fbpx
marți , 26 mai 2020
Home / Actualitate / Nimic despre criză, totul despre recesiune

Nimic despre criză, totul despre recesiune

Recent, Nouriel Roubini şi Project Syndicate 2019 au publicat un nou articol în cotidianul francez Les Echos. De data aceasta, Roubini nu mai vorbeşte despre iminenta venire a unei crize, ci despre semnele care anunţă o recesiune la nivel global, menţionează Constantin Rudniţchi de la Radio France International.

Nouriel Roubini crede că vor putea exista trei şocuri de ofertă negativă, care riscă să alimenteze o recesiune pe plan mondial până în anul 2020. Factorii care pot declanşa recesiunea sunt cu preponderenţă politici.
Primul şoc provine de la divergenţele dintre SUA şi China. Cele două economii se află
într-un război comercial şi monetar.
Al doilea motiv de incertitudini constă în „războiul rece” dintre China şi SUA, pe tema tehnologiei. Cele două state îşi doresc să domine tehnologiile viitorului: inteligenţa artificială, robotică şi tehnologia 5G. Se ştie deja că Statele Unite au plasat compania chineză Huawei pe o „listă neagră” a firmelor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională americană.
Al treilea risc este legat de aprovizionarea cu ţiţei. O recesiune venită din cauza unui război comercial, monetar şi tehnologic este de natură să creeze o scădere a cererii de energie şi, în acelaşi timp, o scădere a preţului. Confruntarea dintre Statele Unite şi Iran poate duce, însă, la un efect invers. Dacă tensiunile dintre cele două state vor degenera într-un conflict armat, preţul va creşte până la a da naştere unei recesiuni economice. Aşa s-a întâmplat în 1973, 1979 sau în 1990.
Cele trei şocuri potenţiale pot genera o creştere a preţurilor produselor importate, a componentelor de tehnologie, dar şi a energiei. Totul va duce la scăderea producţiei, în funcţie de cât de afectate vor fi canalele de distribuţie şi de aprovizionare mondiale.
Mai mult, a început deja un proces de demondializare, astfel că statele şi companiile nu mai pot conta prea mult timp pe stabilitatea pe termen lung a lanţurilor de valoare integrate. Schimburile de bunuri, capitaluri, forţă de muncă sau informaţii vor deveni din ce în ce mai fracturate, iar costurile de producţie vor creşte în toate sectoarele.
Războiul comercial şi monetar, pe de o parte, şi competiţia tehnologică, pe de altă parte, se vor amplifica unele pe celelalte. Nouriel Roubini se întreabă dacă decidenţii din domeniul bugetar şi monetar sunt pregătiţi să facă faţă unui şoc de ofertă negativă pe termen lung sau care poate deveni chiar permanent.
Şocul stagflaţiei din anii 1970 a fost combătut cu înăsprirea politicii monetare. Astăzi, principalele bănci centrale, Rezerva Federală americană şi Banca Centrală Europeană relaxează politica monetară, iar progresele privind inflaţia rămân la un nivel scăzut.
De-a lungul timpului, deficitul de ofertă s-a transformat în deficit de cerere din cauza efectului de scădere a consumului şi a cheltuielilor de capital. În condiţiile actuale, cheltuielile cu investiţiile sunt în scădere. Companiile americane, europene sau cele globale au scăzut deja alocările pentru investiţii. Singurul lucru care a salvat până acum economia să nu intre în recesiune a fost consumul privat.
Aceste şocuri nu pot fi inversate cu mijloacele politice monetare sau bugetare. Există o diferenţă între criza din 2008 şi posibilele şocuri de ofertă. În primul caz, ne-am lovit de un şoc al cererii. Acum, economia mondială se va confrunta cu un deficit de ofertă, ceea ce va solicita un alt tip de răspuns din partea autorităţilor. Încercarea de a repara daunele cu stimulente fiscale şi monetare derulate la nesfârşit nu este o opţiune înţeleaptă, concluzionează Roubini.
Fără să mai facă profeţii legate de o nouă criză, Nouriel Roubini aduce ceva în plus. O analiză care este cu atât mai reală, cu cât ea se întâmplă deja în economia mondială.

Distribuie:

Check Also

Donație OMV către Maternitatea Ploiești

OMV Petrom a donat Spitalului de Obstetrică Ginecologie Ploiești 250.000 de lei pentru achiziția de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *