21.6 C
Ploiești
marți, 11 mai, 2021
Acasă Mozaic Documentar O ENCICLOPEDIE A MIROSURILOR DIN TRECUT

O ENCICLOPEDIE A MIROSURILOR DIN TRECUT

Un grup format din istorici, experți în inteligența artificială, chimişti şi parfumieri a anunţat că intenționează să redea pentru expoziții mirosurile specifice din Europa secolului al XVI-lea până în secolul XX şi, în acelaşi timp, va realiza o enciclopedie a izurilor, a informat recent AFP.

Enciclopedia, o premieră de acest gen, „va permite utilizatorilor de internet să descopere modul în care mirosurile au modelat comunităţile şi tradiţiile noastre”, se explică într-un comunicat al Universităţii Anglia Ruskin (Cambridge), una dintre cele şase structuri europene implicate în Proiectul Odeuropa. De asemenea, utilizatorii vor putea să plaseze în contextul lor istoric mirosuri care există. şi în prezent, precum cel de rozmarin, foarte popular în secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, deoarece i s-a atribuit puterea de a ţine la distanţă ciuma.
Pe baza indiciilor regăsite cu ajutorul inteligenţei artificiale în texte istorice sau în picturi, chimiştii şi parfumierii implicaţi în acest proiect vor fi, de asemenea, responsabili de redarea mirosurilor specifice din anumite epoci – cum ar fi cel de tutun sau cel al unor parfumuri istorice dar şi din unele spaţii, precum miasmele din zonele urbane, provocate de revoluţia industrială.
„Unul dintre cercetătorii noştri se ocupă de picturi şi va încerca să recreeze parfumul (bătăliei) Waterloo”, a declarat cu entuziasm istoricul William Tullett, profesor la Universitatea Anglia Ruskin.
Probele de mirosuri reconstituite de cercetători vor fi prezentate, începând de anul acesta, la diferite muzee europene, vizitatorii având ocazia să plonjeze olfactiv în trecut.
Istoricul specializat în mirosuri a explicat că, printre evenimentele viitoare, se vor număra colaborări cu site-uri care se ocupă de reconstituiri istorice sau cu muzee în care publicul va putea încerca să facă asocierea dintre un miros şi pictura potrivită. „Ceea ce îi interesează pe oameni este să ştie cum se trăia în trecut, cum mirosea”, a explicat pentru AFP cercetătorul, care intenţionează să „ofere oamenilor o experienţă mai intimă a trecutului”, dar şi „să îi încurajeze să dea atenţie în prezent mirosurilor din jurul lor”. În opinia sa, anosmia cauzată de Covid-19 a readus simţul mirosului în prim-plan.
Proiectul Odeuropa, al cărui cost se ridică la 2,8 milioane de euro, va scoate totodată în evidenţă o dezbatere pe tema statutului mirosurilor. „Ar trebui considerate mirosurile ca aparţinând patrimoniului nostru cultural?”, se întreabă Tullett. „Şi dacă da, trebuie să le conservăm pentru viitor?”, a adăugat el.
În cadrul proiectului se va avea în vedere, de asemenea, dezvoltarea „unui nas computerizat, capabil să urmărească mirosurile şi experienţele olfactive prezente în textele digitalizate” în mai multe limbi, după cum a adăugat colegul lui Tullett, profesorul Peter Bell, de la Universitatea Friedrich-Alexander din Erlangen, Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...

Atâta timp cât Dodon va fi în libertate, Moldova nu va avea liniște și pace

Pe ultima sută de metri, cum se vede, și cu câteva zile înainte de a i se pecetlui „obștescul” sfârșit al legislativului de la...