7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviu„Moldova trebuie să-și înarmeze neutralitatea”

„Moldova trebuie să-și înarmeze neutralitatea”

Reporterul „Ziarului de Gardă”, Olga BULAT, a discutat despre război, mobilizare, dar și despre protestele de la Chișinău, încercările Kremlinului de a destabiliza situația din republică și rolul lui Shor în acest context, cu Leonid LITRA, cercetător superior la Centrul Noua Europă din Kiev, Ucraina, expert asociat în politică la IDIS „Viitorul”, Chișinău, unde anterior a fost și director adjunct. În 2011 Leonid Litra a mai făcut parte dintr-un grup de experți care au efectuat o evaluare strategică a conflictului transnistrean pentru Comisia Europeană. Interviu pe care îl propunem și cititorilor „Ziarului Ploieștii”.

Reporter: Pe 21 septembrie, președintele rus a anunțat mobilizare parțială, totodată amenințând cu arme nucleare. Mai exact, potrivit lui, NATO a amenințat că ar putea folosi arme nucleare împotriva Rusiei, iar Rusia ar fi capabilă să răspundă pe măsură. Nu-mi amintesc să fi citit astfel de declarații ale NATO. Cum ați comenta declarațiile lui Putin?
Leonid Litra: Ca de obicei, în toată, să o numim în ghilimele, „afacerea ucraineană” pe care a lansat-o Putin, există mai multă minciună decât adevăr. Ucraina a fost atacată la 24 februarie pe un motiv fals. Acum președintele rus încearcă să mobilizeze cetățenii pe motiv că Rusia ar fi amenințată. Cum poate fi amenințată când ea a început războiul? Sunt lucruri care nu se leagă. E clar că toate aceste mesaje sunt destinate pentru consumator. Cunoaștem că spațiul mediatic al Federației Ruse e super cenzurat, foarte puțin loc pentru comentarii independente de politica oficială. De asta mulți nu cunosc de fapt care-i realitatea și consumă știri oficiale.

R.: Putin a decretat alipirea regiunilor Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, dar la sigur își dorește mai multe. Ce beneficii ar avea de pe urma acestei alipiri sau a Ucrainei, căci de fapt spre asta tinde?
L.L.: De multe ori am senzația că este ideea unui singur om care a căzut în închisoarea istoriei și nu poate accepta că lucrurile s-au schimbat. Dacă fiecare țară ar începe a revizui frontierele așa cum erau ele cândva, ar fi un război total pe glob. Beneficii sunt foarte puține – Rusia va rămâne izolată, într-o situație economică proastă. Lucrurile se vor schimba, Vestul încă mai are anumite dependențe de Rusia, în special în domeniul energetic. Însă regimurile autocrate și totalitare par tari până nu sunt sub presiune, iar cele democratice par slabe până nu sunt provocate. Acum regimurile democratice au fost provocate și ele își vor schimba atitudinea. Asta înseamnă că, pe termen lung, ele aleargă un maraton. Rusia aleargă un sprint, iar Occidentul un maraton, ceea ce înseamnă că lucrurile se vor schimba cu timpul. Bineînțeles, iarna aceasta va fi, probabil, una dintre cele mai grele, va fi punctul culminant, pentru că Occidentul, chiar dacă a fost prevenit de foarte multe ori de Ucraina, nu a fost gata să renunțe la resursele energetice ruse. Acum și Occidentul face acești pași, dar e foarte greu să schimbi această mașinărie într-o perioadă scurtă.

R.: Rusia acum practic duce nu doar un război armat, dar și unul al gazelor, energetic.
L.L.: Rusia duce câteva războaie. Războiul armat e cel de la suprafață, vedem în fiecare zi orașe distruse, oameni uciși, rămași fără case. E o tragedie care se întâmplă în Europa chiar în acest moment. În același timp, avem războiul energetic, Moscova folosește deocamdată această armă foarte bine și îmi pare rău că lecțiile din anii trecuți n-au fost învățate, era clar că va face acest lucru. Mai folosește un război informațional, cu multe încercări de propagandă. Apropo, în Ucraina propaganda rusă a falimentat, nu a fost capabilă să convingă, nu poți face propagandă când cad rachete deasupra capului. Plus războiul alimentar – strategia Kremlinului în Ucraina e „foamete și frig”. Adică impedimentele create exportului de grâu, criza energetică în preajma iernii sunt un fel de metode menite să ajute Moscova să-și obțină, militar și politic, scopurile. Dar au fost trecute foarte multe linii roșii și nu văd cum s-ar putea întâmpla asta.

R.: Cum putem noi scăpa de influența Rusiei, de propaganda rusă de care tocmai ați vorbit?
L.L.: Nu sunt expert în media, dar există o legitate: orice lucru rămas nepedepsit, proliferează. Probabil și în cazul Moldovei, dacă dezinformarea rămâne nepedepsită, ea proliferează. E o părere mai curând a unui cetățean. Moldova este un teritoriu relativ roditor pentru propagandă, inclusiv ceea ce se întâmplă astăzi. Mă refer la proteste, care sunt tot rodul unor dezinformări.

R.: Proteste organizate de Shor, nu e secret, susținute de socialiști și comuniști. Nu credeți că ele au legătură cu dorința de destabilizare prin politicieni controlați de Kremlin? 
L.L.: Cred că da. Am impresia că e un casting – cine este următoarea miză a Kremlinului la Chișinău. Pentru că Igor Dodon a arătat că e un manager prost. Sprijinul ce-l avea, mediatic și financiar, nu s-a convertit în rezultate bune pentru Moscova. Ba mai mult, cred că el a fost una din cauzele că PAS a venit la guvernare, fiindcă a arătat cât de rău poți să faci anumite lucruri și lumea și-a dorit o alternativă. Acum sunt câteva persoane care, într-un fel, vor să atragă atenția și sprijinul Kremlinului și am impresia că ce se întâmplă azi în centrul Chișinăului e o tentativă de a arăta Moscovei că ei pot crea probleme guvernării, care e una pro-reforme, pro-europeană, pro-Moldova. Dacă ne ajutați pe noi, cred ei, vom putea destabiliza în continuare, cam acesta ar fi mesajul. Însă nu exclud și motive personale ale lui Shor – dacă se ajunge la extrădarea lui, el și-ar dori să plece în Rusia. Acest om se gândește numai la securitatea personală.

R.: Ce greșeli credeți că au comis autoritățile de la Chișinău de la începutul acestui război? Ce s-ar fi putut face altfel?
L.L.: Cred că ceea ce trebuie să facă Republica Moldova în primul rând, și asta este o acțiune foarte grea, este să-și înarmeze neutralitatea. Dacă priviți toate statele neutre, ele sunt înarmate până în dinți – Elveția și Austria, Finlanda și Suedia, state care erau neutre până mai ieri și deja vor deveni membre NATO. Toate statele neutre sunt înarmate mai bine decât statele care sunt parte a unui bloc militar. Moldova, din păcate, a avut o înțelegere greșită a neutralității – noi suntem neutri, nimeni nu trebuie să ne atingă și noi nu atingem pe nimeni. Nu! Neutralitatea așa nu funcționează. Neutralitatea este un sistem în care țara singură își apără independența și suveranitatea. Singură! Acum întrebarea-i dacă Moldova e capabilă să se apere singură. Eu cred că nu. Interesul Occidentului e ca acest război să nu se extindă mai departe. Cred că dacă vom arăta că ne pregătim de o eventuală escaladare, cresc șansele că aici nu se va întâmpla nimic.

R.: Nu credeți că ar fi acum momentul oportun ca autoritățile noastre să întreprindă anumite măsuri pentru soluționarea conflictului transnistrean?
L.L.: Nu știu dacă chiar acum ar fi momentul, dar el se precipită, pentru că finalul acestui război va arăta care sunt posibilitățile noastre în acest context. Știu că poziția oficială a Moldovei este soluționarea pașnică a acestui conflict și cred că este una corectă. Trebuie să ne ținem de acest principiu și sper că rușii din Tiraspol nu se vor implica în conflict armat, acest lucru e important. Dacă ei se implică, noi trebuie să răspundem, pentru că acest lucru are loc pe teritoriul nostru.

R.: Ați putea numi trei posibile scenarii ale încheierii acestui război?
L.L.: Eu sunt încrezător că războiul se va încheia cu victoria Ucrainei, pentru că prea multe lucruri s-au întâmplat ca Ucraina să piardă. Primul scenariu și cel mai probabil este un război de lungă durată, în care Ucraina va câștiga, dar va plăti un preț foarte-foarte mare. Scenariul doi este colapsul în interiorul Rusiei și, din această cauză, încheierea acestui război într-un termen mai redus. Există și al treilea scenariu – nu e un scenariu în care Ucraina pierde total, dar unul în care, bineînțeles, există pierderi, inclusiv teritorii din ambele părți. Este scenariul înghețării acestor linii care există acum. Ambele părți sunt destul de puternice ca să se producă schimbări prea mari pe front. Aceasta înseamnă că dacă Rusia anexează aceste teritorii, ceea ce s-a întâmplat, și nu este vorba de un exercițiu democratic, nici de standardele unui referendum fake, atunci va exista amenințarea cu armă nucleară, va exista această opunere și nimeni nu va putea face mișcări substanțiale pe acest front. Lumea din această zonă se va afla într-o zonă gri, unde condițiile de viață vor fi foarte-foarte proaste. Nu știu câtă lume va rămâne acolo. Cred că, din scenariile proaste, e cel mai prost din toate posibile.

R.: La începutul acestui an, până la declanșarea războiului, spuneați într-un interviu, permiteți-mi să vă citez: „Putin vrea să-și apere o zonă de influență pe care Rusia a pierdut-o odată cu Uniunea Sovietică”. Ceea ce deocamdată nu i-a reușit. 
L.L.: Dar el încă mai vrea.

R.: Ce vrea el totuși acum, s-a schimbat ceva între timp?
L.L.: Este în rusă așa o zicală: Киев – мать городов русcких (Kievul este mama orașelor rusești – n.n.), ceea ce înseamnă într-un fel că Kievul este un centru al lumii slave. Aici a fost creștinată lumea slavă. Kievul a fost centrul Rusiei Kievene. Fără Kiev, proiectul lui Putin de a crea acest centru de influență în zonă nu pare să fie fezabil. Din acest motiv există această focusare pe Ucraina, și zona lui de influență nu poate avea loc, pentru că Kievul, în acest moment, este o alternativă Rusiei: și aici este un popor slav, și dincoace este un popor slav; unul este autoritar, înapoiat, și altul care se dezvoltă, vrea și face parte din lumea civilizată. Acest obiectiv al lui Putin rămâne pe hârtie, altfel războiul de mult se încheia. Acum însă Putin mai are un obiectiv – de a-și menține puterea pe interior.

R.: Acum e în toi mobilizarea. În pofida nemulțumirilor, ies foarte puțini oameni la proteste. Ce ar trebui să se întâmple ca poporul rus să se trezească în sfârșit, să iasă la proteste, să-l detroneze pe Putin?
L.L.: Ei trebuie să decidă singuri dacă vor să fie mobilizați sau să protesteze. Experiența din Ucraina arată că e mai bine să ieși la proteste și chiar să fii arestat pentru o perioadă decât să fii trimis la război. Pentru că în Ucraina șansele de a supraviețui nu sunt atât de mari având în vedere pierderile pe care le are armata rusă în Ucraina. Dar societatea în Rusia deocamdată nu este capabilă să se organizeze, societatea încă nu au ajuns la punctul de fierbere socială.Pe de o parte, a fost anihilată orice opoziție de când Putin se află la putere, pe de altă parte, fiind disperați, rușii caută căi scurte și ușoare. Ați văzut cum au fost luate cu asalt aeroporturile, vămile terestre de către cei care, potențial, puteau fi mobilizați. Eu, pe de o parte, îi înțeleg pe acești oameni, pentru că ei nu vor să fie parte a acestui război, care nu amenință în niciun fel Rusia. Pe de altă parte, nu au protestat în momentul când a existat Bucea, Mariupol ș. a. Este o atitudine de securitate personală, nimeni nu se gândește la țară. Acest lucru tot e normal, omul se gândește la securitatea lui și oricine fuge acum din Rusia, potențial o slăbește, pentru că o să fie mai puțini mobilizați. Dar în același timp, acești oameni, cărora nu le place ce face regimul, cred că ar trebui să rămână în Rusia. Dacă fug toți, cine se va opune?  Există acum o mare dezbatere în Vest dacă cei care încearcă să scape de mobilizare să fie primiți în UE sau nu. Pentru că, pe de o parte, arătăm compasiune față de acești oameni, iar pe de altă parte, dacă vor fi primiți, șansele că va exista o schimbare pe interior sunt mai mici, deoarece pleacă anume cei care nu sunt de acord cu regimul.
R.: Vă mulțumim pentru interviu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente