joi , 23 ianuarie 2020
Home / Actualitate / Noul an a venit cu o surpriza pentru soferi, care vor gasi carburanti mai ieftini la pompe.

Noul an a venit cu o surpriza pentru soferi, care vor gasi carburanti mai ieftini la pompe.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat in ultimele zile ale lui 2019 legea care elimina supraacciza la carburanti. Astfel, de la 1 ianuarie, soferii ar trebui sa gaseasca preturi mai mici la pompa.

Valoarea accizei era in 2019 de 2,1 lei la litrul de benzina, respectiv 1,96 lei la motorina. Incepand cu 2020, acestea se reduc cu 0.46 lei la benzina si 0.45 la motorina. Deci ar trebui sa gasim la pompa preturi cu aproape 50 de bani mai mici pentru fiecare litru de carburant. Pentru un plin, veti ajunge sa platiti cu aproximativ 20 de lei mai putin.

Cum ar trebui sa se modifice preturile dupa eliminarea supraaccizei:

Benzina  5.56 lei/ litru >>>> 5.10 lei/litru

Motorina  5.69 lei/litru >>>> 5.24 lei/litru

Toate aceste calcule sunt doar teoretice, pentru ca marile companii petroliere ar putea decide sa nu transfere intreaga valoare. Sa nu uitam ca, in urma cu doua saptamani, Ministerul Finantelor anunata ca preturile la carburanti vor creste din cauza inflatiei. Se preconiza cu 5 lei pe un plin.

Legea aprobata de Iohannis risca sa fie anulata de Comisia Europeana, care impune statelor membre un nivel minim al accizelor la carburanti. Cu noua legea, Romania ar trece sub acest prag minim. Presedintele nu a exclus ca, pe viitor, acciza sa creasca din nou.

“Eliminarea supraaccizei si o posibila crestere pentru a indeplini limita ceruta de Comisia Europeană, totusi, vor duce la o scadere considerabila a taxarii carburantilor. O majorare pana la limita ceruta de Comisia Europeana este foarte, foarte mica. Suntem foarte, foarte aproape de acea limita”, a declarat Klaus Iohannis.

Check Also

SUA: Vladimir Plahotniuc indezirabil. Igor Dodon acceptabil?

Decizia SUA de a-l declara pe Vladimir Plahotniuc indezirabil pe teritoriul acestui stat, după ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *