17.9 C
Ploiești
sâmbătă, 13 august, 2022
Acasă Mozaic Inedit Omul care a inventat secolul XX

Omul care a inventat secolul XX

Să încercăm să ne imaginăm Raza Morţii: un fascicul de energie, care ar putea doborî avioanele de la kilometri distanţă, folosind doar electricitatea. Sau un zid invizibil de energie, care protejează o ţară în faţa unor invazii. Astfel conceptualiza Nikola Tesla raza morţii, o invenţie misterioasă a cărei existenţă este disputată în prezent. Deşi marele inventator a susţinut că a creat această armă avansată, lumea nu are acces la nicio dovadă privind existenţa ei, notează, într-un articol, site-ul incredibilla.ro.

Un pionier al noilor tehnologii
Unii spun că această armă ieşită din comun a existat, dar a fost „confiscată” de guvernul american. Alte ipoteze susţin că Raza morţii ar fi existat doar în mintea lui Tesla, dar că savantul nu a materializat-o niciodată. Totuşi, care este realitatea? Ca de obicei, se pare că adevărul se ascunde sub mai multe straturi de speculaţie şi dezinformare.
Visul unei astfel de invenţii, denumită Raza morţii, a fost o inspiraţie pentru creatorii de arme timp de zeci de ani. Însă un inventator strălucit, Nikola Tesla, a susţinut că a creat o astfel de armă.
Raza morţii, o armă formidabilă
Dar cel mai mare vis al lui Tesla era să găsească o cale de a transmite la distanţă cantităţi enorme de energie, canalizând-o printr-o simplă rază. De-a lungul vieţii, el a dezvoltat mai multe dispozitive care puteau transmite energia electrică fără ajutorul cablurilor.
Chiar dacă lipsa de fonduri i-a limitat cercetările, în 1934, Tesla a anunţat o descoperire incredibilă: un dispozitiv care putea ucide de la kilometri distanţă, folosind exclusiv puterea electricităţii.
Astăzi, invenţia este cunoscută drept Raza morţii, deşi Tesla însuşi şi-a botezat invenţia „Teleforţa”. Inventatorul nu a folosit cuvântul „rază”, deoarece dispozitivul nu emitea raze propriu-zise, ci canaliza energia printr-un fascicul foarte îngust.
Potrivit lui Tesla, aparatul emitea o energie suficient de puternică încât să doboare avioane şi să ucidă oameni într-o clipă. Savantul susţinea că invenţia lui făcea posibilă instalarea la graniţele ţării a unui gard de energie, care ar distruge orice inamic. Totuşi, Tesla spera că aplicarea invenţiei sale va avea un scop pacifist. El credea că, dacă ar fi imposibil pentru o ţară să atace o altă ţară, războaiele vor fi eliminate definitiv.
Discuţii cu mai multe guverne
Însă visele sale optimiste erau limitate de o problemă serioasă. Nimeni nu se arăta dispus să-i finanţeze proiectul, pentru continuarea cercetărilor. Omul de ştiinţă a purtat discuţii cu guvernele Statelor Unite ale Americii şi Uniunii Sovietice, dar nimeni nu i-a oferit banii necesari. Cu toate acestea, într-o seară din 1937, la o întâlnire în Ambasada Iugoslaviei, Tesla a făcut o afirmaţie bizară: le-a spus celor prezenţi că invenţia sa era posibilă şi că deja construieşte prototipul unui astfel de dispozitiv.
De fapt, avea de gând s-o prezinte în faţa lumii în câteva luni. Însă, chiar dacă Tesla construise cu adevărat Raza morţii, lumea nu avea s-o vadă vreodată.
Mai târziu, în acelaşi an, destinul marelui inventator a luat o turnură tragică. Tesla a fost lovit de o maşină în timp ce trecea strada. Nu şi-a mai revenit niciodată complet după acest eveniment. În 1943, a murit într-un hotel din New York. Avea 86 de ani.
Realitate sau ficţiune?
Din acest punct, misterul se adânceşte şi mai mult. Unii istorici spun că, la aflarea veştii morţii inventatorului, reprezentanţi ai armatei SUA ar fi sosit la hotel şi i-ar fi răscolit camera. Aparent, militarii căutau planuri ale invenţiei savantului, pe care nu şi le-ar fi dorit ajunse pe mâinile altor ţări. Varianta oficială este că nu au găsit nimic.
În aceste condiţii, întrebarea cea mai pertinentă este următoarea: ce s-a întâmplat cu invenţiile lui Tesla? Este posibil ca guvernul să fi pus mâna pe raza morţii, spun unii.
De altfel, în timpul Războiului Rece, au existat experimente cu dispozitive asemănătoare. Aşadar, susţin anumiţi istorici, nu e lipsit de fundament să credem că guvernul american a folosit deja invenţia lui Tesla, pentru a dezvolta alte tehnologii avansate. Pe de altă parte, scepticii spun că explicaţia cea mai probabilă este că Tesla n-a construit niciodată Raza morţii.

Nikola Tesla, la bătrâneţe


Este un lucru documentat că Tesla a avut o minte excepţională, umbrită uneori de excentricităţi şi episoade bizare, care i-au făcut pe unii observatori să-i pună la îndoială sănătatea psihică. Probabil că aceasta este soarta marilor genii. În ultimii ani de viaţă (perioada în care susţinea că inventase Raza morţii), starea sa fizică şi mentală se înrăutăţise cu repeziciune.
De altfel, Raza morţii nu a fost singura invenţie pe care Tesla a susţinut că a realizat-o, fără a o mai prezenta publicului. La începutul anilor 30, Nikola Tesla începuse să afirme frecvent că pusese în practică proiecte exotice, precum maşina care funcţiona pe bază de radiaţii cosmice.
Atitudinea sceptică a publicului în faţa acestor anunţuri este de înţeles. Este posibil ca, la fel ca în cazul Razei morţii, doar Tesla să fi văzut aceste dispozitive, dacă ele chiar au existat. Pe de altă parte, este la fel de posibil ca agenţiile guvernamentale să fi eliminat cu grijă orice dovadă a existenţei unor astfel de proiecte, dat fiind potenţialul lor distructiv şi, implicit, utilitatea lor deosebită pentru sectorul militar american.

Articolul precedent
Articolul următorSudanul de Sud, cel mai tânăr stat al Planetei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Investigații gratuite, în Ploiești, pentru depistarea cancerului de col uterin

Primăria Ploiești a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu -Rusescu” (INSMC), Asociația „Centrul de Dezvoltare Curriculară...

11 zile fără apă caldă, în Ploiești

Soluții? Ce zice Consiliul Județean Prahova contestă Primăria Ploiești. Invers nu se poate, fiindcă primăria profită de faptul că n-are niciun rol legal în...

Fotbal / Petrolul Ploiești, prima victorie în Superligă: 1-0 la Mediaș, cu U Cluj; să vină Rapid!

Petrolul Ploiești a reușit vineri, în etapa a patra din Superligă, prima victorie stagională, 1-0 la Mediaș, în fața Universității Cluj-Napoca, partida fiind decisă...

Percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală. 40 de persoane au fost conduse la audieri

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova,...

Când rânjesc dulăii, latră și cățeii…

La un an de la investirea sa (6 august 2021), Guvernul Gavrilița nu prezentase încă un raport în plenul legislativului de la Chișinău, dând...

NU VREAU SĂ MĂ ANGAJEZ LA STAT!

Zilele astea, mai precis de la 1 august, a intrat în vigoare o nouă mărire a salariului bugetarilor, de minim 15 la sută. Nu...