fbpx
28.3 C
Ploiești
joi, 9 iulie, 2020
Acasă Mozaic O nouă stagiune muzicală eveniment la Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu”...

O nouă stagiune muzicală eveniment la Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploieşti (2019-2020) (II)

În articolul precedent cu titlul de mai sus – ce a văzut lumina tiparului în nr. 1900 – 17-23 octombrie a.c., al prestigiosului nostru săptămânal, „Ploieştii”, am adus în atenţia cititorilor principalele date despre primele trei concerte simfonice extraordinare, de la începutul actualei stagiuni – a 67-a, a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu”. În articolul din acest număr, continuăm a prezenta datele esenţiale ale următoarelor trei concerte înscrise la loc de cinste în programul general al stagiunii 2019-2020 pentru perioada 3-17 octombrie a.c..
Primul din acest ciclu, a avut loc în seara zilei de joi, 3 octombrie a.c., în vestita sală de concerte „Ion Baciu”.
De data aceasta, publicul ploieştean a avut fericitul prilej de a cunoaşte la pupitrul dirijoral pe eminenta dirijoare Seung You Park, născută la mii de kilometri de municipiul Ploieşti, respectiv în Coreea de Sud, care încă de la vârsta de 6 ani, a început să ia lecţii în primul rând, de violoncel, de la distinsa ei mamă. În anul 2003 s-a stabilit în Austria, unde a studiat la Academia „Mozarteum” din Salzburg. A absolvit studiile universitare şi de master, continuându-le apoi la Secţia de dirijat orchestră din cadrul Universităţii de Muzică şi Artele Spectacolului, din vestita Metropolă a muzicii europene şi mondiale, Viena.
Pe parcurs, după debutul în oraşul vienez, în calitate de dirijor a continuat, cu succes, să participe la pupitrul unor vestite orchestre simfonice din Germania, Italia, Anglia, Japonia, Coreea, România etc, pretutindeni bucurându-se de reale aprecieri din partea publicului şi presei de specialitate. În anul 2019, a fost numită CEL MAI BUN DIRIJOR AL ANULUI 2019, de către ASOCIAŢIA DIRIJORILOR COREENI, prilej cu care a primit şi un premiu special din partea Orchestrei Simfonice a Coreei.
Programul concertului susţinut împreună cu Orchestra Simfonică ploieşteană, a cuprins remarcabilele opusuri: L. van Beethoven – Uvertura „Leonora”, nr. 3, op. 72b, Antonio Salieri – Concertul în Do major pentru flaut, oboi şi orchestră, solişti: Cătălin Opriţoiu – flaut şi Cristina Ordean – oboi iar, în partea finală, Antonin Dvorak – Simfonia a IX-a, în mi minor, op. 95, „Din lumea nouă”.
Numeroasa asistenţă a urmărit cu mult interes evoluţia tinerei şi talentatei dirijoare coreene şi interpretarea performantă a celor doi solişti Cătălin Opriţoiu – lector univ. dr. la catedra de flaut a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi Cristina Ordean – doctor în muzică a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, profesor de oboi la Universitatea Transilvania din Braşov.
Următorul concert din acest al doilea ciclu, a fost prezent pe afişul instituţiei în seara de joi 10 octombrie a.c. Protagoniştii acestui excepţional concert au fost Gabriel Croitoru – solist vioară al Filarmonicii „Paul Constantinescu” – din anul 1987 şi prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, împreună cu distinsa sa fiică, Simona Croitoru, absolventă, în mod strălucit, a studiilor universitare din Capitala ţării şi a unor cursuri de perfecţionare realizate peste hotare la prestigioasa Academie de Muzică Franz Liszt din Weimar, Germania. Cei doi eminenţi maeştri ai arcuşului, au fost distinşi cu importante premii la cele mai exigente concursuri naţionale şi internaţionale, care pe parcursul activităţii lor artistice – în ţară şi străinătate, s-au remarcat în mod deosebit. Menţionăm că violonista Simona Croitoru, la vârsta de 7 ani, a obţinut la Concursul Naţional „Paul Constantinescu” din toamna anului 1997, Marele Premiu.
Violonistul Gabriel Croitoru a participat la memorabilele turnee naţionale „Vioara lui Enescu la sate” şi „Duelul viorilor Stradivarius şi Goarnerii”, aplaudat de mii şi mii de spectatori entuziaşti, împreună cu excelentul violonist Liviu Prunaru – concert maestru al celebrei Filarmonici din Amsterdam şi pianistul Horia Mihail. De câţiva ani buni, Gabriel Croitoru este şi solist concertist al Orchestrelor şi corurilor Radio Bucureşti, al Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca şi prof. univ.dr. la Catedra de vioară a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
Programul concertului ploieştean a cuprins două excepţionale opusuri din literatura muzicală universală: Cele Patru Anotimpuri de Antonio Vivaldi şi Cele Patru Anotimpuri la Buenos Aires, de compozitorul argentinian Astor Piazzolla (1921-1992).
Îndelungile şi puternicele aplauze au răsplătit, pe bună dreptate, incontestabilul talent şi evidenta măiestrie artistică, cu care cei doi maeştri ai arcuşului au onorat în seara respectivă publicul ploieştean.
Cel de al treilea concert al ciclului menţionat şi al şaselea de la deschiderea stagiunii, a adus pe scena simfonicului ploieştean pe cunoscutul şef de orchestră american Jonathan Pasternack, binecunoscut în viaţa muzicală europeană şi internaţională şi pe pianistul Josu De Solaun, câştigătorul Premiului I în cadrul Ediţiei a XIII a Concursului Internaţional George Enescu din anul 2014 şi a altor competiţii internaţionale din Europa, dar şi din spaţiul american. Programul oferit publicului nostru a cuprins patru remarcabile creaţii din patrimoniul muzicii clasice universale, printre care: Johannes Brahms – Uvertura Tragică op. 81, Franz Liszt – Totentanz pentru pian şi orchestră, Franz Liszt – Concertul nr. 2 în la major pentru pian şi orchestră şi Carl Nielsen – Simfonia a IV-a op. 29.
Cei doi protagonişti ai concertului – binecunoscuţi şi apreciaţi pe plan internaţional, au confirmat, fără echivoc, potenţialul lor de creativitate artistică unanim recunoscut pe meridianele lumii, graţie şi importantelor înregistrări discografice ce fac parte din arhivele sonore ale celor mai reprezentative sociertăţi de radio şi de televiziune din vremea noastră.
Se cuvine, pe lângă binemeritatele aplauze ale publicului ploieştean, să fie de bun augur şi aceste modeste gânduri ale presei noastre, în semn de recunoştinţă şi preţuire, pentru eforturile şi dăruirea cu care dirijorii, soliștii și orchestra, slujesc, fără odihnă, marea şi adevărata muzică.
Călduroase felicitări se cuvin şi conducerii filarmonicii ploieştene, director – dirijorul Vlad Mateescu şi violista Georgiana Frâncu, director artistic al instituţiei şi pianistei Cristina Ionescu, secretar muzical, care au investit întreaga lor capacitate de muncă, pentru a realiza un program general al noii stagiuni muzicale, care să răspundă cerinţelor şi exigenţelor întemeiate ale iubitorilor muzicii culte din această cetate a vieţii economice şi culturale româneşti – Municipiul Ploieşti, care are dreptul legitim să ocupe un loc cât mai reprezentativ pe harta muzicală şi artistică a ţării şi a Uniunii Europene.

 

Prof. Dr. Alexandru Bădulescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Șantier ANL abandonat, la Boldești-Scăeni

În iunie 2018, reprezentanți ai Agenției Naționale a Locuinței (ANL), ai județului și orașului Boldești Scăeni și-au făcut o fotografie de colecție odată cu...

Un volum juridic ce n-ar trebui să lipsească de la primării

A ieșit de sub tipar, chiar în anul scrutinului electoral, cartea semnată de conf. univ. dr. Mihai Apostolache, „Legea pentru alegerea autorităților administrației publice...

Prahova, trezește-te!

Consecință: numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 614 și cel al deceselor-să le spunem grăbite de coronavirus-la 30! În 60 de zile de stare de...

Prahova în șantier

Spuneam că, poate și pentru faptul că 2020 este an electoral, în Prahova s-au deschis foarte multe investiții finanțate din fonduri europene, guvernamentale, județene...

România a pierdut locul I la credință

În 2019, românii se declarau cei mai religioși europeni. Un studiu din acest an, realizat de Pew Research Centre, arată însă că maltezii sunt pe...

Le-o crăpa primarilor din ultimii 20-25 de ani obrazul de rușine?

Parcul Memorial „Constantin Stere”, de la Bucov, are o suprafață de 135.334 mp care arată ca un hățiș mizerabil. Vorbim de ceea ce era,...