nu ar trebui extins numărul partidelor participante la aceste discuții?
Șt. Gl.: Ar trebui sau nu extins numărul partidelor trebuie să decidă Maia Sandu. Președintele Republicii Moldova are obligația să consulte societatea, inclusiv partidele politice parlamentare, extraparlamentare, care fac parte din viața politică, sunt vizibile, desfășoară activitate, au susținători și mesaje. Când vom fi întrebați, ca partid politic, dacă agreăm sau nu includerea altor partide vom răspunde părtinitor, căci suntem concurenți. Însă asta nu poate anula consultările între partidele proeuropene. Întotdeauna e bine să fie consultate toate forțele proeuropene, care militează pentru statul de drept, ordine, democrație ș.a.m.d. Întrebarea este câte din formațiunile consultate acum sunt pe bune partide politice bine intenționate?
VB: Dar ar putea cineva să nu fie bine intenționat?
Șt. Gl.: Cu certitudine. Orice societate trebuie să știe să discearnă grâul de neghină. Ori noi, ca societate, nu ne-am descurcat bine la acest capitol, am avut atâtea precedente când societatea a făcut mize false. Dacă mă invită pe mine Președintele Republicii Moldova, în postura de lider al Partidului Schimbării, accept invitația prin poziția instituției, autorității, expresiei suveranității, purtătoarea căreia e Maia Sandu la moment. Și vin să expun opinia partidului, a colegilor, a mea privind situația din republică. Nu pot spune că simpatizez alte partide prezente în acest proces de consultare. Dar nu contează simpatiile mele – dacă dna președinte a considerat necesar să invite, are niște argumente pe care poate nu le cunosc. Eu accept invitația în speranța să-i aduc la cunoștință niște realități dure față de care statul nu ia atitudine. În discursul meu am spus niște lucruri foarte simple, dar tot ce s-a discutat la ședința precedentă a ajuns la serviciile speciale ale Federației Ruse. De aceea am spus clar că voi vorbi selectiv și informațiile operative ce le dețin la moment și consider că nu e oportun să ajungă la urechile serviciilor străine nu le voi pronunța.
VB: Dar cum au ajuns?
Șt. Gl.: Nu cunosc cum, dar au ajuns cu lux de amănunte prin tot felul de interpuși. Am reiterat că nu s-a schimbat nimic în sensul curmării activității ilegale de corupere a alegătorilor, a cetățenilor de către organizația criminală „ȘOR” și altele criminale. Declararea Partidului „ȘOR” ca neconstituțional nu a rezolvat problema lui și nu putea din start să o rezolve. Partidele sunt persoane juridice fondate de persoane fizice, activitatea contrară prevederilor Constituției și ordinii constituționale o desfășoară liderii de partid, Biroul politic executiv al PP „ȘOR”, membrii Consiliului național ș.a.m.d. Atunci când radiezi, declari neconstituțională persoana juridică, dar dacă nu reglementezi consecințele de limitare a activității și implicării politice a persoanelor care au desfășurat activitatea, nu rezolvi problema. Persoanele fizice, care prin decizii colective, prin acțiunile lor sfidează ordinea constituțională. Avem un paradox: ANI, pentru niște încălcări formale comise de primari, le interzice să candideze la viitoarele alegeri locale pe 2-3ani, iar fondatorii partidului declarat neconstituțional pe motivul sabotării ordinii constituționale prin activități infracționale e pedepsit prin lichidarea persoanei juridice, dar nu și prin interdicția de a desfășura activitate politică. Nu e un absurd juridic? Cum s-a ajuns la așa hotărâre a Curții Constituționale? Din cauza impotenței organelor de urmărire penală, care corcolesc, gâdilă, mângâie pe cap majoritatea membrilor organizațiilor criminale din republică.
VB: Dar acestea sunt câteva instituții, putem să le amintim?
Șt. Gl.: De ce nu? Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție, Procuratura Anticorupție, Procuratura Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care în general s-a pierdut, nu se mai aude nimic de ea.
VB: PCCOCS pare că există, vorbesc despre ea comunicatele de presă difuzate zilnic?
Șt. Gl.: La noi pare că toate există, dar eu cunosc mai multe decât vă spun – situația e din gravă spre foarte gravă. Și nici dna Drăgălin, nici cei de la PCCOCS n-au făcut mare lucru ca ea să se schimbe. Aceste lucruri le-am spus pe față dnei președinte, consider important să fim sinceri atunci când ne întâlnim, dacă consultațiile sunt făcute pentru a înțelege mai bine problemele care urmează a fi rezolvate și cum urmează a fi rezolvate. Noi nu putem să mimăm niște discuții de dragul politeții. Cunoaștem că finanțarea ilicită a existat, salariile coordonatorilor PP „ȘOR” au fost mărite, cunoaștem că partidul PP „ȘOR” s-a reorganizat înainte de a fi scos în afara legii – și-a pus ouăle în mai multe coșuri și recent Ilan Shor a și declarat că va crea un bloc electoral.
VB: Se spune că Shor e finanțat la greu de Kremlin. De ce se crede că Moscova i-ar oferi bani?
Șt. Gl.: Pentru că există aceste informații la nivel operativ. Vedem propaganda rusă, principalele canale media de stat îl prezintă pe Shor și PP „ȘOR” ca fiind principalul partid de opoziție din Republica Moldova. Știu sigur, cu acordul Moscovei deputați din PSRM au fost extrași și transferați către PP „ȘOR”, pentru că miza principală a Federației Ruse și a FSB-ului la Chișinău este acum Ilan Shor, iar PSRM e un fel de asistent al PP „ȘOR”, fiindu-i sistată finanțarea. Ar visa socialiștii la un alt episod Bahamas, dar acum problema e că sunt pe rol de partid asistent.
VB: Dar de ce Moscova l-ar fi identificat anume pe Shor ca politicianul care poate fi folosit?
Șt. Gl.: Pentru că e omul fără niciun fel de scrupule, care are cel mai mult de pierdut și de aceea el nu va ezita să manipuleze și să prostească cetățeni vulnerabili, săraci, inclusiv manipulați de propaganda rusă. Și pentru că Shor arde de dorința să-și rezolve problema – să ajungă la guvernare și să-și închidă dosarele penale, să revizuiască sentința de condamnare.
VB: Ajuns la guvernare, ar putea ușor să o revizuiască? S-a mai schimbat situația, nu?
Șt. Gl.: Foarte simplu. Plahotniuc cum a reușit prin controlul organelor de urmărire penală și a justiției să acopere „Laundromatul”, jaful bancar și contrabanda care se cifra la miliarde de euro pe an? Eu am informații – contrabanda cu țigări decurgea în România, a decurs și în Ucraina, s-au extins ai noștri. Care-i problema, cine i-ar încurca? PAS a adoptat legea separatismului, vă amintiți? Și câți din stânga Nistrului au fost vizați de urmăriri penale? Victor Gușan și Ilia Kazmalî, care controlează cap-coadă holdingul „Sheriff”, și-au sporit vânzările în comparație cu 2021 de 4 ori și sunt bine-mersi? Poți să arunci praf în ochi cetățeanului simplu, dar fapta trebuie să vorbească pentru tine. Azi PAS nu are nici curaj, nici capacitate, intuiesc eu, să se ocupe pe bune de separatismul și contrabanda din Republica Moldova, de influențele ce vin din stânga Nistrului. Preferă mai mult să se înțeleagă ca să avem în perioada asta de criză energie electrică mai ieftină. Dar companiile din stânga Nistrului sunt practic monopoliste în tot ceea ce ține de materialele de construcție și se îmbogățesc enorm pe spinarea noastră. Mergeți la vreun magazin de materiale de construcție să cumpărați 10 cărămizi produse pe malul drept, n-o să le găsiți.
VB: Pentru că toate materialele de construcție se produc în stânga Nistrului?
Șt. Gl.:  Pentru că MACON (Combinatul de Materiale de Construcții din Chișinău – n.r.) a fost falimentat prin tarifele la gaz, iar producerea de cărămidă în Transnistria înflorește pe gaz practic gratuit. Noi ne-am sabotat, ne-am omorât economia, am fost mega-ignoranți. Poate azi „Lafarge” (Uzina de ciment din Rezina, malul drept – n.r.), cu gaz la preț de 29 lei, mai nou și de 18 lei, concura cu Uzina de ciment din Râbnița de pe malul stâng? Acesta e dumping deschis, acoperit de statul Republica Moldova. La ce bun a mai fost adoptată Legea monopolului fiscal, dacă mecanismul de implementare a monopolului fiscal se face prin hotărâre de guvern, iar hotărârea nu a mai fost adoptată. În rezultat Compania transnistreană „BPM” de producere a metalului laminat, mai având monopolul asupra vânzării producției Uzinei de ciment și Uzinei metalurgice, a devenit miliardară. Dacă cineva din PAS ar vrea să accepte o dezbatere și să mă convingă că aceasta este o economie liberă, chiar aș dori să-l cunosc pe acel curajos. Asta este o catastrofă, este o rușine națională. Si PAS trebuie să aplece capul, să-și presoare cenușă pe cap și să-și ceară iertare de la oameni că au administrat situația atât de prost.
VB: Și cine ar veni în loc ca să o administreze mai bine?
Șt. Gl.: Partidul Schimbării. Promovăm activitate politică zilnică, vom avea candidați. Am agreat prealabil o decizie de implicare în alegerile din municipiul Chișinău. Avem candidat la Bălți, urmează să fie aprobat de Consiliul național. Recent Simion Tătaru, primarul de Rezina, a depus cerere de aderare la Partidul Schimbării și a fost ales în funcția de vicepreședinte al organizației teritoriale Rezina. Este un om extraordinar, un exemplu de primar pentru toată republica și sunt mândru că avem un membru atât de competent, profesionist și patriot.
VB: Dar vă trebuie 898 candidați, câte primării există. Apoi candidați pentru consilii raionale…
Șt. Gl.:  Suntem într-o competiție absolut inegală cu mai multe partide care sunt fațada crimei organizate, care au la dispoziție milioane de dolari, bugete imense.
VB: De unde și cum vin banii aceștia în Moldova?
Șt. Gl.: Vin din stânga Nistrului, unde există sume imense de valută în numerar. Frontiera administrativă între cele două maluri este absolut transparentă, nu e nicio problemă să aduci 10 kilograme de dolari o dată pe săptămână. Când au fost ridicate milioane în urma perchezițiilor, PP „ȘOR” a doua zi aducea pensionarii cu taxiul la proteste. Asta vorbește de faptul că pentru ei acele milioane de lei n-au fost un impediment. Se vorbește de sume mult mai mari și asta o recunosc într-un fel și reprezentanții PAS că organele de urmărire penală n-au știut să identifice exact sursa de finanțare. Cei din opoziția parlamentară sunt foarte versați în aranjarea diferitelor scheme de transportare a banilor ilegali pentru finanțarea partidelor politice. În situația aceasta riscăm să avem niște alegeri locale dezastruoase, la care cetățenii noștri pur și simplu vor fi cumpărați precum ceapa la piață. Sumele vor fi, probabil, în jur de 1.000 de lei per vot, va fi cumpărată masa critică de voturi. Ori ei au acces la resurse foarte mari, iar masa critică, cum a fost în Găgăuzia, va fi cumpărată ușor cu mia de lei. Printre altele, una din măsuri care intenționează să o adopte parlamentul este înăsprirea pedepselor pentru coruperea alegătorilor în alegeri. Sper să reușească până la alegerile locale să fie înăsprite aceste pedepse, să fie gândite componențele de infracțiune, dar asta, credeți-mă, nu e suficient. Când coruperea are loc în 900 de localități, sincron, în aceeași zi, cred că riscăm să pierdem repetat alegerile locale în toată Găgăuzia, municipiile Chișinău și Bălți. Și atunci, țin să întreb guvernarea care nu a făcut nimic ca să oprească ilegalitățile lui Ivan Ceban, porcăriile care se întâmplă la Bălți și ceea ce s-a întâmplat în Găgăuzia, ce vor spune reprezentanții PAS Uniunii Europene despre vectorul de integrare europeană, când Republica Moldova la alegerile locale se va vopsi într-un roșu-maro?

Pentru conformitate: Valentina Ursu, Vocea Basarabiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente