marți , 7 aprilie 2020
Home / Mozaic / Omagiu la Marea Sărbătoare Naţională a României

Omagiu la Marea Sărbătoare Naţională a României

Aniversarea Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie 2019, a fost şi în acest an sărbătorită în numeroase localităţi din judeţul Prahova şi cu deosebire în Municipiul Ploieşti, prin emoţionante manifestări ştiinţifice şi cultural-artistice, la care şi-au dat concursul istorici şi alţi specialişti ai culturii şi artei româneşti, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, ziarişti, scriitori etc, care au adus în prim plan momente de referinţă din lupta de veacuri dusă de acest harnic şi viteaz popor, pentru apărarea gliei strămoşeşti, a fiinţei naţionale, independenţei şi suveranităţii naţionale, precum şi a unirii tuturor românilor în spaţiul carpato-danubiano-pontic, lăsat nouă moştenire de moşii şi strămoşii noştri daci.
Suita de manifestări dedicate acestui glorios eveniment din istoria multimilenară a poporului român, a culminat în cea de a doua parte a lunii noiembrie a.c., cu o seamă de activităţi specifice: simpozioane, expuneri, expoziţii documentare şi de artă, lansări de carte, spectacole şi concerte care au înnobilat şi înfrumuseţat viaţa cetăţenilor acestor străvechi meleaguri româneşti.
Remarcăm în acest sens, activităţile organizate de către Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie în municipiul Ploieşti şi la secţiile din teritoriul judeţului (Brebu, Filipeşti de Târg, Valea Călugărească, Vălenii de Munte, Urlaţi etc.), întâlnirile cu cititorii – cu ocazia lansării unor noi apariţii editoriale de către Biblioteca Judeţeană „Nicolae Iorga” şi în mod deosebit, cele două concerte şi spectacole extraordinare aflate pe afişul Filarmonicii „Paul Constantinescu” în seara zilei de joi, 28 noiembrie a.c., începând cu ora 19.00, şi spectacolul artistic „Sărbătorim împreună”, organizat de Consiliul Judeţean Prahova şi Centrul Judeţean de Cultură Prahova, în seara zilei de sâmbătă, 30 noiembrie a.c., la superba sală „Europa” din Palatul Administrativ al judeţului.
În renumita sală de concerte „Ion Baciu” a Filarmonicii Paul Constantinescu şi în acest an, sub autoritara baghetă a renumitului dirijor Ovidiu Bălan, după intonarea Imnului Naţional al României de către orchestra simfonică, numerosul public a ascultat cu firească emoţie, una dintre capodoperele creaţiei nemuritorului compozitor şi interpret George Enescu, Rapsodia Română nr. 2, opus 11 în Re major, opus ce a răsunat în decursul vremii pe cele mai prestigioase scene de concert din ţară şi de pe toate meridianele lumii, sub conducerea celor mai renumiţi dirijori – şefi de orchestră din veacul XX.
Pe podiumul solistic al scenei filarmonicii ploieştene s-au aflat, în acea neuitată seară, două nume dintre cele celebre ale timpului nostru: solistul concertist vioară, Liviu Prunaru – Prim concert maestru al celei mai prestigioase mari orchestre din lume Royal Concert Gbouw Amsterdam, împreună cu soţia sa Valentina Svyatlolsvskaya-Prunaru – vioară, ambii maeştri ai arcuşului, distinşi cu importante premii internaţionale la cele mai exigente competiţii, unanim apreciaţi şi elogiaţi pe toate continentele.
Potrivit programului, distinşii protagonişti au interpretat magistral opusuri de excepţie din literatura violonistică clasică universală: Introducere şi Rondo capriccioso op.28 în la minor pentru vioară şi orchestră şi Havaneza op. 83 în mi major pentru vioară şi orchestră, de Camille Saint-Saens, iar în partea a doua – Navarra op. 33 pentru două viori şi orchestră, de Pablo de Sarasate.
Programul s-a încheiat cu Uvertura Operei Tannhauser de Richard Wagner.
A fost, fără echivoc, un concert eveniment major al actualei stagiuni, dedicat de către harnicul colectiv al filarmonicii ploieştene Marei Sărbători Naţionale a României şi a tuturor românilor.
Cel de al doilea concert-spectacol găzduit în seara zilei de sâmbătă, 30 noiembrie a.c., în splendida sală Europa a Consiliului Judeţean, a prilejuit publicului cunoaşterea potenţialului de creaţie a celor mai reprezentative colective artistice neprofesioniste din municipiul şi judeţul Prahova, dar şi al unor invitaţi din România cea Mare, respectiv a Ansamblului folcloric Perla din Cernăuţi, oraşul reşedinţă din Dulcea noastră Bucovină.
Împreună cu solistul şi dirijorul Iurie Levcic, oaspeţii dragi din nordul României, au adus prin cântec şi dans un binemeritat omagiu la marea noastră sărbătoare naţională.
Şi de această dată, pe această scenă, s-a aflat prestigioasa orchestră populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, care, sub conducerea dirijorului Marian Dovâncă şi cu participarea soliştilor Adriana Diaconu şi Gigi Stoica, precum şi a naistului Romeo Văduva, au interpretat o seamă de bijuterii din tezaurul muzicii populare româneşti.
La invitaţia organizatorilor au răspuns, cu nespusă dragoste, Ansamblul folcloric „Periniţa” al Centrului Judeţean de Cultură Prahova, unanim apreciat în ţară şi străinătate, Cătălina Chichimia Ţigău şi grupul folcloric „Flori de garofiţă” al Şcolii Populare de Artă Ploieşti, precum şi Grupul vocal „Cununiţa muntenească”, împreună cu solista Adela Dumitrache Dumitru, profesor de muzică la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti.
Repertoriul abordat a cuprins o seamă de piese muzicale şi coregrafice ce fac parte din patrimoniul artistic al judeţului Prahova, dar şi din alte zone etnofolclorice ale ţării, pe care instructorii şi dirijorii le promovează cu succes pe scenele noastre artistice.
Spectacolul de la sala Europa a Palatului Administrativ s-a încheiat la cote artistice superlative, printr-un extraordinar recital susţinut de eminenta doamnă a cântecului popular românesc Sava Negrean Brudaşcu, împreună cu un formidabil cvartet instrumental: Ioan Berci – taragot – profesor de oboi şi taragot la Colegiul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj Napoca, Dorel Rohian – acordeon, dirijor al Ansamblului studenţesc „Mărţişorul” din Cluj Napoca, Mihai Iosif – contrabas, profesor de educaţie muzicală în municipiul Braşov şi Liviu Iosif – nai, profesor la Liceul de Muzică Tudor Ciortea din municipiul Braşov.
De-a lungul unei vieţi de aproape o jumătate de veac, dedicată promovării cântecului popular românesc în ţară şi în străinătate, graţie realului talent, tehnicii vocale incontestabile şi capacităţii de interpretare performantă a zeci şi zeci de piese folclorice de referinţă din comoara tezaurului muzicii populare româneşti, cu deosebire din zona Ardealului, majoritatea cu un evident conţinut patriotic, soprana Sava Negrean Brudaşcu a strălucit ca o stea în structura spectacolului „Sărbătorim împreună”. Cântecele dedicate Tricolorului „Noi suntem români” etc., au vibrat, atât de puternic, încât publicul ridicat în picioare, a acompaniat solista în aplauze prelungite.
În semn de recunoştinţă şi preţuire pentru marea sa artă, inginer Ludmila Sfârloagă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi Anişoara Ştefănucă, directorul Centrului Judeţean de Cultură Prahova, i-au oferit marei cântăreţe buchete de flori şi o plachetă omagială.
Emoţionată până la lacrimi, marea doamnă a cântecului popular românesc, a exprimat gândurile sale pentru cinstea şi onoarea de care s-a bucurat aici la Ploieşti, mândră că a putut participa la această excepţională manifestare artistică dedicată Zilei Naţionale a României şi a tuturor românilor.
Se cuvine să remarcăm şi cu acest prilej, eforturile şi dăruirea organizatorilor şi realizatorilor pentru a cinsti aşa cum se cuvine marile momente din istoria şi cultura noastră naţională, mai ales acum, în preajma Sărbătorilor de Crăciun şi de Anul Nou 2020.

Distribuie:

Check Also

Floarea Nopții Sfinte

Crăciunița (Poinsettia), originară din Mexic și supranumită Floarea Crăciunului, Steaua Crăciunului sau Floarea Nopții Sfinte, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *