fbpx
22.9 C
Ploiești
duminică, 20 septembrie, 2020
Acasă Mozaic Minte, trup, suflet Murele Și calitățile lor vindecătoare

Murele Și calitățile lor vindecătoare

De-a lungul anilor, murele au fost o adevărată fascinație pentru oameni. Specialiștii spun despre mure că au un conținut de șapte vitamine, aproape tot complexul B, dar și vitaminele E și C cu o foarte mare concentrație. Apoi, aceste fructe conțin nenumărate mine­rale și oligoelemente, printre care fierul, seleniul, zincul, magneziul, potasiul și fosforul.

Micile bobițe de mure conțin și derivați ai acidului salicilic (considerate „aspirina de pă­dure„), la puternicii polifenoli, care au efecte antitu­morale și antivirale extrem de puternice.
Răceli, febră – pigmenții care dau culoarea specifică murelor (anto­cianii) te salvează de aceste probleme. Murele stimulează imunita­tea, iar principiile active atacă virușii, impiedicând multi­plicarea și infectarea celulelor sănătoa­se. Trebuie știut că aceste bobițe conțin și compuși ai acidului salicilic, adică substanța activă regăsită în aspirina care le dă un efect de scădere a febrei, de diminuare a dure­ri­lor de cap și musculare.
Cancer – aceiași pig­menți cu efecte antivirale au un efect anticancerigen remarcabil, potențat de vita­minele și mineralele cu proprietăți puternic antioxi­dante din mure, dar și fibrele pe care le conțin din belșug ajută la prote­jarea împotriva cancerului cu localizare digestivă, dar și al cancerului la sân, col uterin, cavității bucale sau de colon.
Constipație – alături de zmeură, murele sunt fruc­tele cele mai bogate în fibre alimentare, care acțio­nează ca un piston, împingând materiile reziduale din intestin. De asemenea, acizii organici și zaharurile complexe ajută normalizarea florei intestinale.
Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se face o cură cu ceai de mure, minim două căni pe zi, frunzele de mur avand efecte cicatrizante și an­tiacide foarte bune.
Candidoza digestivă – antocianii prezenți în ele inhibă dezvoltarea acestui fung și ajută la eliminarea sa din organism. O cură de 12 zile cu aceste fructe reprezintă un tratament delicios ca gust și ajuta la restabilirea echilibrului microbiologic la nivelul întregului tub digestiv. Această cură este un bun adjuvant și în candidoza genitală.
Diabet – murele stabilizează glicemia, sti­mulează pancreasul, diureza și normalizează valorile colesterolului.
Alergie – murele sunt o sursă foarte bună de quer­citină, o substanță care diminuează reacția aler­gică, având efect antihistaminic și imunomodulator.
Ciclu men­stru­al neregulat, dureros sau hemoragic – cu 3-4 căni de ceai de mur, consumat zilnic, te vor ajuta în acest tratament și în toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
Degenerescenta maculară – conținutul mare de antociani și de vitamine, în special vitamina C și vitaminele din complexul B, recomandă murele ca pe un excelent mijloc de prevenire a acestei afecțiuni degenerative.
Îmbătrânire prematură – mai multe studii au arătat ca aceste fructe de pădure sunt ex­trem de bogate în substanțe cu efect anti­oxi­dant care protejează organismul de așa-nu­miții radicali liberi, care produc îmbătrânirea accelerată a țesuturilor, dege­nerarea ADN-ului și apariția diferitelor afecțiuni speci­fice vârstei a treia.
Mure – Contraindicații:
Femeile gravide nu au voie să consume mai mult de 100 de gr/zi. Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență aceste fructe pen­tru a preveni eventualele deranjamente intes­tinale.
www.sfatnaturist.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

Crucea Caraiman, luminată la 92 de ani de la inaugurare

Luni seară, în chiar Ziua Înălțării Sfintei Cruci, Monumentul Eroilor de pe Caraiman, aflat în proces de restaurare, a fost iluminat cu prilejul împlinirii...

5 pasaje pietonale și 4 rutiere între Comarnic și Predeal

Chiar și autoritățile de transport din România și-au dat seama, în sfârșit, că autostrada Comarnic-Brașov nu va fi gata prea curând. Curând însemnând următorii...

Ideologia LGBT, un neo-bolşevism

Preşedintele polonez Andrzej Duda a atacat „ideologia „LGBT” pe care o consideră un „neo-bolşevism”, într-un miting electoral, în apropierea scrutinului prezidenţial din 28 iunie,...

Aviz de principiu pentru alimentarea cu gaze a Văii Teleajenului

Primarii de pe Valea Teleajenului s-au întâlnit, recent, spre a pune bazele proiectului de alimentare cu gaze a comunelor Starchiojd, Bătrâni, Posești, Drajna, Cerașu,...

Școala în Ploiești – Spicuiri (5)

În acest ultim articol pe care îl dedic istoricului școlii din Ploiești, doresc să precizez că am scris “sine ira et studio” , că...

Dosare penale pentru îngrășăminte chimice depozitate nelegal

Polițiștii din cadrul Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au acționat în județul Prahova pentru  verificarea legalității deținerii și utilizării produselor de protecție a...