7.9 C
Ploiești
joi, 18 aprilie, 2024
spot_img
AcasăInterviu“Miza protestelor – instaurarea puterii Moscovei la Chișinău”

“Miza protestelor – instaurarea puterii Moscovei la Chișinău”

„Vicepremierul (Vladislav Kulminski – n. r.) a demisionat. Eu aș vrea să demisioneze sau să fie demisă cea de la MAI. Promovați-l pe Vasiloi ministru, numai nu Revenco! În scurt timp vom arăta de ce Revenco trebuie să plece”, relua multiplele sale titrări, acum un an, pe mai multe portaluri de știri, președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plâgău. După ce ministra a demonstrat cât de operativ și cu discernământ a gestionat fluxul de refugiați, dar și alte momente de criză, piscuitul lui Plângău nu s-a mai auzit. În rândurile ce urmează propunem drept dovadă un interviu cu ministra de interne de la Chișinău, Ana Revenco, acordat recent portalului G4Media.ro.Reporter: Am văzut că partidul fugarului IlanShor este organizatorul protestelor duminicale. Președinta Maia Sandu nu exclude o tentativă de lovitură de stat. Aveți informații la MAI că partidul „ȘOR” sau alte forțe interne ori externe pregătesc o lovitură de stat?
Ana Revenco: În dimineața zilei de 20 octombrie curent au fost realizate percheziții în mai multe locații, la mai multe adrese și reținute 8 persoane. Urmare a perchezițiilor au fost ridicate sute de mii de lei și înscrisuri care dovedesc că aceste persoane erau atrase într-o activitate de recrutare, transportare, organizare, ghidare a anumitor grupuri de persoane, inclusiv sportivi și nu doar, pentru a se opune forțelor de ordine, inclusiv prin aplicarea violenței. Toate acele înscrisuri demonstrează că intenția era de a orchestra acțiuni de dezordine în masă de o dimensiune care să provoace forțele de ordine la aplicarea forței. Din analiza modului cum au acționat aceste grupări rezultă că e o acțiune bine ordonată, bine orchestrată, cu intenția de a pune presiune și pe societate, și pe politic. Desigur, miza este schimbarea cursului democratic.
R.:Adică demisia guvernului și a președintelui?
A. R.: Și instaurarea puterii Moscovei la Chișinău. Prin asta Kremlinul ar folosi Republica Moldova pe post de monedă de negociere cu Europa, Occidentul.
R.: Perchezițiile și eventualele interceptări dovedesc cine a comandat, a ordonat acțiunile?
A. R.: Investigațiile continuă. Săptămânile anterioare și Procuratura Anticorupție împreună cu CNA au efectuat mai multe rețineri pe marginea investigațiilor în cadrul unui alt dosar, ce demonstrează faptul efectuării plăților către cei ce urmau să vină în capitală pentru a organiza şi susține aceste așa-numite proteste.
R.: Știți cumva care este originea banilor?
A. R.: Și pe asta acum se desfășoară investigații, colegii lucrează în această direcție, pentru că urmele sunt acolo. Este important să înțelegem cât de mare este această rețea, cine sunt de fapt cei în spatele acestor acțiuni orchestrate. Pentru că Shor nu este altcineva decât o marionetă. Și mulți alții, care deja au ieșit la rampă și și-au arătat fața, și-au atribuit aceste manifestații. Înțelegem că legăturile sunt inclusiv cu anumite partide pro-ruse, implicații ar avea și serviciile speciale ruse. Exact pe această direcție lucrează poliția și procuratura.
R.: Există totuși o nemulțumire în societate. Inflația, una din cele mai mari din Europa, criza din energie. Nu evaluați ca intensitatea protestelor să crească în lunile ce urmează?
A. R.:Suntem parte a unei realități care ne arată foarte clar că ne aflăm față în față cu un război hibrid: șantajul energetic, o dezinformare masivă, falsuri – știri precum că autoritățile ar fi interesate să oprime vorbitorii de rusă – toate sunt folosite pentru a alimenta anxietatea, a radicaliza societatea. Desigur, fluctuația prețurilor face ca facturile să fie mai greu de achitat, alertele cu bombe au scos din normalitate funcționalitatea mai multor instituții, piața devine volatilă, business-urile nu mai au certitudinea activității economice, propaganda schimbă focusul autorităților, sunt discreditați conducătorii mai multor instituții de stat, inclusiv conducătorii forțelor de ordine. Toate acestea sunt îndreptate spre a vulnerabiliza, radicaliza și mai mult societatea, sunt consecințele acestui război hibrid. În ultimele luni aceste elemente de război hibrid se intensifică, este exploatată situația vulnerabilă pentru a schimba cursul democraţiei.
R.: Forțele MAI au fost acuzate de violenţe la proteste în ultima perioadă. Anchetați serios aceste acuzații, ați găsit angajați care au recurs la exces de zel sau au încălcat legea?A. R.: Sunt manipulări folosite de organizatori, fugarii, oligarhii ce au furat țara și acum încearcă să manipuleze opinia publică. Organele de forță nu au folosit mijloace speciale, nu a fost aplicată forța pentru a menține ordinea de drept, ordinea publică. Nu există absolut nicio plângere la poliție, nici o înregistrare a vreunui caz la serviciile medicale, este doar o manipulare cu care se încearcă a pune în continuare presiune, a discredita poliția. Vom acționa în continuare ferm în limitele legii și acțiunile subversive împotriva statului vor fi sancționate dur. Suntem gata să intervenim în cazul unui posibil al doilea val de refugiați. Poliția va investiga în continuare, împreună cu procuratura, acțiunile ilegale ale organizatorilor așa-numitelor proteste. Ne vom face datoria, vom veghea asupra democrației pe care o construim la noi acasă.
R.: Unde este acum Plahotniuc, când va fi adus în Moldova?
A. R.: Datele operative ne indică că s-ar afla în Ciprul de Nord. Înțelegem că este încă un element al acestui război hibrid – de a alimenta frica neîncrederea în autoritățile statului, a discredita liderii. Sunt alocate foarte multe resurse financiare pentru a plăti pe cei care sunt parte din acest scenariu. Unii sunt plătiți cu 100, alții cu 500 de lei. Asta demonstrează acum toate investigațiile, inclusiv rezultatul perchezițiilor realizate de Procuratura Anticorupție –sumele enorme de bani găsite au menirea să plătească organizatorii. Bani grei sunt plătiți pentru a determina anumite schimbări și a prelua controlul în anumite sectoare.
R.: Pe lângă Shor, Plahoniuc sunt și alte nume de oligarhi, politicieni implicați în proteste?
A. R.: Unii deja și-au arătat fața ieșind în public. Se vede cu ochiul liber că în spatele protestelor stau penalii fugari care jinduiesc răzbunări, revenire la situații și funcții când controlau țara. Inclusiv aceste jinduiri sunt folosite și exploatate de Moscova.
R.: Vorbind de extrădări, fugari, Cristian Rizea, condamnat definitiv în România la închisoare cu executare, se află în libertate în Republica Moldova. De ce nu-l trimiteți în România?A. R.: A fost emisă o cerere de chemare în instanță – Rizea a atacat ordinul de retragere a cetățeniei. Urmează să se pronunțe instanța și în funcție de decizie vom acționa în consecință. Conform normelor internaționale, cât timp o persoană este vizată într-o anchetă care e pe rol, legea nu permite realizarea oricărei alte acțiuni. Noi vom acționa conform legii. Acum așteptăm instanța să se pronunțe, ședința e programată pe 14 noiembrie, dacă nu greșesc.
R.: Ați pomenit de gestionarea refugiaților ucraineni. Câți sunt acum în Republica Moldova?
A. R.: De la începutul războiului au trecut prin granițele noastre peste 600 mii de refugiați. E un număr foarte mare raportat la capacitățile noastre de lucru, calibrate pentru timp de pace. Numărul cel mai mare de refugiați ce se regăseau pe teritoriu Republicii Moldova a fost de circa 120 mii, adică aproximativ populația celui de-al doilea oraș de la noi, Bălți. Imaginați-vă că în 3 săptămâni vă pomeniți cu un oraș întreg și trebuie să vă îngrijiți de securitatea fizică, alimentară, de sănătate. Asta a pus o presiune pe toate sistemele.Acum în republică sunt circa 80 de mii, o bună parte copii, majoritatea femei. Vom lucra în continuare și cu România, am stabilit chiar din primele zile relații foarte directe de comunicare în cadrul unei celule de crize. Asta ne-a permis să gestionăm eficient acest flux de refugiați. Înțelegem că e foarte posibil un al doilea flux, nu doar în contextul continuării acțiunilor militare, ci și în cel al perioadei reci a anului, mai ales că acum este atacată infrastructura electrică din Ucraina.
R.: Vedeți deja semne la frontieră, a început să se intensifice iarăși traficul?
A. R.: Odessa se află la o distanță de 30 minute de primul punct de trecere a frontierei, la sud-est, Palanca. Această distanță mică ne face să fim în continuă stare de alertă, mai ales în zona de frontieră. Durează maximum 90 minute până la frontiera vestică. Or, în aceste minute e important ca și ceilalți colegi, nu doar de la frontieră, să asigure securitatea coridorului umanitar. Presiunea pe ambele frontiere vine și în contextul în care a fost destabilizat lanțul logistic de aprovizionare. Când a fost blocat spațiul aerian, dar și cel naval, mare parte a transporturilor de marfă s-au îndreptat și traversează Moldova. Vă imaginați ce presiune e? Ne place să devenim și din acest punct de vedere un furnizor de securitate, pentru că vorbim de securitatea alimentară a Europei. Și aici suntem foarte bucuroși că avem în continuare o relație foarte bună cu colegii din România. S-au creat cozi kilometrice de tiruri.În primele zile timpul de așteptare depășea 5 zile și atunci imediat am luat legătura cu colegii din România, am recalibrat măsurile, am sincronizat anumite acțiuni și am redus semnificativ timpii de așteptare. Acum lucrăm în comun să mai deschidem câteva puncte de trecere a frontierei cu România.
R.: La ce stadiu se află aceste proiecte?
A. R.: Ne mișcăm destul de repede, de obicei ia ani. Vorbim acum despre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta, se lucrează pe construirea infrastructurii potrivite. Până la sfârșitul anului, cu certitudine, vom deschide acest punct rutier. Apoi negociem un acord care să instituie un alt regim de control la frontieră, vom începe cu cel mai solicitat punct de trecere a frontierei, Leușeni-Albița. Este cea mai complexă infrastructură. Vrem să reducem semnificativ timpii de așteptare și de procesare într-un regim nou de control, coordonat împreună cu colegii, cei de la frontieră și cei de la Serviciul Vamal din Moldova și România.
R.: Vorbeați de Republica Moldova ca furnizor de securitate pentru UE, în contextul acestui război și al provocărilor. Un subiect sensibil e traficul de persoane. Ați gestionat astfel de cazuri printre refugiații ucraineni – traficanți de persoane sau victime ale traficului de persoane?
A. R.: Dacă mă refer doar la acest pericol pe care războiul îl ridică la un alt nivel, chiar din primele zile am creat noi protocoale de intervenție ce ne-au permis să identificăm și să intervenim în cazuri suspecte de trafic de copii.Scopul a fost să prevenim cazurile de trafic de copii sau mame cu copii mici, acestea fiind cele mai vulnerabile categorii. Nu doar traficul de persoane este unul din pericolele generate de acest război. Și alte business-uri ilegale sunt favorizate – traficul de arme și muniții, de droguri. De aceea am făcut operativ analize de risc și le-am împărtășit cu colegii din statele membre UE. Am discutat despre riscuri și cu doamna comisar Ylva Johansson. Am convenit să realizăm primele măsuri de prevenire și astfel am luat decizia de instituire la Chișinău a unui hub de securitate european. El servește drept platformă pentru schimb de date operative captate în teren de colegii mei ce lucrează la frontieră cu cei din sistemele afacerilor interne ale statelor membre UE. Avem deja primele cazuri înregistrate pe toate categoriile de infracțiuni la care m-am referit – trafic de droguri, arme, de persoane. Sunt business-uri ilegale ce produc profituri uriașe.Și pericolul cel mai mare nu e doar faptul că o armă poate ajunge în spațiul european sau o persoană să fie exploatată în EU. Aici vorbim de migrația banilor în zone posibil necontrolate și ar putea alimenta corupția. Acesta este pericolul cel mai mare pe care noi îl înțelegem. De aceea toate planurile noastre de contingență sunt calibrate astfel, încât să veghem asupra finalității care și-o doresc aceste grupări criminale.
R.: Transnistria e considerată în Europa o placă turnantă pentru criminalitatea organizată. Aveți o cooperare cu Tiraspolul?
A. R.: Nu putem vorbi despre o cooperare. A fost întotdeauna o epavă a Moscovei. Întotdeauna Moscova și-a dorit să țină sub control Chișinăul, menținându-și trupe și forțe armate pe acel teritoriu. Înțelegem că a servit în decursul timpului drept o gaură neagră și e un risc în continuare privind prevenirea sau combaterea criminalității. Acum Ucraina a închis acel sector, contribuind astfel destul de mult la reducerea criminalității. Suntem mobilizați și noi să nu permitem instituirea acestor coridoare criminale transnaționale.În rest dialogul este menținut la nivelul biroului de politici, se caută soluții pașnice. Înțelegem un lucru: toți locuitorii, și de partea dreaptă, și de partea stângă a Nistrului își doresc pacea și liniștea. Mulți locuitori din acea zonă au avut ocazia de a călători în Europa și înțeleg care sunt beneficiile, avantajele UE.
R.: La cât estimați numărul de persoane cheie din sistemul de securitate al Republicii Moldova – armată, MAI, servicii secrete, ultimele fiind controlate direct sau indirect de Moscova?
A. R.: De 30 de ani Moscova a fost prezentă în Republica Moldova, de 30 de ani și-a impus persoane-cheie în instituții pentru a obține decizii în favoarea și interesul său. De aceea realizăm că și în continuare anumite procese sunt sabotate din interior. Aceasta este ce mai mare provocare în lupta noastră de a institui democrația. Și exact din acest motiv există această rezistență.Fiecare nou pas făcut în direcția construirii democrației scoate în evidență anumite personaje. Luăm asta în calcul atunci când elaborăm planuri de acțiune, creăm echipe.
R.: Un alt punct fierbinte pe harta Moldovei este Găgăuzia. Ce informații aveți despre Găgăuzia? Sunt aspecte politice și de securitate care vă îngrijorează acolo?
A. R.: Ne îngrijorează orice acțiune organizată în spatele căreia este Moscova, mizând pe destabilizare. Găgăuzia beneficiază de autonomie, fiind parte a Republicii Moldova. Dar o autonomie construită pe principiul etniei. Kremlinul întotdeauna a preferat să mențină o relație directă, alimentând anumite discursuri și poziții,scopul fiind ca la timpul potrivit să mai pună tensiune suplimentară pe Chișinău.Cert e că în acest teritoriu Chișinăul nu a intrat de 30 de ani. Acum reconstruim dialogul, apropiem această unitate de Chișinău. Este important că democrația s-o simtă toți oamenii, indiferent de cât de departe se află de Chișinău.
R.: Este și Irina Vlah, ca IlanShor sau Igor Dodon, un pion al Moscovei?
A. R.: N-o să mă lansez în ipoteze. Noi, la MAI, vorbim de fapte.Dar vreau să dau un mesaj de determinare pentru cetățenii noștri. Luptele din 1992 arătau că oamenii doreau să construiască o țară. Timpurile în care suntem acum ne oferă nouă această oportunitate. Da, costurile pot fi mari, vedem la ce presiuni suntem supuși. Dar am certitudinea că vom putea să facem front comun, așa cum s-au mobilizat sute, mii de moldoveni din 24 februarie 2022 și au venit să pună umărul alături de cei de la interne să ajute refugiații. Exact așa eu cred că noi toți ne putem mobiliza ca să trecem și această iarnă și să demonstrăm unitate. Pentru că o țară nu se construiește ușor și siguranța, securitatea nu este ceva ce primești în dar, trebuie să lupți în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole recente