6.3 C
Ploiești
miercuri, 24 februarie, 2021
Acasă Tara de dincolo de tara Moțiunea care a fost și belelele care vin: Opriți-l pe Dodon!

Moțiunea care a fost și belelele care vin: Opriți-l pe Dodon!

A trecut și moțiunea de cenzură. Mai exact, a picat la vot. Moțiunea a întrunit doar 46 voturi, cu alți 2 deputați bolnavi de COVID-19, care nu au fost lăsați să voteze. Deși, și fără ei, 2-3 voturi au lipsit, în funcție de modul de calcul, pentru a permite căderea Guvernului lui Igor Dodon, în care ce a mai rămas din PDM cu Pavel Filip s-a solidarizat total cu socialiștii și i-au ținut trena președintelui. Lecțiile învățate sunt dure și arată că actuala majoritate va face orice să-l mențină pe Dodon președinte, că PDM e o cauză pierdută și că atât timp cât nu există o majoritate în Parlamentul de la Chișinău, pro-europenii se pot aștepta la toate blestemățiile din partea lui Dodon și președintelui legislativului Zinaida Greceanîi – neregularități, încălcarea regulamentului, ignorarea voinței deputaților și cetățenilor, a normelor și uzanțelor parlamentare. Coaliția „Totul pentru Dodon” nu poate fi învinsă decât de Coaliția „Opriți-l pe Dodon!”

Iulian CHIFU, director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Chișinău

 

Reprezentarea cetățenilor Republicii Moldova sau contestarea alegerilor
Prima greșeală a fost faptul de a contesta rezultatul alegerilor parlamentare și de a persista într-o grotescă nerecunoaștere a componentei Parlamentului, unde se adoptă legile țării. Pe principiul intervențiilor nefaste ale oligarhului Vladimir Plahotniuc, dar negând sau ignorând intervențiile cel puțin la fel de nefaste ale lui Dodon, contestarea nesfârșită a formulei legislativului ales de cetățeni a lăsat opoziția fără instrumentul cel mai important, care, pe de altă parte, îl servește neîntrerupt pe președintele Dodon. Ori votările se desfășoară în acest parlament, care mai are, formal, măcar doi ani și jumătate, dacă nu intervin alegerile anticipate, și acelea extrem de greu de declanșat și cu rezultate greu previzibile.
Parlamentul Republicii Moldova face reprezentarea cetățenilor. Și dacă instituțiile statului nu au decis altfel, alegerile au fost validate și recunoscute internațional în formula cunoscută și, vrem-nu vrem, recunoscută deja – vot mixt, derularea cu probleme, cu vicieri de rezultat, dar nu cu fraude care să modifice sensibil rezultatul final. După ce toate căile de atac au fost utilizate, oricine trebuie să realizeze nu neapărat că e de acord cu componența existentă, ci că întregul joc politic se desfășoară în acest cadru. După cum spuneam acum un an și mai bine, pierderea poziției de președinte al Parlamentului în favoarea socialiștilor a fost o mare greșeală la acea vreme, odată ce partidul pro-sovietic avea deja președintele statului. Această realitate i-a permis lui Igor Dodon impunitatea și acumularea unor atribuții noi, excepționale, pe care nu le are potrivit Constituției. Contestarea prelungită a scrutinului din 2019 și rezultatelor lui azi, la mai bine de un an și jumătate, nu ajută. Iar faptul că votul la moțiunea de cenzură a fost programat luni – când toată lumea aștepta ziua de joi sau vineri – și rezultatul este ilustrator în acest sens. În actualul context, având în vedere această repartiție a voturilor și în actualul cadru, opoziția trebuie să învingă regimul Dodon și să-l trimită acasă pe ostentativul pro-sovietic din fruntea Republicii Moldova.
Or, rezultatul din 13 iulie (regimul Dodon a ales și o dată cu ghinion!) a arătat că moțiunea a subliniat mai degrabă o întărire a lui Igor Dodon. Că a fost un eșec al opoziției, mai exact al celor care au inițiat moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu-Dodon și că planul lor a fost greșit. Că au eșuat cu momentul declanșării moțiunii care nu avea sorți de izbândă. De unde întrebarea firească – cine își asumă eșecul și dacă nu cumva am asistat la un joc îngust, scontând avantaje personale și de partid sau dacă acest vot nu e o sancțiune a proiectului propus de PPDA, al guvernului uni-partinic, condus de reprezentantul celui mai mic partid din opoziție. Fără discuții reale, negocieri și coordonare coerentă cu celelalte partide, de unde și absența celor câteva voturi necesare.
PDM și „Pro Moldova”: care-i partidul oligarhic, cine-i corupt?
Lecțiile moțiunii respinse pe 13 iulie – și mai ales discursurile publice și producțiile tunurilor mediatice care au susținut acoperirea cu foc propagandistic majoritatea parlamentară – arată că Republica Moldova este într-un joc al absurdului, joc care trebuie expus și distrus ca percepție. El se bazează pe un fals și o mutație nedemnă, care include viziunea lui Dodon de a scoate din reprezentarea parlamentară două grupuri parlamentare – „Pro-Moldova” și grupul „ȘOR”, calificate de PSRM-Dodon ca reprezentând partide oligarhice.
Dodon a mutat lupta în care anume el era ținta și, în egală măsură, dezbaterea eliminării celui de-al doilea Mare oligarh al Țării, singurul rămas la putere. El însuși, autor al contrării politicilor profund geopolitice, ale înclinației exclusive și ostentative euro-asiatice de la Chișinău, a mutat dezbaterile într-o falsă bătălie între tabăra Filip versus Candu, ca succesori ai PDM-ului lui Plahotniuc. Și cât PDM-ul lui Filip – profund ancorat și docil ridicător de mână la carul PSRM – se bate cu „Pro-Moldova” lui Candu care dintre ei este mai mare succesor al oligarhului Plahotniuc, președintele Dodon jubilează.
Unde a dispărut coaliția anti-Dodon? Că doar parcă erau două rele în Republica Moldova lui februarie 2019, ce trebuiau ambele eliminate. Mai mult decât atât, după alegeri s-a probat, tot acum un an și mai bine, că Dodon este corupt și el, Dodon încalcă regulile finanțării partidelor și ia bani din surse externe – a recunoscut-o cu gura lui când negocia plata banilor de către Plahotniuc în schimbul unei alianțe. Mai mult, Dodon acum e la putere, Dodon corupe, regimul său este incompetent, impotent, dezastruos pentru Republica Moldova. Și, având puterea, el e cel care are cum să ofere avantaje, posturi, privilegii și bani, nu cei de la opoziție. Deci oricât se dă fată mare, cu Dumitru Diacov și mai ales cu Eugeniu Nichiforciuc, PDM este polul corupției actuale, alături de Dodon și PSRM. Acum Dodon, dintr-o simplă mișcare de baghetă, a împins bucățile PDM una împotriva celeilalte pentru a pune blamul pe „Pro Moldova”, care e în opoziție, și pentru a scăpa el basma curată de oprobiul și mânia publică. Ori până forțele sănătoase din parlament nu-și asumă că liniile de confruntare sunt cele cu Dodon (mai ales că urmează alegeri prezidențiale), Actualul Oligarh Suprem și Unic al Republicii Moldova riscă să mai stea un mandat în fotoliul (și poziția!) de Președinte. Distrugând definitiv Republica Moldova, democrația și statul de drept.
Cea mai ciudată postură e cea a pro-românului și pro-europeanului autodeclarat Pavel Filip. El a acceptat să țină trena lui Dodon și să voteze alături de pro-sovietici. Pare să nu realizeze că-și distruge partidul, mai drept, ce a mai rămas din el, că e ostaticul părții celei mai conservatoare, pro-sovietice și comuniste rămasă în partid și că își distruge orice viitor politic. Ba mai mult, își întinează definitiv memoria în istorie. Când vor începe să curgă nemerniciile pregătite la președinție și prin actualul legislativ, să vedem cum va mai explica federalizarea Republicii Moldova, ofensivele separatiste și distrugerea unității statului prin legile aberante privind UTA Găgăuzia. Totul pentru Gloria realegerii lui Dodon Președinte!
Abordarea greșită a moțiunii fără majoritate și costurile visului inițiatorilor
Moțiunea de cenzură anti-Chicu a fost fără istoric și trebuia oprită, adică retrasă, atunci când s-a constatat clar absența majorității din primele momente. Nu-ți poți dori să dărâmi un guvern, susținând că ai majoritatea necesară, când nu ești în stare măcar să impui agenda în Parlament. Acolo nu Zinaida Greceanîi e șef, nici Biroul Permanent, ci Parlamentul în întregul său e suveran și poate bloca aberațiile, poate respinge sau schimba agenda, dacă are majoritatea necesară trecerii unei moțiuni de cenzură.
Când regimul Dodon cu liota lui de slugi în diferite poziții publice a reușit să impună propriul scenariu al desfășurării lucrărilor Parlamentului, apoi să impună și dezbaterea moțiunii, lucrurile au devenit clare. Majoritatea se verifică la vot, iar un vot pe agendă avusese loc deja. El a arătat că nu există voturi pentru doborârea Guvernului lui Dodon. De ce să o faci atunci? De ce ai merge mai departe, dacă nu cumva interesele sunt altele? Ca să te faci de râs? Agenda Parlamentului a fost primul test al deținerii majorității, și unul crucial. El a probat că nu există majoritate și că totul nu a fost decât un exercițiu de imagine. Dacă nu cumva a însemnat chiar sancționarea visătorilor cu viziuni de mărire individuală și de partid în fața realității politice curente. Au negociat prost, s-au pripit, au ratat un moment, totul până la o eventuală sesiune extraordinară sau până în toamnă. Dar ceea ce e mai grav, l-au întărit pe Dodon în perspectiva alegerilor prezidențiale. Și-i permit preluarea inițiativei, dacă a pierdut-o vreodată. O gafă de începători în ale politicii, cum par să fie autorii acestei idei.
O perspectivĂ electorală și democratică sumbră a perpetuării regimului Dodon
Perspectivele sunt sumbre astăzi. Și la nivel electoral, prin Codul Electoral aflat încă în Parlament. Regimul Dodon a demonstrat că nu va cruța nici un efort, nu va respecta nici o regulă pentru a-l înscăuna Jupân pe Igor Dodon, cu sprijinul larg se știe al cui. Cine urla că trebuie constituită în Republica Moldova națiunea civică și că geopolitica e inutilă și ar trebui lăsată deoparte? Unde au dus îndemnurile iraționale și aberante de atunci la un an distanță? La consolidarea puterii lui Dodon, căruia nu i-a păsat de nici o națiune civică, ci doar de orientarea geopolitică euro-asiatică. Asta înseamnă chiar distrugerea Republicii Moldova ca stat. Iar germenii se văd tot mai prezenți: în aranjamentele cu Krasnoselski și în nerușinarea cu care Transnistria separatistă înaintează cu posturi de pază în interiorul Zonei de Securitate și pe teritoriul controlat de autoritățile legitime de la Chișinău. Firește, cu acordul explicit-tacit al lui Dodon, care visează doar la voturile pe care le vor aduce separatiștii pentru realegerea sa. În pretinsele drepturi acordate ilegal și neconstituțional UTA Găgăuzia, prin diferite legi aflate în Parlamentul Republicii Moldova. Fără nici o justificare faptică de discriminare sau de apărare a unei minorități etnice – și acest fapt reprobabil se întâmplă în secolul 21. Prin viitoarea federalizare a Republicii Moldova cu trei componente, așa cum o arată actualele propuneri legislative. Și prin re-sovietizarea din rărunchi a societății din stânga Prutului.
Tratarea veteranilor din Războiul de pe Nistru cu violențe și bastoane pe spinare și modul de a privi istoria sunt adevărata hârtie de turnesol pentru Dodon. Asta arată că Președintele Republicii Moldova trăiește cu altă patrie în suflet și că nu-l interesează nimic la nivel politic pentru cetățeni și statul pe care-l conduce. Interesele Uniunii Euroasiatice și agenda acesteia e singura care contează. O demonstrează eliberarea lui Platon și reluarea spălătoriei de bani a potentaților prieteni-parteneri, eforturile de supunere politică a Băncii Naționale și alte aberații mai subtile aflate în curs de instrumentare la diferite niveluri.
Acestea ar fi veștile rele. Este și o veste bună, totuși: există motive de noi și nenumărate moțiuni de cenzură. Doar că de această dată trebuie foarte clar marcată realitatea votului și a majorității parlamentare ce poate fi constituită, iar narațiunea dominantă – Opriți-l pe Dodon! Oligarhul suprem! Regimul Dodon târăște Republica Moldova, federalizată, pe bucăți, în străfundurile Siberiei – trebuie să devină fapt și percepție unanimă. În timp ce coagularea tuturor forțelor politice pentru a realiza pasul doi al luptei de eliberare din captivitate a statului Republica Moldova înseamnă distrugerea Regimului Dodon. Cu sau fără Filip de partea bună a istoriei, valorificând toate resursele pentru a scăpa și de cel de-al treilea cap al căpcăunului ce ucide încet statalitatea Republicii Moldova, după Plahotniuc și Shor: Igor Dodon!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Articole recente

FILARMONICA PLOIEȘTI, www.filarmonicaploiesti.ro

Concert Folcloric de Dragobete – 24 februarie 2021 Orchestra Populară “Flacăra Prahovei” a Filarmonicii “Paul Contantinescu” vă așteaptă miercuri, 24 februarie 2021, de la ora...

TEATRUL „TOMA CARAGIU”, www.teatruploiesti.ro

SecȚia DRAMĂ Vineri, 26 Februarie, ora 19:00; Sambata, 27 Februarie, ora 19:00 - PREMIERA - Sala Teatrului Toma Caragiu Ti amo, Maria!, de Giuseppe Manfridi, regia:...

Petrolul Ploiești, prima “finală” câștigată pentru play off

Petrolul Ploiești a obținut toate cele trei puncte în epilogul rundei a 16-a a Ligii a doua la fotbal, impunându-se, pe arena „Ilie Oană”,...

La blockbusterul lăudat

Ca mai tot amatorul de sport, orice sport, din România și ca un veritabil patriot, nu din ăla doar de Facebook, mi-am luat frumos...

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie ar putea cuprinde întreaga țară

Institutul Național de Sănătate Publică a concluzionat, după o analiză a primelor 136 de cazuri, că noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja...

Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova în perioada 2021-2027(II)

Continuăm, astăzi, să prezentăm detalii din Strategia de dezvoltare durabilă a județului Prahova pentru perioada 2021-2027, cu date despre infrastructura de sănătate. Din păcate,...