Arabia Saudită a anunţat recent, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite de la New York, „o alianţă internaţională” care reuneşte ţări arabe, musulmane şi europene, pentru a lucra la înfiinţarea unui stat palestinian, potrivit agenţiei oficiale saudite SPA.
Ministrul afacerilor externe, prinţul Faisal bin Farhane, a indicat că obiectivul acestei coaliţii este „punerea în aplicare a soluţiei cu două state” – izraelian şi palestinian – trăind unul lângă celălalt în pace şi securitate, potrivit declaraţiilor raportate de SPA, fără detalii suplimentare.
Războiul de un an dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas nu mai poate fi justificată ca „autoapărare” de către Israel, a spus el, în timp ce, potrivit Ministerului Sănătăţii Hamas din Gaza, 41534 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian începând din luna octombrie 2023 – un număr considerat de încredere de ONU.
Israelul duce o ofensivă în Gaza din 7 octombrie 2023, ca răspuns la atacul Hamas, care a provocat moartea a 1205 de persoane, în principal civili, potrivit unui număr dat publicităţii de AFP. Şi bazat pe cifrele oficiale israeliene, inclusiv morţi sau ostatici ucişi în Gaza. „Autoapărarea nu poate justifica uciderea a zeci de mii de civili, distrugerea sistematică, strămutarea forţată şi utilizarea foametei ca armă de război”, a spus ministrul saudit, potrivit SPA.
Războiul a pus capăt discuţiilor pentru recunoaşterea Israelului de către Arabia Saudită, gardianul celor două locuri sfinte ale islamului, o problemă dificilă în Orientul Mijlociu.
Iar prinţul moştenitor şi liderul de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu Israelul înainte de „crearea unui stat palestinian”.
Un oficial al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI) cu sediul în Jeddah (Arabia Saudită), a declarat pentru AFP, că această coaliţie „este formată în principial din ţări musulmane şi membri arabi ai OCI, precum şi din ţări europene”. „Vor avea loc întâlniri în ţări arabe şi europene, pentru a discuta despre implementarea practică a acestei iniţiative şi o conferinţă va avea loc la sfârşitul acestui an, la Raid”, a continuat această sursă, sub acoperirea anonimatului.
În luna mai a.c., Irlanda, Norvegia şi Spania au anunţat că recunosc statul Palestina, fiind urmate de Slovenia, în iunie, Belgia, pe de altă parte, nu a recunoscut încă statul Palestina.