28.9 C
Ploiești
duminică, 25 iulie, 2021
Acasă Ocolul Pamantului Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Nordul Greciei, hub energetic al Europei?

Într-un context internaţional în continuă schimbare, energia este declarată o prioritate şi funcţionează ca un catalizator pentru evoluţii în mai multe niveluri. Având în vedere că securitatea energetică în Uniunea Europeană este strâns legată de scena planetară, evoluţiile internaţionale afectează direct piaţa energetică europeană. Astăzi, Europa este extrem de vulnerabilă din cauza dependenţei sale energetice de un furnizor (Rusia, cu aproape 40%), ceea ce face ca securitatea aprovizionării să fie în prim-planul politicii energetice europene. Pandemia Sars-Cov 2, pe lângă impactul economic sever, cu consecinţe necunoscute pentru viitor, a dus la o supraofertă în raport cu cererea în sectorul energetic, răsturnând datele de până acum, scrie presa greacă.

Problema energiei curate a fost considerată mai imperativă ca oricând, iar viziunea principală a Europei este o reţea energetică unică, prin care toţi cetăţenii europeni vor avea acces nestingherit la energie curată şi, mai ales, la preţuri rezonabile. În acest scop, Europa şi-a stabilit obiectivul principal, de a diversifica rutele energetice şi furnizorii, în corelaţie cu preţurile şi produsele energetice în cauză. În aceste condiţii, coroborat cu evoluţiile din estul Mediteranei, redistribuirea rolurilor în rândul actorilor de pe piaţa energiei este inevitabilă.
Acum este, aşadar, momentul în Grecia să joace un rol de lider pe tabla de şah a energiei, valorificându-şi potenţialul energetic, în cadrul acestor trei axe. În special, Grecia de Nord, datorită poziţiei sale geografice şi geopolitice pe harta energetică a Balcanilor de Vest, se poate transforma într-un jucător puternic, care va prelua distribuirea surselor de energie către vecinii din nord. Infrastructura nu numai că există, dar se şi dezvoltă într-un ritm foarte rapid. A fost demarată deja construcţia unor gazoducte importante, pentru a creşte securitatea aprovizionării şi diversificarea surselor. Conducta trans-atlantică de gaze naturale (TAP) care traversează nordul Greciei, legând-o de Albania şi Marea Adriatică, va ajunge pe uscat în sudul Italiei, pentru a se conecta la reţeaua italiană de gaze, şi va transporta gaze naturale azere din zona caspică în Europa.
După cum se ştie, aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an (bcma) din capacitatea iniţială de flux direct a TAP au fost deja contractate în baza unor contracte/acorduri de transport pe termen lung. Conducta interconectoare de gaz Turcia-Grecia-Italia (ITGI) este o conductă pentru transportul gazelor naturale din câmpul Shah Deniz din Azerbaidjan către pieţele europene, prin Grecia şi Italia. Intră în Grecia din Turcia şi de acolo străbate Marea Ionică ajungând la Otranto, Italia. Gazoductul IGB este proiectat pentru a conecta sistemul naţional al Greciei de transport al gazelor naturale, în localitatea Komotini, cu sistemul naţional bulgar de transport al gazelor, în oraşul Stara Zagora. Proiectul reprezintă un tronson de bază în strategia de unificare a pieţelor gazelor, care include proiecte de interconectare Bulgaria-Grecia, Bulgaria-România, România-Ungaria. Un proiect despre care s-a vorbit mult, mai ales după semnarea Acordului de la Prespa, este gazoductul Salonic-Skopje, o axă verticală, prin care nordul Greciei devine principalul furnizor de gaze pentru piaţa ţării vecine (Macedonia de Nord).
Conducta va oferi teoretic perspective pentru continuarea traseului către Serbia şi Europa Centrală. În acelaşi timp, crearea platformei plutitoare de regazificare a gazelor naturale lichefiate (FSRU) de la Alexandroupolis este un alt element puternic în „tolba” de proiecte energetice a regiunii, creând perspective extraordinare pentru noi investiţii şi colaborări de mare importanţă pentru securitatea naţională, întrucât, dincolo de interconectările cu toate conductele de mai sus, este posibil să transporte şi gaze din estul Mediteranei (prin East Med) spre Europa Centrală. Mai ales că acest proiect vine într-o conjunctură excepţională.
Preţul gazului natural lichefiat (LNG), despre care se ştie că se transportă doar pe mare, este în prezent foarte competitiv, datorită unor oferte în exces în raport cu cererea, ca urmare a supraproducţiei de gaze de şist din SUA. Diversificarea necesară a furnizorilor de gaze se poate realiza prin aprovizionarea cu GNL şi oferă avantaje competitive şi dinamică ţărilor care dezvoltă infrastructuri aferente, permiţând în acelaşi timp statelor producătoare (Qatar, Algeria şi America) să intre pe piaţa europeană prin nordul Greciei, care devine acum un hub pentru tranzitul LNG spre Europa Centrală.
Importurile de LNG în Grecia, în prima jumătate a anului 2020, aproape s-au dublat faţă de 2019, ajungând la valoarea de 1,9 miliarde de metri cubi, 50% din totalul importurilor de LNG provenind din SUA ceea ce marchează începutul unei cooperări în sectorul energiei cu unul dintre cei mai mari furnizori din lume.
Se reaminteşte în acest moment că gazul natural este singurul combustibil care poate fi ”conectat” cu surse regenerabile de energie atunci când aceştia încetează să mai producă, din cauza condiţiilor meteorologice – un element cheie pentru tranziţia către o energie mai curată, conform angajamentelor din Tratatul de la Paris.
Totalitatea proiectelor de mai sus creează un cadru puternic pentru transformarea nordului Greciei într-un hub energetic al Balcanilor de vest şi al UE, în general, având în vedere perspectiva alimentării cu gaze naturale de ordinul a 40 bcma. După cum s-a spus în trecut, „pe piaţă, perspectiva schimbă realitatea” şi este timpul ca Grecia de Nord să valorifice aceste perspective „promiţătoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Alegeri cruciale în Republica Moldova

    Moment aproape crucial, în Republica Moldova, duminică, 11 iulie, când au loc alegerile anticipate parlamentare. Basarabenii de peste Prut și cei aflați...

Mozaic de Ateliere – Ediția a V-a a adus în Ploieşti

Ploieştenii Cristina Cochinescu, Mădălina Corciu şi Răzvan Stănciulescu, cunoscuți pentru implicarea lor în comunitate, au pus bazele Asociației Mozaic Comunitar. Entitatea nou-înființată îşi propune...

Semnificaţia zilei de 9 mai

În evoluţia milenară a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei, se înscriu ca momente...