13.4 C
Ploiești
duminică, 13 iunie, 2021
Acasă Actualitate Noul an a venit cu o surpriza pentru soferi, care vor gasi...

Noul an a venit cu o surpriza pentru soferi, care vor gasi carburanti mai ieftini la pompe.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat in ultimele zile ale lui 2019 legea care elimina supraacciza la carburanti. Astfel, de la 1 ianuarie, soferii ar trebui sa gaseasca preturi mai mici la pompa.

Valoarea accizei era in 2019 de 2,1 lei la litrul de benzina, respectiv 1,96 lei la motorina. Incepand cu 2020, acestea se reduc cu 0.46 lei la benzina si 0.45 la motorina. Deci ar trebui sa gasim la pompa preturi cu aproape 50 de bani mai mici pentru fiecare litru de carburant. Pentru un plin, veti ajunge sa platiti cu aproximativ 20 de lei mai putin.

Cum ar trebui sa se modifice preturile dupa eliminarea supraaccizei:

Benzina  5.56 lei/ litru >>>> 5.10 lei/litru

Motorina  5.69 lei/litru >>>> 5.24 lei/litru

Toate aceste calcule sunt doar teoretice, pentru ca marile companii petroliere ar putea decide sa nu transfere intreaga valoare. Sa nu uitam ca, in urma cu doua saptamani, Ministerul Finantelor anunata ca preturile la carburanti vor creste din cauza inflatiei. Se preconiza cu 5 lei pe un plin.

Legea aprobata de Iohannis risca sa fie anulata de Comisia Europeana, care impune statelor membre un nivel minim al accizelor la carburanti. Cu noua legea, Romania ar trece sub acest prag minim. Presedintele nu a exclus ca, pe viitor, acciza sa creasca din nou.

“Eliminarea supraaccizei si o posibila crestere pentru a indeplini limita ceruta de Comisia Europeană, totusi, vor duce la o scadere considerabila a taxarii carburantilor. O majorare pana la limita ceruta de Comisia Europeana este foarte, foarte mica. Suntem foarte, foarte aproape de acea limita”, a declarat Klaus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...

8 ŞI 9 MAI 1945 – ÎNCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ÎN EUROPA

Anul acesta, la data de 9 mai se împlinesc 76 de ani de la marea victorie împotriva Germaniei naziste. Către sfârşitul primei decade a...

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în...