12.2 C
Ploiești
duminică, 19 mai, 2024
spot_img
AcasăMozaicIneditNoi detalii despre reţeaua israeliană de spionaj din Turcia

Noi detalii despre reţeaua israeliană de spionaj din Turcia

Serviciile turceşti de informaţii şi poliţia au dispus recent aducerea la interogatoriu a 34 de suspecţi din diferite provincii, iar un tribunal turc a dispus arestarea a 15 suspecţi. Oficialii turci spun că atât Mossadul, cât şi agenţia de informaţii Shin Bet din Israel au condus operaţiuni în Turcia, dar nu este clar care agenţie controlează centrul. Ceea ce se ştie este că reţelele erau mari şi strângeau informaţii substanţiale despre comunitatea palestiniană din Turcia, scrie publicaţia stinos.gr. citată de Rador Radio România.

Declaraţiile date de suspecţi în faţa poliţiei turce arată că aceştia au avut o serie de sarcini de îndeplinit, inclusiv colectarea de informaţii cu caracter personal despre cetăţeni palestinieni, fotografii ale unor magazine care au legătură cu aceştia şi informaţii despre ansamblurile rezidenţiale în care se crede că ar fi cazaţi.
Agenţii israelieni au folosit lucrători din domeniul sănătăţii pentru a obţine informaţii despre palestinienii care locuiesc în Turcia, potrivit noilor scurgeri de informaţii din partea poliţiei turce către presă.
Un suspect, care este încă în libertate şi poartă numele de cod MZ, este considerat un fost bodyguard al liderului politic Hamas, Khaled Mashal. El este acuzat că a colaborat cu agenţi israelieni de informaţii şi că a transmis informaţii. Poliţia susţine că datele colectate de suspecţi au fost trimise unei divizii israeliene numite Centrul de informaţii pe internet.
Un suspect cu nume de cod HMA a lucrat în direcţia de sănătate a districtului Fatih, din Istanbul, ca asistent comunitar, datorită cunoştinţelor sale de limbă, şi a fost însărcinat în mod special cu colectarea de informaţii despre răniţi şi persoane cu venituri mici, sosite din Palestina. Poliţia turcă îl acuză pe HMA că a abuzat de poziţia sa în sistemul de sănătate şi că a vândut informaţii oficialilor de informaţii israelieni. Raportul poliţiei spune că avea un software de criptare numit „Truecrypt”, instalat pe dispozitivele sale pentru a proteja anumite fişiere. Programul nu a mai fost dezvoltat şi nici nu mai are asistenţă din 2014, dar este un instrument gratuit eficient, care permite utilizatorilor să cripteze fişierele local pe computerul lor înainte de a le trimite unui alt utilizator prin internet.
Un alt suspect, un bărbat sirian cu numele de cod HH, a făcut fotografii cu exterioarele apartamentelor în care se crede că locuiesc palestinieni. Poliţia a spus că fotografiile au fost încărcate pe Google Maps şi apoi transmise operatorilor israelieni. Se pare că HH a fost plătit cu 12.400 de lire turceşti (414 de dolari) pe 14 decembrie anul trecut, pentru furnizarea imaginilor.
Cetăţeanul libanez MB este acuzat că a spionat International Youth Foundation, o organizaţie care este foarte sensibilă la cauza palestiniană. Se spune că MB a distribuit informaţii cu caracter personal cu privire la aproximativ 20 până la 35 de persoane care aveau legătură cu angajatorul său, pentru suma de 500 de dolari. Poliţia turcă susţine că M B a trimis informaţiile respective centrului israelian.
Un cetăţean turc, cu numele de cod KA, a fost angajat la o instituţie de învăţământ din Istanbul, care îşi propunea să ofere burse palestinienilor.
Printre alte naţionalităţi implicate se numără cetăţeni kenyeni, despre care se crede că au făcut plăţi către presupuşii spioni. Autorităţile turce cred că alţi 12 suspecţi au rămas în libertate şi probabil că au fugit din ţară.
Seria de arestări din decembrie anul trecut este a patra operaţiune de contrainformaţii a Turciei împotriva unei reţele de informatori şi agenţi legaţi de serviciile de informaţii ale Israelului, începând cu 2021. Ofiţeri din serviciile turce de informaţii spun că există două grupuri de oameni cu care lucrează israelienii – unora li se atribuie sarcini de rutină, în timp ce alţii sunt implicaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente